Doorgaan naar hoofdcontent

Knoflook

Latijnse naam: Allium sativum
Andere namen: look, hoflook, tamme look, tuinlook, garlic

Werking van knoflook:

Alliine een bestanddeel uit knoflook is zeer vluchtig, bij de voedselbereiding gaat een groot deel van de gezonde kracht verloren zelfs bij het kneuzen of snijden van knoflook. Aliine wordt na het snijden of kneuzen omgezet in allicine, het stofje dat verantwoordelijk is voor de geur van knoflook. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine. Alliine wordt in het lichaam omgezet in een stof dat een belangrijke rol speelt in de stofwisseling, met een sterke medicinale werking. Knoflook wordt toegepast bij hoge bloeddruk, lage bloeddruk, hoge cholesterol, hartziekten, hartaanval, verminderde doorbloeding door vernauwde bloedvaten, verharding van de slagaders (atherosclerose), darmkanker, rectumkanker, maagkanker, borstkanker, prostaatkanker, ziekte van Kahler (of multipel myeloom, is een aandoening van het beenmerg), longkanker, prostaatkanker, blaaskanker, goedaardige prostaatvrgroting, taaislijmziekte, diabetes, artrose, hooikoorts, reizigersdiarree, gistinfectie, griep, tekenbeten, muggenafweermiddel, verkoudheid, bacteriële en schimmelinfecties, oorpijn, chronisch vermoeidheidssyndroom, menstruatiestoornissen, hepatitis, leveraandoeningen, maagzweren, koorts, hoest, hoofdpijn, maagpijn, sinusitis, jicht, pijn, aambeien, astma, bronchitis, kortademigheid, tuberculose, bloedige urine, neus- en keelontsteking, kinkhoest, tandgevoeligheid, maagontsteking, ringworm, stress en vermoeidheid. Knoflookolie op de huid of nagels om schimmelinfecties, wratten en likdoorns te behandelen, tegen haaruitval, spruw en wordt in de vagina gebruikt voor gistinfecties. Culinair wordt is knoflook een belangrijke ingrediënt om gerechten op smaak te brengen.
 • Knoflook (Allium sativum) extract
 • Knoflook heeft een zeer breed werkingsgebied. Het draagt bijvoorbeeld bij aan een verantwoord cholesterolgehalte en heeft een gunstige invloed op bloedlipiden- en triglyceridewaarden. Bovendien is het goed voor hart en bloedvaten. Daarnaast draagt het bij aan de normale functie van het immuunsysteem, biedt ondersteuning in tijden van stress en draagt bij aan gezonde luchtwegen.
 • Knoflook BEKIJKEN

Knoflook helpt bij:

 • Amandelontsteking: knoflook versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan gezonde luchtwegen. Helpt bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking en amandelontsteking).
 • Angina pectoris (hartkramp): knoflook gaat duidelijk hart- en vaatziekten tegen, verbetert de doorbloeding van organen en weefsels. Helpt bij cardiovasculaire aandoeningen (o.a. atherosclerose, coronaire hartziekte, beroerte, trombose, hypertensie). Knoflook werkt bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels en lost bloedstolsels op, werkt cholesterolverlagend en mild triglyceridenverlagend, werkt ontkrampend op de bloedvaten, houdt ze elastisch, helpt aderverkalking voorkomen, beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort.
 • Artrose: knoflook bevat de inhoudsstof diallyldisulfide dat de werking remt van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij artrose. Dit geeft mogelijk een verklaring voor het beschermend effect van knoflook. 
 • Astma: knoflook extract kan toegepast worden bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking). Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine. 
 • Beroerte: knoflook zorgt voor afname van de cholesterolspiegel (LDL-cholesterol en triglyceriden) en toename van HDL-cholesterol. Gaat stroperigheid van het bloed tegen en aderverkalking en vetophoping in de vaatwand. Zodoende kan het de kans op een beroerte verminderen.
 • Blaasontsteking: knoflook heeft een zeer brede anti-microbiële werking en is effectief tegen bacteriën, virussen, parasieten, gisten en schimmels. Knoflook helpt bij bacteriële, virale, schimmel en parasitaire infecties van de urinewegen (zoals blaasontsteking en candida).
 • Bloedsomloop (problemen met): knoflook verbetert de doorbloeding van organen en weefsels, remt bloedklontering en vermindert stroperigheid van het bloed.
 • Bronchitis: knoflook heeft een brede activiteit tegen infecties van bacteriën, virussen, parasieten, gisten en schimmels van de luchtwegen waaronder bronchitis.
 • Candida-infectie: knoflook heeft een brede antimicrobiële werking tegen bacteriën, virussen, parasieten, gisten en schimmels waaronder candida albicans.
 • Cholesterol: knoflook verlaagt de bloeddruk bij een verhoogde bloeddruk. Knoflook stimuleert het enzym stikstofoxidesynthase, in de binnenste bekleding van bloed- en lymfevaten neemt de productie van het vaatverwijdende stikstofoxide toe. Voorts is de bloeddrukverlaging het gevolg van hyperpolarisatie van de gladde spiercellen in de bloedvaten en/of remming van het openen van calciumkanalen in het spierweefsel.
 • Diarree: knoflook helpt bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van het maagdarmkanaal, die onder andere diarree kunnen veroorzaken.
 • Etalagebenen: knoflook werkt bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels en lost bloedstolsels op, verlaagt cholesterol, verlaagt mild triglyceriden, werkt ontkrampend op de bloedvaten, houdt ze elastisch, helpt aderverkalking voorkomen en beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort.
 • Griep: knoflook werkt algemeen weerstand verhogend, is werkzaam tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Knoflook helpt bij een verzwakt immuunsysteem, griep, verkoudheid, bronchitis, virale infecties en bacteriële infecties.
 • Hartaanval: knoflook remt het aderverkalkingsproces rechtstreeks door het tegengaan van plaques en van vetophoping in de vaatwand. Knoflook is een goed middel om ondersteunend te helpen bij cardiovasculaire aandoeningen zoals atherosclerose, coronaire hartziekte, beroerte, trombose en hypertensie.
 • Hoge bloeddruk: knoflook verlaagt de bloeddruk bij een te hoge bloeddruk. Doordat knoflook (in vivo) het enzym stikstofoxidesynthase in vaatendotheel stimuleert, neemt de productie van het vaatverwijdende stikstofoxide toe. De bloeddrukverlaging is voorts het gevolg van hyperpolarisatie van de gladde spiercellen in de bloedvaten en/of inhibitie van het openen van calciumkanalen in het spierweefsel. Helpt bij hart- en vaataandoeningen zoals hoge bloeddruk.
 • Huidinfecties (huidschimmels): knoflook heeft een zeer brede antimicrobiële werking en is effectief tegen bacteriën, virussen, parasieten gisten en schimmels waaronder Candida albicans. 1 mg allicine komt wat potentie betreft overeen met circa 15 IU penicilline. 
 • Immuunsysteem: een goede knoflookpreparaat werkt weerstand verhogend, is werkzaam tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Knoflook (met alliine) helpt ondersteunend bij een verzwakt immuunsysteem.
 • Ingewandswormen: knoflook werkt antibacterieel, antiviraal en antischimmel, mogelijk werkt het ook tegen sommige parasieten in de darmen. 
 • Koortsuitslag: knoflook werkt algemeen weerstand verhogend en is werkzaam tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
 • Ontgiften: knoflook beschermt de lever tegen toxische stoffen zoals aflatoxine, benzopyreen en acetaminophen. De werking van knoflook neemt sterk af wanneer verse knoflook verhit wordt.
 • Slagaderverkalking: knoflook draagt bij aan een verantwoorde bloeddruk, heeft een gunstige invloed op de bloedlipiden (bloedvetten) en is goed voor hart en bloedvaten. Naarmate mensen ouder worden, verliezen hun slagaders het vermogen om te strekken en te buigen. Knoflook lijkt dit effect te verminderen. Het nemen van een knoflookpreparaat 2 x per dag, kan de  slagaders terug versoepelen.
 • Trombose (bloedvatverstopping): knoflook gaat duidelijk hart- en vaatziekten tegen, verbetert de doorbloeding van organen en weefsels. Helpt bij cardiovasculaire aandoeningen (o.a. atherosclerose, coronaire hartziekte, beroerte, trombose, hypertensie). Knoflook werkt bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels en lost bloedstolsels op, werkt cholesterolverlagend en mild triglyceridenverlagend, werkt ontkrampend op de bloedvaten, houdt ze elastisch, helpt aderverkalking voorkomen, beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort.
 • Verkoudheid: knoflook heeft een zeer brede antimicrobiële activiteit en is effectief tegen bacteriën, virussen, parasieten, gisten en schimmels waaronder Candida albicans. Helpt uitstekend bij parasitaire infecties van de luchtwegen zoals onder andere bij bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking en keelontsteking.


Hoeveel knoflook per dag:

 • knoflook-extract met 8 en 10 mg alliine: 250 tot 500 mg per dag. Hogere doses kunnen gedurende kortere perioden (bijvoorbeeld bij infecties) worden toegepast.
Een goede knoflookpreparaat doet de bloeddruk dalen, verbetert de doorbloeding, kan aandoeningen aan hart en bloedvaten voorkomen.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van knoflook:

 • Supplementen die naast knoflook, afhankelijk van de indicatie, ingezet kunnen worden zijn onder meer omega-3 vetzurenvitamine Ealfa-liponzuur, antioxidanten, chlorella en een goed probioticum. Bij candidiasis en andere schimmelinfecties is caprylzuur naast een Allium sativum extract een goede keuze.

Bijwerkingen en waarschuwingen knoflook:

 • Wees voorzichtig met het gebruik van een allium sativum extract voor en vlak na een operatie en bij het gebruik van antistollingsmedicatie (zoals warfarine, indomethacine en aspirine), aangezien knoflook de bloedstolling vertraagt. Allium sativum extract is gecontra-indiceerd bij een overgevoeligheid voor knoflook en bij het gebruik van proteaseremmers tegen het HIV-virus. Knoflook kan de bloedspiegel van proteaseremmers namelijk aanzienlijk verlagen.
 • Soms leidt het gebruik van Allium sativum extracten (vooral in hoge doseringen) tot misselijkheid, duizeligheid, maagklachten of irritatie van de slijmvliezen in het maagdarmkanaal. Verlaging van de dosis verhelpt dergelijke klachten in de regel. Een allergische reactie is in principe mogelijk, maar is heel zeldzaam.
 • Let op bij het gebruik van bloedglucoseverlagende medicijnen (sulfonylurea), want in combinatie met knoflook kan de bloedglucosespiegel sterker dalen. Ook kan knoflookextract in theorie de werking van statines (cholesterolverlagende medicatie) en ACE-remmers (medicatie tegen hoge bloeddruk) versterken. Gebruik van hoge doses Allium sativum extract wordt bij het gebruik van genoemde medicatie voor de veiligheid afgeraden. Tot slot is bekend dat Allium sativum extract de werking van antibiotica potentieert.
Dit boek gaat over de orthomoleculaire voedingsleer en geeft een praktische uitwerking ervan in de vorm van recepten. Verantwoorde voeding is belangrijk om gezond te leven. Vanuit de orthomoleculaire voedingswijze wordt geadviseerd door combinatie van goede producten voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen