Teunisbloem

Teunisbloemolie (evening primrose) is rijk aan gammalinoleenzuur (GLA). GLA is een onverzadigd omega-6 vetzuur, dat nauwelijks in de voeding voorkomt. GLA heeft een ontstekingsremmende en immunomodulerende werking, remt onnodige aggregatie van bloedplaatjes, helpt atherosclerose tegen te gaan, ondersteunt de gezondheid van gewrichten, botten en huid, bevordert een normale en regelmatige vrouwelijke cyclus, is goed voor zenuwweefsel, bevordert een normale celdeling en is gunstig voor de geestelijke balans. GLA draagt ook bij aan een normale bloeddruk en een gezonde cholesterolspiegel.
Latijnse naam: Oenothera biennis
Andere namen: Nachtbloem, ezelskruid, gele wederik, patrijskruid, evening primrose
Ondersteunende werking van teunisbloemolie bij volgende aandoeningen:
  • Acne: teunisbloemolie verhoogt de weerbaarheid van de huid, stimuleert celvernieuwing en beschermt tegen UV-straling. Teunisbloemolie dringt zeer goed in de huid, vitaliseert, verzacht, bindt het vochtgehalte in de huid en heeft een hoge antirimpelwerking. Teunisbloem is toepasbaar bij de oudere en/of problematische huid of als opbouwolie na behandeling van een ontstoken huid en acne.
  • Broos haar: teunisbloem herstelt de huid, bevordert de nagelstructuur en haarstructuur.
  • Huidrimpels (huidveroudering): teunisbloem beschermt, voedt en rehydrateert de huid bij uitwendig gebruik.
  • Trombose (bloedvatverstopping): teunisbloemolie werkt bloedverdunnend, vermindert de plaatjesaggregatie en bloedklonters, bloeddrukverlagend bij verhoogde waarden en vaatverwijdend. Teunisbloemolie kan aderverkalking (atherosclerose) en hart- en vaatziekten (trombose, embolie, infarct) voorkomen.
Dosering:
  • Capsules met teunisbloemolie: dagelijks verdeeld over 2 porties, voor volwassenen 4 tot 6 gram. Onder de 12 jaar 2 tot 4 gram. De capsules na de maaltijd met voldoende water innemen. Zichtbaar effecten doen zich voor na 4 tot 12 weken.
Gebruikte delen:
  • Het zaad, geoogst eind oktober, de koudgeperste olie uit het zaad.
    Waarschuwingen:
    • Soms doet zich misselijkheid, spijsverteringsklachten, huiduitslag en hoofdpijn voor, maar zelden allergische reacties.