Doorgaan naar hoofdcontent

Papaja

De onrijpe vruchten en bladeren van de papaja bevatten de inhoudsstof papaïne (papaja enzymen), dat in staat is grote eiwitten in kleinere peptiden en aminozuren te splitsen. Bromelaïne uit ananas heeft een soort gelijke werking, samen werken bromelaïne en papaïne synergetisch. Daarnaast bevat papaja de inhoudsstof carpain, dat instaat lijkt te zijn om bepaalde parasieten te doden. In de vleesindustrie gebruikt men papaïne om taai vlees mals te maken. Vooral de smakelijke vrucht wordt culinair gebruikt.
Latijnse naam: Carica papaya
Andere namen: Meloenboom, papaya

Mogelijk helpt papaja bij:
Er is onvoldoende bewijs om de effectiviteit van papaja aan te tonen.
  • Gebrekkige eetlust.
  • Glutenintolerantie, voedselallergieën en voedselintolerantie.
  • Infecties veroorzaakt door parasieten.
  • Moeilijke/slechte spijsvertering, zwaar of beladen gevoel na de maaltijd, winderigheid, opzetting van de buik, oprispingen, onaangenaam volheidsgevoel. Slechte proteïnenvertering (eiwitvertering van vlees, vis, kaas, eieren,...) door gebrek aan enzymes. Slechte lipidenvertering (vetvertering) door gebrek aan gal; Onvoldoende enzymsecretie van maag, pancreas en darm.
  • Zware, eiwitrijke maaltijden.
  • Zwakke maag, te weinig maagsapproductie, zwakke pancreasfunctie, lever- en galstoornissen.

Dosering:
  • De juiste dosis voor papaja is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een ​​geschikte dosering voor papaja vast te stellen.
Papaya extract papaïne kan het spijsverteringsproces sterk verbeteren.
    Waarschuwingen:
    • Te vermijden bij allergie op chymotrypsine.
    • Overdreven gebruik te vermijden gedurende de zwangerschap, vanwege een baarmoederstimulerend effect van de vrucht en de latex.
    • Bij mensen met een gestoorde bloedstolling alleen onder controle van een deskundige (kans op verhoogde bloedingsneiging).