Meidoorn

De werkzame stof procyanidinen uit meidoorn werkt hartversterkend en optimaliseert het hart, bevordert de circulatie en de vaatverwijding. Meidoorn verbetert de zuurstoftoevoer van het hart.
 Now - Meidoorn / Hawthorn Berry - 540 mg - 100 capsules
Vitaminstore

Latijnse naam: Crataegus
Andere namen: Deurnboom, doorleer, hagedoorn, hawthorn (berry)
Toepassingen bij klachten:
Inwendig gebruik:
Ondersteunt de hartfunctie: vermeerdert de samentrekkingskracht van de hartspier en de periodieke trilling van de samentrekking, herstellend vermogen op de hartspier:
 • Milde vorm van hartzwakte.
 • Herstel van de verzwakte hartspier na hartinfarct of na ontsteking hartspier.
 • Hartzwakte na een infectie.
 • Duursporten (betere uithouding en prestaties, betere zuurstofopname).
Verwijdt de kransslagaders waardoor een betere doorbloeding van de hartspier, verhoogt de zuurstofvoorziening van het hart, reguleert melkzuurspiegels in hartspiercellen, voorkomt verzuring, beschermd de vaatwand tegen vrije radicalen en lipidenperoxidatie, herstellend vermogen op het bindweefsel, collageenstabiliserend rond de bloedvaten:
 • Hartkramp, druk op de borst.
 • Hartproblemen door onvoldoende doorbloeding.
 • Revalidatie na hartaanval.
 • Voorkomen van een tweede hartaanval.
Verwijden en verhogen van de doorbloeding van perifere-bloedvaten en hersenbloedvaten, beschermt de vaatwand tegen vrije radicalen, herstellend vermogen op het bindweefsel en stabiliseert collageen rond de bloedvaten:
Bloeddrukverlagend, krampwerend op de gladde spiercellen van de vaatwanden:
Stabilisseert de hartslag, vertraagt de hartslag:
Kalmerend op het zenuwstelsel:
Slaapbevorderend, bevordert het inslapen:

Dosering:
Gestandaardiseerde meidoorn: 3,5 tot 19,8 mg per dag.
  Gebruikte delen:
  Vooral de bloeiende toppen met bloemen (die zijn het rijkst aan inhoudsstoffen) en wat bladeren, de vruchten hebben minder proanthocyanidines en flavonoïden en minder bewezen effectiviteit.
   Waarschuwingen:
   Van de meidoorn is aangetoond dat extracten een brede cardiovasculaire werking uitoefenen en als zodanig de reeds bestaande therapie bij patiënten met cardiovasculaire aandoeningen kunnen beïnvloeden. Genoemde patiënten zouden extra sterk op de farmacologische werking van de meidoorn kunnen reageren. Gebruik tijdens de zwangerschap of lactatieperiode wordt worden ontraden. In vivo en in vitro is aangetoond dat de meidoorn de samentrekking van de baarmoeder kan afzwakken. In klinische studies is bij het gebruik van algemeen verkrijgbare meidoornproducten melding gemaakt van misselijkheid, vermoeidheid, zweten en huiduitslag op de handen.