Doorgaan naar hoofdcontent

Blaasontsteking

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij blaasontsteking:
  • Beredruifblad (uva Ursi) ontsmet de urinewegen en voorkomt blaasontsteking en terugkerende blaasontstekingen.
  • Bucco (buchu) werkt ontsmettend op de urinewegen en geslachtsorganen. Helpt bij milde vormen van blaasontsteking (acute en/of chronische), vooral bij pijnlijke, branderige urinelozing.
  • Cranberry kan urineweginfecties voorkomen bij vrouwen met terugkerende infecties. Dagelijkse inname van cranberry kan effectief het aantal urineweginfecties verminderen. Het effect wordt toegeschreven aan proanthocyanidinen (PAC), een bepaald type antioxidanten, de A-type proanthocyanidinen, die van nature aanwezig zijn in veenbessen.
  • D-mannose vrouwen die gevoelig zijn voor het oplopen van een blaasontsteking, kunnen baat hebben bij het gebruik van D-mannose. D-mannose kan preventief helpen terugkerende infecties te bestrijden als deze veroorzaakt worden door de E.coli. Ook mannen met prostaatproblemen die last hebben van een blaasontsteking kunnen baat hebben bij het gebruik ban D-mannose.
  • Knoflook heeft een zeer brede anti-microbiële werking en is effectief tegen bacteriën, virussen, parasieten, gisten en schimmels. Knoflook helpt bij bacteriële, virale, schimmel en parasitaire infecties van de urinewegen (zoals blaasontsteking en candida). Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine.
  • Vitamine C (bioflavonoïden complex) beschermt zwangere vrouwen tegen urineweginfecties. Dagelijkse suppletie met 100 mg vitamine C vermindert de kans met 65% op een urineweginfectie.

Veel naar het toilet moeten gaan, een brandend gevoel tijdens het urineren, slechts enkele druppels plassen, troebele urine, het gevoel dat de blaas na het plassen niet helemaal leeg is, pijn in de onderbuik en soms koorts. Dat alles wijst op een blaasontsteking (urineweginfectie, cystitis). Vooral bij vrouwen kunnen, als gevolg van de korte urinebuis, heel gemakkelijk bacteriën of virussen in de blaas komen en daar een blaasontsteking veroorzaken. Ook mechanische of chemische prikkels als geslachtsgemeenschap of het slikken van bepaalde medicijnen kunnen een blaasontsteking veroorzaken. Bij mannen komt blaasontsteking zelden voor.


Zie ook:
Bedplassen
Galstenen
Incontinentie
Infecties (ontstekingen)
Nierontsteking
Prostaatontsteking
Urineweginfecties