L-carnitine

Acetyl-L-carnitine heeft als voordeel boven L-carnitine dat het zeer gemakkelijk de bloedhersenbarrière passeert, speelt daardoor een belangrijke rol in de hersenstofwisseling en beschermt beter bij veroudering door de sterke antioxidante werking in de zenuwweefsels. De enige voedingsbron zijn dierenhersenen, waardoor we naarmate we ouder worden, aangewezen zijn op supplementen om de acetyl-L-carnitinespiegels weer op peil te brengen. Acetyl-L-carnitine uit voedingssupplementen wordt gesynthetiseerd uit andere aminozuren en is geschikt voor vegetariërs.
Ondersteunende werking van L-carnitine bij de volgende aandoeningen:

Dosering:
  • Dagelijks circa 400 mg L-carnitine een 30 minuten voor de maaltijd met water innemen.
  • L-Carnitine kan beter niet tegelijk met eiwitten worden ingenomen, omdat de gelijktijdige aanwezigheid van grote hoeveelheden andere aminozuren de absorptie van L-carnitine kan hinderen.
  • Het is niet raadzaam L-carnitine ’s avonds in te nemen, omdat de waakzaamheid en activiteitsdrang die het met zich mee kan brengen de nachtrust mogelijk kan storen. In relatie tot trainingen of belangrijke wedstrijden wordt aangeraden om L-carnitine ongeveer 2 uur van tevoren in te nemen.
Synergisme (versterkt de werking van L-carnitine):
Om naast aanvulling van tekorten ook de eigen biosynthese (met name in lever en nieren) van L-carnitine te stimuleren is het raadzaam ook te supplementeren met de bouwstenen van L-carnitine:
Waarschuwing:
  • In de aanbevolen doseringen van L-carnitine zijn geen contra-indicaties bekend. Inname tijdens de zwangerschap levert geen problemen op, en is juist aan te raden omdat het langs verschillende wegen bijdraagt aan het welzijn van moeder en kind.
  • Voor zover bekend veroorzaakt L-Carnitine in de aangegeven dosering geen bijwerkingen.
  • Er zijn een aantal interacties bekend van medicijnen met L-carnitine. Een aantal bekende anti-epileptica (bijvoorbeeld fenobarbital, fenitoïne, carbamazepine) hebben een sterk verlagend effect op de L-carnitinespiegels.
  • Ook andere interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.