Meidoorn

Meidoorn(hawthorn berry) bevat de werkzame stof procyanidinen, werkt hartversterkend en optimaliseert het hart, bevordert de circulatie en de vaatverwijding. Meidoorn verbetert de zuurstoftoevoer van het hart.
Latijnse naam: Crataegus
Andere namen: Deurnboom, doorleer, hagedoorn, hawthorn (berry)
Ondersteunende werking van meidoorn bij volgende aandoeningen:
 • Angina pectoris (hartkramp): meidoorn verwijdt de kransslagaders waardoor een betere doorbloeding van de hartspier, verhoogt de zuurstofvoorziening van het hart, reguleert melkzuurspiegels in hartspiercellen, voorkomt verzuring, beschermd de vaatwand tegen vrije radicalen en lipidenperoxidatie, herstelt het vermogen op het bindweefsel, collageen stabiliserend rond de bloedvaten. Meidoorn helpt daardoor ondersteunend bij hartkramp en/of druk op de borst.
 • Bloedsomloop (problemen met): meidoorn verwijdt en verhoogt de doorbloeding van perifere-bloedvaten en hersenbloedvaten, beschermt de vaatwand tegen vrije radicalen, hersteld het vermogen op het bindweefsel en stabiliseert collageen rond de bloedvaten. 
 • Etalagebenen: meidoorn werkt hartversterkend en optimaliseert het hart, bevordert de circulatie en de vaatverwijding. De meidoorn verbetert de zuurstoftoevoer van het hart.
 • Hart- en vaatziekten: meidoorn ondersteunt de hartfunctie, vermeerdert de samentrekkingskracht van de hartspier en de periodieke trilling van de samentrekking, heeft een herstellend vermogen op de hartspier. Verwijdt de kransslagaders waardoor een betere doorbloeding van de hartspier, verhoogt de zuurstofvoorziening van het hart, reguleert melkzuurspiegels in hartspiercellen, voorkomt verzuring, beschermd de vaatwand tegen vrije radicalen en lipidenperoxidatie, herstellend vermogen op het bindweefsel, collageenstabiliserend rond de bloedvaten.
 • Hartritmestoornissen: meidoorn werkt preventief tegen hartritmestoornissen, heeft een beschermende werking ten aanzien van hartcellen welke zuurstof en glucose missen. Een meidoornextract gestandaardiseerd op 1 mg procyanidinen blijkt de hartfunctie als klachten zoals benauwdheid en hartkloppingen te verbeteren, zorgt voor een betere toename van de doorbloeding in de slagaders en een effectiever zuurstofgebruik van het hart na gebruik van meidoornextracten.
 • Hartzwakte: meidoorn verbetert het samentrekken van het hart en verlaagt hartslagen, versterkt het hart, verbetert de doorbloeding en zorgt voor toename van de aanvoer en verbruik van zuurstof door het hart.
 • Hoge bloeddruk: meidoorn heeft een regulerende werking op de bloeddruk.
Dosering:
 • Gestandaardiseerde meidoorn: 3,5 tot 19,8 mg per dag.
Gebruikte delen:
 • Vooral de bloeiende toppen met bloemen (die zijn het rijkst aan inhoudsstoffen) en wat bladeren, de vruchten hebben minder proanthocyanidines en flavonoïden en minder bewezen effectiviteit.
  Waarschuwingen:
  • Van de meidoorn is aangetoond dat extracten een brede cardiovasculaire werking uitoefenen en als zodanig de reeds bestaande therapie bij patiënten met cardiovasculaire aandoeningen kunnen beïnvloeden. Genoemde patiënten zouden extra sterk op de farmacologische werking van de meidoorn kunnen reageren. Gebruik tijdens de zwangerschap of lactatieperiode wordt worden ontraden. In vivo en in vitro is aangetoond dat de meidoorn de samentrekking van de baarmoeder kan afzwakken. In klinische studies is bij het gebruik van algemeen verkrijgbare meidoornproducten melding gemaakt van misselijkheid, vermoeidheid, zweten en huiduitslag op de handen.