Doorgaan naar hoofdcontent

Andropauze

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij andropauze:
 • Beta sitosterol heeft een vergelijkbare werking op mannen als isoflavonen op vrouwen. B├Ęta-sitosterol is een voorloper van het mannelijk geslachtshormoon testosteron, wordt in de lever met een paar eenvoudige kunstgrepen omgezet in de lichaamseigen versie. Dit heeft een gunstig effect op de dalende testosteronspiegel in het bloed na het 40e levensjaar van de man. Dit niveau wordt immers weer omhoog gebracht, zodat de man tijdens de andropauze minder last van klachten krijgt als een laag libido, depressies, sombere buien, vermoeidheid en emotionele en mentale gedragsveranderingen.
 • Mucuna pruriens verhoogt dopamine en verlaagt prolactine, l-dopa is een belangrijke inhoudsstof van mucuna pruriens. L-dopa is de voorloper van de neurotransmitter dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die ons energie geeft en zorgt dat we ons daadkrachtig en plezierig voelen. Volgens de natuurlijke klok van ons lichaam hoort dopamine juist ’s morgen goed op niveau te zijn. Het verlaagt daarmee het hormoon prolactine dat juist ’s nachts een hoog niveau moet hebben. Dan stimuleert prolactine ons afweersysteem. Maar overdag zorgt een hoog prolactine niveau voor allerlei problemen, waarvan de minste een enorme drang naar zoet en koolhydraten is. Daarnaast kan een hoog prolactine niveau overdag het goed functioneren van de geslachtshormonen tegengaan en wordt het geassocieerd met ernstige welvaartsziekten. Mucuna pruriens reguleert via de dopamine-prolactine relatie ons sekshormonale systemen en ons afweersysteem.
 • Monnikspeper (vitex Fruit) oefent een regulerende invloed uit op de hormoonhuishouding bij zowel vrouwen als mannen.
 • Zink is een speciale vorm van zink die sneller wordt opgenomen in het lichaam. Zink is direct betrokken bij de aanmaak van hormonen.

De andropauze (somatopauze, penopauze) is niet zo bekend bij het grote publiek als de menopauze, andropauze is dan ook de mannelijke menopauze. Het wordt niet altijd erkend, toch krijgen veel mannen ermee te maken. Een daling van de testosteronspiegel wordt meestal gezien bij mannen vanaf een leeftijd van 40 jaar. Dit loopt ongeveer gelijk met de menopauze bij vrouwen, wanneer oestrogeen en progesteron in de ovaria begint te dalen. Net zo krachtig verandert de mannelijke hormonale verhouding gedurende deze periode. De productie van testosteron door de testikels daalt op precies hetzelfde tijdstip, waarop de hoeveelheid eiwit dat testosteron bindt (sex hormoon bindend globuline (SHBG)) toeneemt. Dit kan de testosteronspiegel enorm laten dalen. Meestal worden de symptomen die hierop volgen bestempeld als een midlife crisis en/of wordt als depressie gediagnoseerd.

Dopamine en prolactine:
Een optimale dopaminespiegel stimuleert de testosteronproductie, stimuleert de afscheiding van groeihormoon. Mogelijk zorgt voldoende dopamine ervoor dat er minder prolactine aanwezig is. Als je chronische hoge prolactine waardes hebt, zal dat onder andere nadelig zijn voor je libido en je testosteronproductie. --- Prolactine is een hormoon dat de productie van melk in werking stelt bij zwangere vrouwen, maar de meeste mannen hebben ook last van veel te hoge prolactine waarden. Dopamine en prolactine zij met elkaar verbonden in een negatieve terugkoppeling. Dopamine zorgt voor motivatie om dingen te doen. Het lichaam scheidt dopamine af als beloning voor gedrag. Prolactine remt je weer af.

Testosteron is een belangrijk hormoon voor mannen en speelt een belangrijke rol bij het instand houden van zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid:

 • Verhoogt de energie of houdt ze op peil
 • Gaat vermoeidheid tegen
 • Nodig om het libido te behouden
 • Voor krachtige spieren
 • Houdt huid, bot en spieren gezond
 • Houdt het hart gezond
 • Voorkomt depressie
 • Gaat mentale vermoeidheid tegen
Te weinig testosteron is niet de enige hormonale disbalans die een man ondergaat. Een teveel aan oestradiol in verhouding tot progesteron wordt gevonden in het speeksel gedurende de andropauze, waarvan bekend is dat het in verband wordt gebracht met prostaatziekte, zoals goedaardige prostathypertrofie (BHP) en prostaatkanker.

Zie ook:
Te weinig mannelijk geslachtshormoon
Testosteron