ValeriaanDe meeste valeriaanextracten zijn weinig stabiel doordat zij talrijke fermenten bevatten die de actieve componenten aantasten. Het produceren van een kwalitatief goed product is uiterst moeilijk. De valepotriaten zijn namelijk zeer labiel, zowel thermo-, mineraalzuur- als alkalilabiel. Zij degraderen tijdens het productieproces en worden slecht opgenomen bij orale toepassing. Tijdens een vergelijkende studie tussen maceraten, infusen en tincturen stelden deskundigen vast dat de sedatieve activiteit van maceraten (koud) sterker was dan van tincturen. De aanwezigheid van alcohol als oplosmiddel of drager schaadt de activiteit van het preparaat.
 Vitaminhealth - Valeriaan Extract
Vitaminstore

Latijnse naam: Valeriana officinalis
Andere namen: Kattekruid, baldriaan, stinkerskruid, great wild valerian 
Toepassing bij klachten:
Inwendig gebruik:
Werkt kalmerend, angstwerend, vermindert overdreven werking van de orthosymaticus (deel van het zenuwstelsel), vermindert overdreven effect van de nervus vagus:
 • Wanneer een snelle en krachtige ontspanning gewenst is bij opstoten van spanning (valeriaan werkt eerder kortdurend en de inname moet daarom vaak herhaald worden): stress/spanning en de gevolgen van stress: zenuwachtigheid, rusteloosheid, prikkelbaarheid, gejaagdheid, overwerktheid, hartkloppingen, spanningshoofdpijn, migraine, duizeligheid, oorsuizingen, ziekte van Menière, prikkelhoest, hoge bloeddruk, astmazenuwpijn (zonder sufmakend te zijn zoals de meeste kalmeermiddelen wel zijn en zonder het concentratievermogen aan te tasten).
 • Angsten (zoals examenvrees, plankenkoorts, voor een sollicitatiegesprek).
 • Hysterie, paniek, overdreven emotionaliteit en overbezorgdheid, snel opgewonden zijn.
 • Intellectuele overspanning, depressiviteit na intellectuele overspanning.
 • ADHD (niet geven onder de 3 jaar).
 • Bij ontwenning of als vervanger van klassieke kalmerende middelen.
 • Bij ontwenning aan nicotine (vermindert nervositeit en geeft sigaretten een onaangename smaak).
 • Verhoogde schildklierwerking (vermindert zenuwachtigheid en hartkloppingen).
 • Bij menopauzale spanningen en warmte-opwellingen, premenstruele tensie.
Slaapopwekkend:
 • Milde tot matige slapeloosheid: vooral bij problemen met het inslapen, door bijvoorbeeld intellectuele overspanning of overactieve geest (blokperiode, langdurig computerwerk), door angsten of door nerveuze overspanning (voorbeeld: hectische dag op het werk).
 • Frequent nachtelijk ontwaken (doorslaapproblemen).
 • Slechte slapers: het effect is beter als valeriaan een tijd wordt gebruikt.

Gebruikte delen:
De wortelstok met zijn uitlopers (de wortelharen wel verwijderen), geoogst in het tweede of derde jaar, van september tot oktober als de bladeren zijn afgevallen; vers te gebruiken of te drogen onder de 40°C.
  Waarschuwingen:
  Niet aan lever- en nierpatiënten geven, tenzij op voorschrift.
  Niet geven aan kinderen onder de 3 jaar.
  Niet geven aan zwangere en zogende vrouwen (door gebrek aan studies).