Zoethout

De ongeschilde gedroogde wortel van zoethout wordt medicinaal gebruikt. Belangrijk inhoudsstoffen zijn triterpeensaponinen, vooral glycyrrhinne dat 10 x zoeter is dan suiker. Zoethout kan toe gepast worden bij luchtwegaandoeningen en tegen verscheidene bacteriën en virussen.

Latijnse naam: Glycyrrhiza glabra
Andere namen: kalissiehout, klishout, kenthout, bitterzoet, licorice 
Ondersteunende werking van zoethout bij volgende aandoeningen:
 • Bijnieren (zwakke functie, uitputting): zoethout ondersteunt de bijnier, verlengt de werking van cortisol, vermindert de uitscheiding van corticosteroïden. Zoethout werkt ondersteunend bij bijnierzwakte met uitputting.
 • Helicobacter pylori: zoethout werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, verzachtend op het maag- en darmslijmvlies, beschermt tegen maagzweren en beschermt de slijmvliezen. Zoethout kan preventief gebruikt worden bij maagzweren en duodeneumzweren.
 • Maagzweer:
Dosering:
 • Gestandaardiseerd kaneel extract: tussen de 250 tot 500 mg, 3 x per dag.

Gebruikte delen:

 • De wortels en uitlopers of stolonen (vanaf het derde jaar geoogst), ongepeld of ontschorst.

Waarschuwingen:
 • Vanwege de aldosteron-achtige eigenschappen (verhoogde retentie van natrium, verhoogde uitscheiding van kalium): niet geven bij hypertensie (hoge bloeddruk) en hypernatriëmie (hoge natriumspiegel); niet geven bij oedemen (vochtophoping); niet geven bij hypokaliëmie (lage kaliumspiegel); niet geven bij misselijkheid en braken; niet geven bij nierinsufficiëntie; niet geven bij hartziekten (hartzwakte, hartritmestoornissen); niet geven aan diabetici (omdat diabetici die met insuline worden behandeld al de neiging hebben tot hypokaliëmie; tevens door de suikers; glycyrrhizine zelf mag alleen in beperkre mate als vervangend zoetmiddel)
 • Niet geven aan zwangere en zogende vrouwen (er zijn geen studies): door de fyto-oestrogene stoffen, door mogelijke interferentie met het metabolisme van steroïde hormonen, door een mogelijke baarmoederstimulerend effect
 • Niet geven bij hepatitis, galblaasaandoeningen, cholestatische leveraandoeningen en levercirrhose
 • Niet langer innemen dan 4 tot 6 weken zonder medisch advies
 • Vanwege het bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep; niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer)
 • Niet geven bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn of bij een voorgeschiedenis daarvan: borstkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker, endometriose, baarmoederfibromen, trombose of embolie; tenzij op advies van een deskundige (hoewel er tot nu toe geen argumenten zijn om fyto-oestrogenen dezelfde negatieve effecten toe te schrijven als de synthetische oestrogenen).