Kaneel

Kaneelschors-extract wordt gebruikt bij spijsverteringsklachten, gebrek aan eetlust en diarree. Heeft een gunstige invloed op het metabolisme.
 Solgar Vitamins - Cinnamon (kaneel) - 100 capsules
Vitaminstore

Latijnse naam: Cinnamomum verum
Andere namen: Pijpkaneel, ceylonkaneel, kaneelstok, ceylon cinnamon
Toepassingen:
Inwendig gebruik:
Droogextract op waterbasis:
Bloedsuikerspiegelverlagend:
Cholesterolverlagend, triglyceridenverlagend:
Helpt diabetescomplicaties voorkomen:
  Totaalextract, etherische olie:
  Bevordert de eetlust, maagstimulans, spijsverteringsbevorderend, winddrijvend, krampwerend, remt helicobacter pylori, verhoogt de doorbloeding van de maagwand, beschermt tegen het ontstaan van maagzweren, remt overmatige maagzuurvocht, bevordert de normale darmbeweging:
  Opwekkend, werkt versterkend, verwarmend, transpiratiebevorderend: verhoogt de ademhalings- en hartfrequentie, doet de lichaamstemperatuur licht stijgen, bevordert de lichaamsvochtafscheiding en transpiratie, bevordert de perifere circulatie:
  Uitwendig gebruik:
  Etherische olie:
  Antibacterieel, schimmelwerend, parasietenwerend:

  Dosering:
  Droge stof: 1,5 tot 4 gram per dag.
  Vloeibaar extract: 0.5 tot 1 ml per dag.
  Tinctuur: 2 tot 4 ml per dag.

  Gebruikte delen:
  Pijpkaneel: de binnenbast (net onder de schors), bekomen door het schillen van de jonge twijgen van minstens 6 jaar oude bomen; dit om de 2 jaar, gedurende het regenseizoen. Na het drogen rolt de bast zich op onder de vorming van cilindervormige, roodbruine bastrolletjes op bastpijpjes, die eventueel gemalen worden.
  De binnenbast of de bladeren voor kaneelolie.
   Waarschuwingen:
   Totaalextract en etherische olie niet geven wanneer er een overdreven secretie van   maagsappen bestaat (maagzuur, maag- en duodenumzweren).
   Kaneel best niet en kaneelolie zeker niet medicinaal gebruiken tijdens de zwangerschap (culinair mag wel), tenzij tijdens de bevalling onder medische begeleiding.
   Kaneel en kaneelolie best niet gebruiken tijdens het zogen, omdat er geen gegevens beschikbaar zijn omtrent mogelijke risico's, culinair gebruik kan wel.
   Niet geven bij koorts van ongekende oorsprong.
   Niet geven bij allergie op kaneel en perubalsem.