Doorgaan naar hoofdcontent

Goudsbloem (calendula)

De kroonblaadjes aan de bloemhoofdjes van calendula worden geplukt, deze bevatten inhoudsstoffen die zouden helpen bij het terug aangroeien van nieuw weefsel bij huidbeschadigingen en daardoor uitwendig ingezet kan worden bij huid- en slijmvliesontstekingen en ter bevordering van het genezingsproces bij wonden. De bladeren van calendula en de kroonbladeren kunnen in de keuken gebruikt worden.
Latijnse naam: Calendula officinalis
Andere namen: Calendula, goudsbloem, tuingoudsbloem, pot marigold

Mogelijk helpt calendula bij:
  • Brandwonden: calendula wordt toegepast om het genezingsproces bij huidwonden te versnellen en ontstekingen te verminderen.
  • Impetigo: calendula werkt ontsmettend, antibacterieel, antiviraal en gist- en schimmelwerend.
Dosering:
  • De juiste dosis voor calendula is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een ​​geschikte dosering voor calendula vast te stellen.
Calendula bevat terpeenalcoholen en flavonoïden die bacteriën, virussen en schimmels kunnen bestrijden.

Waarschuwingen:
  • Gebruik tijdens zwangerschap of borstvoeding wordt ontraden. Er zijn aanwijzingen dat toepassing van goudsbloemextracten de menstruatiecyclus kan beïnvloeden; de literatuur noemt tevens een stimulerende werking op de baarmoedercontracties
  • Daar Calendula behoort tot de familie der composieten, kunnen bij gevoelige personen voor deze plantenfamilie overgevoeligheidsreacties optreden ten gevolge van het gebruik van goudsbloemproducten.