Doorgaan naar hoofdcontent

Bloedsomloop (problemen met)

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij een slechte bloedsomloop:
 • Blauwe bosbes versterkt de vaatwanden en verbetert de (micro)bloedcirculatie.
 • Druivenpit-extracten versterkt de haarvaten en vaatwanden bij (Perifere) doorbloedingsstoornissen.
 • Gember werkt vaatverwijdend, stimuleert het vasomotorisch centrum in de hersenen, bevordert de hartspierwerking. Gember helpt bij een slechte bloedcirculatie, koude handen en voeten (winterhanden en wintervoeten) en hartzwakte.
 • Ginkgo biloba bij een minder goede doorbloeding van de hersenen treden klachten op die op het eerste gezicht lijken op de eerste tekenen van dementie. Er is sprake van een breed symptomencomplex welke aangeduid wordt als cerebrale insufficiëntie (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen). De meest voorkomende symptomen van dit complex zijn: concentratieverlies, vergeetachtigheid, verwardheid, vermoeidheid, angst, depressie, duizeligheid, oorsuizen, gehoorstoornissen, hoofdpijn. Men brengt deze klachten (zeker als het alleen om concentratieverlies of vergeetachtigheid gaat) onder de noemer ouderdomsklachten en stelt dat men ermee moet leren leven omdat hier geen passende medicatie voor bestaat. Uitgebreide wetenschappelijke klinische onderzoeken toonden echter het positieve effect van ginkgo bladextracten aan bij doorbloedingsstoornissen in de hersenen.
 • Knoflook verbetert de doorbloeding van organen en weefsels, remt bloedklontering en vermindert stroperigheid van het bloed. Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine.
 • Meidoorn verwijdt en verhoogt de doorbloeding van perifere-bloedvaten en hersenbloedvaten, beschermt de vaatwand tegen vrije radicalen, hersteld het vermogen op het bindweefsel en stabiliseert collageen rond de bloedvaten.
 • Muizendoorn versterkt de aderwanden, beschermt en stabiliseert de haarvaten, vermindert oedeem, werkt ontstekingsremmend op de aderwanden, bloedverdunnend, en vermindert de vorming van stolsels.
 • Omega 3 met EPA/DHA stille ontstekingen vernauwen de slagaders en hoopt cholesterol zich op, zonder deze ontstekingen die onder andere veroorzaakt worden door overconsumptie van enkelvoudig bewerkte koolhydraten (suikers, bloem en alle producten die daarvan gemaakt zijn) en overconsumptie van omega-6 vetzuren (sojabonen, maïs, zonnebloemolie, ...). Omega-3 vetzuren werken ontstekingsremmend en zijn dus gunstig voor de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling). Koop geen supplementen waar omega-3 en omega-6 samen inzitten, dat is verloren geld!
 • OPC's (oligomere proanthocyanidines) is een bijzondere vorm van de bioflavonoïden. Speelt een rol in diverse orgaansystemen, zoals het vaatstelsel. OPC en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. OPC's stabiliseren de vaatwanden, regelt de doorstroming van de onderste ledematen (benen).
 • Paardenkastanje stabiliseert en vermindert de doorlaatbaarheid van de haarvaten, vermindert de vorming van oedeem bij overdruk in de aderen, verhoogt de veneuze tonus en versterkt de samentrekking van de aders.
 • Policosanol maakt de bloedplaatjes minder plakkerig, daardoor vermindert de neiging van bloed om te stollen. Plaquevorming is een oorzaak dat atherosclerose (aderverkalking) uitlokt, policosanol kan dit proces remmen en voorkomt zo het dichtslibben van de aders.
 • Toverhazelaar (hamamelis) stabiliseert de haarvaten, verhoogt de weerstand en vermindert de doorlaatbaarheid ervan, werkt samentrekkend en bloedstelpend.
 • Vinpocetine verwijdt de hersenbloedvaten en verhoogt de hersendoorbloeding, daardoor verbetert de functie van de hersencellen, de werking van de neurotransmitters. Vinpocetine vermindert samenklontering en samenkleven van bloedplaatjes en werkt bloedverdunnend.
 • Vitamine E het is van belang dat in een vitamine E supplement altijd een complexvorm aanwezig is, dus altijd gecombineerd met de andere tocoferolen (d-bèta, d-gamma en d-delta tocoferol). Vitamine E is zeer belangrijk voor de conditie van hart en bloedvaten, waar het de bloedvetten modificeert en stabiliseert. Het gaat de vorming van bloedstolsels (trombose) tegen omdat het een bloedverdunnende werking heeft en de bloedcirculatie verbetert. Het gaat oxidatie van LDL-cholesterol tegen, versterkt de capillairwanden en remt de vorming van slagaderverkalking (atherosclerotische plaques). Daarnaast speelt vitamine E een rol bij de vorming en bescherming van rode bloed-lichaampjes tegen toxinen in het bloed. Vitamine E helpt bij circulatiestoornissen.
 • Vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.

De bloedsomloop vervoert zuurstof en stoffen die onmisbaar zijn voor een goede werking van de weefsels en zorgt ook voor het afvoeren van afvalstoffen (vooral koolzuurgas). De bloedsomloop bevat een pomp (het hart) en een zeer dicht netwerk van bloedvaten (slagaders, aders, lymfevaten) die het lichaam bevloeien. De doorsnede van de bloedvaten gaat in dalende lijn van het hart (grote vaten) tot de uiteinden van het lichaam (arteriën, venen, capillairen).

Zijn cholesterol en bloeddruk echt zo belangrijk?

Het bloedvatennet is een gesloten circuit dat in totaal zo'n 120.000 km beslaat. Zo'n uitgebreid net moet goed onderhouden worden, wil het transport dat van deze wegen gebruik maakt, ongestoord verlopen. Er kan echter gemakkelijk iets misgaan. Een wegversmalling, veroorzaakt door een te hoog cholesterolgehalte of aderverkalking, kan tot stuwingen en te hoge bloeddruk leiden. Het hart moet zich dan extra inspannen om dit obstakel te overwinnen. Alle wegen die het bloed volgt, kennen eenrichtingsverkeer. Een klein foutje, lekkende kleppen in de aderen in de benen en er is gevaar voor spataderen.

Als de bloedstroom verstoord wordt, kan dat tot allerhande kwalen leiden:
 • Spierkrampen.
 • Angina pectoris (hartkramp)
 • Hoge bloeddruk, lage bloeddruk.
 • Trombose.
 • Spataders.
Zie ook:
Angina pectoris
Beroerte
Cholesterol
Depressie
Duizeligheid
Echte oorzaken hart- en vaatziekten
Etalagebenen
Hart- en vaatziekten
Hartritmestoornissen
Hartzwakte
Hoge bloeddruk
Impotentie
Jeuk

Lage bloeddruk
Oedeem
Slaapproblemen
Spataders

Spierkrampen
Syndroom van Raynaud
Trombose
Vermoeidheid
Vrieswonden
Winterhanden/wintervoeten

Het gezonde hartboek - Hoe zorg je zo goed mogelijk voor je belangrijkste orgaan? - Auteur: Joel Kahn