Doorgaan naar hoofdcontent

Psyllium

Psylliumvezels worden gewonnen uit het zaad van zwarte psyllium. Psyllium stimuleert de darmreiniging en de ontlasting, verlaagt de cholesterolspiegel, ondersteunt een normale glucosespiegel en bevordert de uitscheiding van gifstoffen.
Latijnse naam: Plantago afra
Andere namen: Vlozaad, vlooienzaad, bladvlo, zandvlokruid, black psyllium seed

Mogelijk helpt psyllium bij:
  • Aambeien: psyllium is een uitstekende vezelbron, geschikt om de darmen te reinigen, de stoelgang is zachter en daardoor voelen aambeien minder pijnlijk aan bij de ontlasting.
  • Afslanken: psyllium bestaat grotendeels uit wateroplosbare vezels en vormen een kleur- en geurloze gel als ze in contact komen met water en kunnen 10 x het eigen drooggewicht aan water opnemen. Psyllium bevordert het verzadigingsgevoel, werkt hongerremmend en vertraagt de absorptie van vetten en koolhydraten. 
  • Constipatie (verstopping): psylliumvezels reinigen de darmen, beschermen de darmwand, gaan zowel constipatie als diarree tegen en maakt de stoelgang zachter.
  • Diarree: psyllium bindt vocht en toxines bij diarree.
  • Hoge cholesterol: psylliumvezels verlagen de cholesterolspiegel (LDL of slechte cholesterol) door cholesterolbinding en het stimuleren van galzoutvorming.
  • Prikkelbare darmsyndroom (PDS): psyllium helpt bij het verlagen van de cholesterolspiegel, psylliumvezels ondersteunen een normale bloedglucosespiegel door een meer geleidelijke opname van suikers uit voedsel en bevordert de uitscheidig van gifstoffen met de ontlasting. Psyllium kan buikpijn bij mensen met het prikkelbare darmsydroom verlagen.

Dosering:
  • Gebruik 1 tot 3 x per dag 5 gram vlak voor de maaltijd. Meng de psylliumvezels met een groot glas water. Direct opdrinken, omdat het snel indikt. Aanvullend nog een glas water drinken.
Psylliumvezels ondersteunen de darmflora, beschermen de darmwand en gaan zowel constipatie als diarree tegen, verlagen de cholesterolspiegel door cholesterolbinding en het stimuleren van galzoutvorming, ondersteunen een normale bloedglucosespiegel door een meer geleidelijke opname van suikers uit het voedsel en bevorderen de uitscheiding van gifstoffen met de ontlasting. Psyllium bestaat grotendeels uit wateroplosbare vezels, deze vezels vormen een kleur- en geurloze gel als ze in contact komen met water en kunnen 10 x het eigen drooggewicht aan water opnemen. Een voordeel van psyllium boven andere oplosbare vezels is dat psyllium in mindere mate wordt gefermenteerd door de darmflora en daardoor minder aanleiding geeft tot klachten zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Waarschuwingen:
  • In zeldzame gevallen komen allergische reacties voor.
  • De behandeling van verstopping met laxeermiddelen kan de darmtraagheid nog verergeren
  • Bij onkundig gebruik, zoals inname met te weinig vocht, kunnen verwondingen van slokdarm en darm niet uitgesloten worden.
Planten, levenskracht en DNA - Een moderne kijk op kruidengeneeskunde, gemmotherapie en gezondheid - Auteur: Nancy Popieul