Meidoorn

Meidoorn bevat de werkzame stof procyanidinen, werkt hartversterkend en optimaliseert het hart, bevordert de circulatie en de vaatverwijding. Meidoorn verbetert de zuurstoftoevoer van het hart.

Latijnse naam: Crataegus
Andere namen: Deurnboom, doorleer, hagedoorn, hawthorn (berry)
Ondersteunende werking van meidoorn bij volgende aandoeningen:
Dosering:
 • Gestandaardiseerde meidoorn: 3,5 tot 19,8 mg per dag.
  Gebruikte delen:
  • Vooral de bloeiende toppen met bloemen (die zijn het rijkst aan inhoudsstoffen) en wat bladeren, de vruchten hebben minder proanthocyanidines en flavonoïden en minder bewezen effectiviteit.
   Waarschuwingen:
   • Van de meidoorn is aangetoond dat extracten een brede cardiovasculaire werking uitoefenen en als zodanig de reeds bestaande therapie bij patiënten met cardiovasculaire aandoeningen kunnen beïnvloeden. Genoemde patiënten zouden extra sterk op de farmacologische werking van de meidoorn kunnen reageren. Gebruik tijdens de zwangerschap of lactatieperiode wordt worden ontraden. In vivo en in vitro is aangetoond dat de meidoorn de samentrekking van de baarmoeder kan afzwakken. In klinische studies is bij het gebruik van algemeen verkrijgbare meidoornproducten melding gemaakt van misselijkheid, vermoeidheid, zweten en huiduitslag op de handen.