Doorgaan naar hoofdcontent

Heermoes

De verse, groene zomerstengel zonder wortel van heermoes (horsetail grass) is rijk aan kiezelzuur (siliciumzuur), kalium, natrium, mangaan en bioflavonoïden. Deze inhoudsstoffen hebben een antioxiderende en ontstekingsremmende werking.
Latijnse naam: Equisetum arvense
Andere namen: paardenstaart, kattenstaart, rattensteert, vossenstaart, field horsetail

Mogelijk helpt heermoes bij:
Er is onvoldoende bewijs om de effectiviteit van heermoes aan te tonen.
  • Artrose: heermoes herstelt, versterkt en versoepelt het skelet, kraakbeen, pezen en gewrichtsbanden. Verhoogt de weerstand van bindweefsels tegen ontstekingen, remt het verouderingsproces in de elastische weefsels en bevordert wondgenezing, remineralisatie en aanbrengen van mineralen voor de bindweefsels. Heermoes werkt hierdoor ondersteunend bij artrose.
  • Haaruitval: heermoes herstelt, versterkt en versoepelt de huid, haar en nagels, verhoogt de weerstand van bindweefsels tegen ontstekingen, remineralisatie en aanbrengen van mineralen voor de bindweefsels. Heermoes kan een bijdrage leveren bij afbrekende en scheurende nagels, splitsende haren, dun haar en haarverlies.
  • Peesontsteking (tendinitis): heermoes herstelt, versterkt en versoepelt het skelet, kraakbeen, pezen, gewrichtsbanden, huid, haar en nagels, verhoogt de weerstand van bindweefsels tegen ontstekingen, helpt elastische weefsels (longen, vaatwanden, ...) verstevigen en soepel houden, remt het verouderingsproces in de elastische weefsels en vermindert het risico op aderverkalking bij verhoogd cholesterol en anorexia, bevordert wondgenezing, remineralisatie en aanbrengen van mineralen voor de bindweefsels.
  • Tenniselleboog: heermoes herstelt, versterkt en versoepelt pezen en gewrichtsbanden. Heerpoes verhoogt de weerstand van bindweefsels tegen ontstekingen.
Dosering:
  • De juiste dosis voor heermoes is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een ​​geschikte dosering voor heermoes vast te stellen.
Heermoes stimuleert de aanmaak, het herstel van bindweefsel. Het kiezelzuur, de flavonoíden en saponinen zijn verantwoordelijk voor deze bindweefselversterkende werking.
Waarschuwingen:
  • Niet geven bij oedemen door hart- of nierlijden; tenzij op voorschrift.
  • Vermijd hoge doses en sterke aftreksels tijdens de zwangerschap.
Het kruidenboek van Ingrid - Alle medicinale kruiden beschreven - Auteur: Ingrid Kropf