Doorgaan naar hoofdcontent

Biochemische zouten

Biochemische zouten worden ook wel Schüssler-zouten genoemd naar de ontdekker Wilhelm Schüssler, een Duits homeopatisch arts.
Het begrip biochemie duidt op de scheikunde van het leven. Hij baseerde zijn kennis op de klassieke homeopathie volgens Hahnemann, het denkbeeld van Virchow dat alle ziekten in de cellen zetelen, en de gedachte van Molenschott dat voor elke cel en elk weefsel een basissubstantie nodig is om te kunnen bestaan en functioneren (de anorganische stoffen). Deze basisbestanddelen zijn terug te vinden in de as van een verbrand lichaam. De stofwisseling draagt zorg voor de instandhouding van cellen en weefsels en het vrijmaken van energie voor het organisme. Wanneer er een tekort aan basisbestanddelen is kan dat leiden tot een gestoorde stofwisseling, en een gestoorde opbouw en afbraak van de cellen en weefsels. Wanneer de tekorten aan anorganische stoffen worden aangevuld kan het zelfgenezend vermogen het organisme weer in balans brengen. Elk van de zouten heeft zijn eigen tekenen in het gelaat en bijbehorende indicatiegebieden. Zo zijn er specifieke zouten bij ontstekingen, klier- en slijmvliesaandoeningen, klachten op het gebied van zenuwen, botten, stofwisseling, bloed en huid.


Dr. Schüssler ontdekte 12 zouten, die samen een complete geneesmiddelenreeks vormen, na zijn dood werden nog meer mineraalstoffen ontdekt. Zij doen hun genezende werk door toevoeging van het ontbrekende op orthomoleculair niveau. Door de homeopathische wijze van bereiden wordt de levenskracht en zelfgenezend vermogen van het organisme versterkt. Er zijn biochemische zouten met potenties van D6 en D12. De specifieke diagnose is gestoeld op een zorgvuldige waarneming van de totale mens en zijn ziektebeeld. Er wordt o.a. gekeken naar gezicht, ogen, huid, nagels, tong en afscheidingen. In de meeste gevallen is het zouttekort al voor de eerste ziekteverschijnselen door een goed getrainde therapeut waar te nemen in het gelaat. Regelmatige inname van het zout waaraan een tekort is ontstaan, leidt in de regel tot een snelle aanvulling daarvan en verbetering van bijbehorende klachten. De indicatiegebieden zijn o.a. ontstekingen, klier- en slijmvliesaandoeningen, klachten op het gebied van zenuwen, botten, bloed, huid en stofwisseling, spijsvertering, pijnen, afwijkende uitscheidingen. Ze werken ook ondersteunend op emotioneel gebied bij o.a. nervositeit, prikkelbaarheid, angsten, depressie, concentratiestoornissen, geheugenverlies.

De 12 Schüssler zouten zijn:
Tekorten kunnen ontstaan door mineralenrovers als conserveermiddelen van voedingsmiddelen, landbouwchemicaliën, laxerende middelen. Wanneer er slechts geringe tekorten zijn, zal het lichaam het zelf proberen te compenseren, door bijvoorbeeld calcium aan de botten te onttrekken. Ook dienen een aantal zouten in de juiste verhouding aanwezig te zijn om goed benut te kunnen worden.

Zie ook:
Biochemische zouten (vervolg)
Homeopathie index
Homeopathie waarom?
Kruidengeneeskunde
Kruidengeneeskunde versus geneesmiddelen
Voedingssupplementen
Voedingssupplementen studie
Voedingssupplementen waarom?