Doorgaan naar hoofdcontent

Angina pectoris (hartkramp)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij hartkramp:
  • Astragalus ondersteunt de hartfunctie, verhoogt de contractiekracht van de hartspier, verhoogt de output van het hart, is een natuurlijke bloedverdunner, werkt bloeddrukverlagend en bevordert de zuurstofvoorziening. Werkt ondersteunend bij hartzwakte en hartkramp (afname klachten).
  • EPA (Eicosapentaeenzuur) biedt bescherming tegen hartziekten bij mensen met een verhoogd cholesterolgehalte. De kans op onstabiele angina pectoris en niet-fatale hartaandoeningen blijkt bij suppletie met EPA-groep te verminderen.
  • Forskoline uit coleus werkt bloedvatverwijdend en kan daardoor hartkramp verhinderen.
  • Granaatappelsap (pomegranate juice) remt aderverkalking en werkt daardoor gunstig tegen hartkrampen.
  • Knoflook gaat duidelijk hart- en vaatziekten tegen, verbetert de doorbloeding van organen en weefsels. Helpt bij cardiovasculaire aandoeningen (o.a. atherosclerose, coronaire hartziekte, beroerte, trombose, hypertensie). Knoflook werkt bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels en lost bloedstolsels op, werkt cholesterolverlagend en mild triglyceridenverlagend, werkt ontkrampend op de bloedvaten, houdt ze elastisch, helpt aderverkalking voorkomen, beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort. Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine.
  • Luteïne gaat chronische chronische ontstekingsreacties tegen bij personen met angina pectoris.
  • Meidoorn(hawthorn berry) verwijdt de kransslagaders waardoor een betere doorbloeding van de hartspier, verhoogt de zuurstofvoorziening van het hart, reguleert melkzuurspiegels in hartspiercellen, voorkomt verzuring, beschermd de vaatwand tegen vrije radicalen en lipidenperoxidatie, herstelt het vermogen op het bindweefsel, collageen stabiliserend rond de bloedvaten. Meidoorn helpt daardoor ondersteunend bij hartkramp en/of druk op de borst.
  • Olijfblad(olive leaf) werkt bloedvatverwijdend op de kransslagaders en perifere bloedvaten, stabiliseert en verlaagt het hartritme en zorgt voor minder sterke samentrekkingen. Kan helpen bij hartkramp (mits langdurig gebruik van olijfblad).
  • Policosanol bij mensen met hartaandoeningen door een tekort aan bloedtoevoer en zuurstoftekort blijkt policosanol diverse symptomen te verbeteren. Daarbij heeft 10 mg policosanol meer effect dan 125 mg aspirine, maar gebruik van beiden heeft weer een groter effect dan alleen policosanol of aspirine.
  • Vitamine C (bioflavonoïden complex) vermindert de kans op een hartinfarct en op angina pectoris met fatale afloop. Dagelijks een hoge dosis vitamine C beschermt tegen hartziekten. Een studie waarbij 9 verschillende onderzoeken werden beoordeeld, laat zien dat een suppletie van meer dan 700 mg vitamine C de kans op een coronaire hartziekte zoals een hartinfarct en angina pectoris verkleint.

Pijn op de borst die zich opeens voordoet, seconden- of minutenlang aanhoudt en uitstraalt naar armen of hals, is een duidelijk teken van angina pectoris. Daarbij komt dan een gevoel van benauwdheid op de borst, dat ademnood en extreme angst veroorzaakt. Bij een stabiel angina pectoris doen de klachten zich pas voor na lichamelijke inspanning of als gevolg van emotionele opwinding en blijven ze maanden constant. Een instabiel verloop met toenemende pijn bij lichte belasting wordt echter gezien als voorloper van een hartinfarct. Angina pectoris ontstaat door zuurstoftekort, zodat de zuurstofbehoefte van de hartspier niet voldoende gedekt wordt. Meestal is de oorzaak een vernauwing van de kransaders door jarenlange beschadiging.

Zie ook:
Aderverkalking
Beroerte
Bloedsomloop (problemen met)
Hartaanval
Hart- en vaatziekten
Hartritmestoornissen
Hartzwakte
Hoge bloeddruk
Het gezonde hartboek - Hoe zorg je zo goed mogelijk voor je belangrijkste orgaan? - Auteur: Joel Kahn