Jicht

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij jicht:
  • Bromelaïne helpt ontstekingseiwitten in het lichaam af te breken die een jichtaanval kunnen uitlokken.
  • Probiotica heeft een verlagend effect op urinezuur.
  • Quercetine (met bromelaïne) bevat een stof dat een sterke, langdurige ontstekingsremmende werking heeft, helpt het urinezuurgehalte te verlagen. Quercetine wordt beter geabsorbeerd als het samen met bromelaïne wordt ingenomen.
  • Vitamine C in kleine doses verdeeld over de dag helpt urinezuur uit de weefsels vrij te komen en uit te scheiden. Neem geen hoge dosis vitamine C, daardoor kan te veel urinezuur ineens vrijkomen, zodat nierstenen kunnen ontstaan.


Ons lichaam is goed uitgerust om afvalstoffen uit te scheiden, bijvoorbeeld via de nieren en urine. Zo verdwijnt, zonder dat we er veel van merken, urinezuur uit ons lichaam. Maar af en toe gaat er iets mis. Bijvoorbeeld als er teveel urinezuur in het bloed blijft circuleren en dit komt door teveel dierlijke organen, schelpdieren, gisten, alcohol of bepaalde geneesmiddelen.

De grote boosdoener bij jicht zijn kristallen van urinezuur, de zogeheten uraatkristallen. Deze kristallen kunnen neerslaan in de gewrichten en andere weefsels. Heel vaak gebeurt dit in de grote teen, die dan hevig pijn doet. Na enkele dagen, maar soms pas na enkele weken, zakt de pijn weer. Soms slaan de kristallen neer in de oorschelp, waaraan dan kleine of grote knobbels zijn te zien. Ook bij de gewrichten komen deze jichtknobbels soms voor. Opmerkelijk is dat jicht veel vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen.

De frequentie van de aanvallen kan sterk wisselen: soms eens in de 3 of 4 maanden of 1 x per jaar. Urinezuur ontstaat als afbraakproduct bij de eiwitstofwisseling. Uit de afbraak van eiwitten (bijvoorbeeld vlees) ontstaat purine en hieruit vormt zich urinezuur. Normaal gesproken verwijderen de nieren het urinezuur uit het bloed, we urineren het uit. Maar als de nieren het minder goed uitscheiden, kan er veel in het bloed blijven circuleren en dan kunnen zich kristallen gaan vormen.

Bij jichtpatiënten is vrijwel altijd sprake van een verhoogd gehalte aan urinezuur in het bloed. Een oorzaak kan zijn dat de nieren het urinezuur niet snel genoeg uitscheiden, maar het lichaam kan ook te veel urinezuur aanmaken, bijvoorbeeld door een versnelde afbraak van lichaamseiwitten of door een voeding die teveel eiwitten of purine bevat. Toch is het niet zo dat een verhoogd urinezuurgehalte altijd leidt tot een jichtaanval, dit is slechts bij 1 op de 100 mensen het geval.

Zie ook:
Nierstenen
Ontgiften
Verbeteren van zuur/base balans
Verzuring
Viscositeit van het bloed