Wilde yam

Wilde yam bevat de inhoudsstoffen diosgenine en sarsasaponine en hebben gelijkaardige eigenschappen als DHEA. DHEA is de moeder van alle hormonen in ons lichaam, die de basis vormt van 50 hormonen die in de bijnieren worden aangemaakt en in hoge mate de vitaliteit bepaalt van de mens en allerlei ouderdomsklachten helpt voorkomen. DHEA heeft een piekwaarde rond de leeftijd van 20 jaar en is op 50-jarige leeftijd bij de man voor 57 % en bij de vrouw voor 50 % afgenomen en vormt de verklaring voor afname van de vitaliteit, voor het ontstaan van ouderdomsverschijnselen.

Latijnse naam: Dioscorea villosa
Andere namen: Yamswortel, wild yam 
Mogelijk helpt wilde yam bij:
  • Bijnieren (zwakke functie, uitputting): wilde yam herstelt het endocrien evenwicht tussen man en vrouw, ondersteunt de bijnierschors en zwakke bijnieren.
  • Borsten (slappe vrouwenborsten): wilde yam helpt bij verstoringen van de hormonale huishouding, lage vitaliteit bij de vrouw, wilde yam werkt ondersteunend bij onderontwikkelde borsten (te kleine borsten).
  • Oestrogeenspiegel (normaliseren): wilde yam bevat diosgenine, dat een fyto-oestrogeen effect heeft. Wilde yam kan gebruikt worden als precursor (voorloper) voor de lichaamseigen oestrogeen.
  • Onvruchtbaarheid: wilde yam bevat fyto-oestrogeen (diosgenine) en dient als voorloper voor het lichaamseigen oestrogeen, in sommige gevallen kan wilde yam helpen bij de verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen.
  • Transpiratie (overmatig zweten): wilde yam helpt bij overgangsklachten zoals warmte opwellingen en nachtzweten.

Waarschuwingen:
  • Niet gebruiken tijdens de zwangerschap, tenzij onder begeleiding van een deskundige.
  • Niet geven bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn of bij een voorgeschiedenis daarvan: borstkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker, endometriose, baarmoederfibromen, trombose of embolie; tenzij op advies van een deskundige (hoewel er geen argumenten zijn om fyto-oestrogenen dezelfde negatieve effecten tot te schrijven als de synthetische oestrogenen).
DHEA