Salie

De belangrijkste medicinale  inhoudsstoffen zijn looistoffen en triterpenen en de etherische olie met als voornaamste bestanddelen thujon, cineol en campher.
 Bonusan - Salvia officinalis - 400 mg - 60 capsules
 Zonnegoud - Salie etherische olie - 10 ml
Vitaminstore

Latijnse naam: Salvia officinalis
Andere namen: Echte salie, blauwe salie, keukensalie, sage 
Toepassing bij klachten:
Inwendig gebruik:
Zweetremmend:
 • Overdreven transpiratie, klamme handen, zweetvoeten, overmatig (nachtelijk) zweten tijdens de menopauze, overmatig zweten door hyperthyreo├»die (overdreven schildklierwerking, overmatig zweten van psychosomatische oorsprong (nerveus zweten), overmatig nachtzweten (bijvoorbeeld: bij chronische virale infecties, TBC,...), koortsige toestanden.
Samentrekkend, ontstekingswerend, infectiewerend:
Maagversterkend, spijsverteringsbevorderend, galvormend, winddrijvend, krampwerend op maag en darmen: 
Menstruatiebevorderend, stimuleert de baarmoeder:
Regelt het hormonaal evenwicht bij de vrouw, bevordert de geslachtsdrift bij de vrouw:
  Uitwendig gebruik:

  Dosering:
  Salie extract: 4 tot 6 gram per dag.
  Etherische olie: 0.1 tot 0.3 gram per dag.
   Gebruikte delen:
   De verse bladeren, voor de bloei geplukt.
   De bloeiende toppen.
    Waarschuwingen:
    De etherische olie van de plant is toxisch en dient men niet in te nemen. Rozemarijn bladextracten kunnen alleen in zeer kleine hoeveelheden worden ingenomen. Toegepast als keukenkruid treedt geen gevaar op. Salie kan interfereren met reguliere geneesmiddelen (anticonvulsiva) en de werking van onder andere sedativa versterken. Gebruik tijdens de zwangerschap en lactatieperiode is gecontra-indiceerd. Thujon heeft de reputatie een abortivum en emmenagogum te zijn. Daarnaast remt salie de lactatie (melkafscheiding).
    De etherische olie van de salie kan zowel bij mensen als dieren convulsieve reacties oproepen, naast andere toxiciteitssymptomen. Deze toxische reacties ontstaan door de bestanddelen thujon en kamfer in de olie. De etherische olie kan de huid irriteren.