Kamille


Kamille vermindert darmkrampen, werkt ontstekingsremmend, remt de maagzuurproductie, heeft een rustgevend effect en verlengt de slaapperiode. Belangrijkste inhoudsstof is apigenine-7-0-glucosiden.
 Bonusan - Chamomilla recutita - 60 capsules
Vitaminstore

Latijnse naam: Matricaria recutita (Matricaria chamomilla)
Andere namen: echte kamille, Duitse kamille, kleine kamille, veldkamille, German chamomile
Toepassingen
 • Algemene en nerveuze spijsverteringsklachten: kamille extract is bij uitstek geschikt voor de symptomatische behandeling van spijsverteringsklachten van algemene en nerveuze aard, zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid en braken, zuurbranden, gasvorming en opgeblazen gevoel, gebrekkige spijsvertering, buikkrampen en diarree. Goede resultaten met kamille extract zijn geboekt bij spastisch colon. De olie van de kamillebloesem bevordert de galvorming en de uitscheiding van cholesterol met de gal.
 • Ontstekingen in het maagdarmkanaal: kamillebloesem wordt gebruikt voor een (aanvullende) behandeling van ontstekingen in het maagdarmkanaal, zoals maag- en duodenumzweren, enteritis (ontsteking van de ingewanden), colitis en diverticulitis (ontsteking van de darmuitstulpingen). Met succes wordt gestandaardiseerde kamille bloemextracten toegepast bij zweren in maag en/of duodenum. Kamille extract kan bovendien zweervorming helpen voorkomen. Bijkomend voordeel is dat kamille extract naast de ontstekingsremmende, koortswerende en genezingsbevorderende werking tevens een antimicrobiële en schimmelbestrijdende werking heeft.
 • Nerveuze spanningen, angst, geïrriteerdheid, onrust, spanningshoofdpijn, stress, slapeloosheid: inname van kamille extract geeft een algeheel gevoel van ontspanning en welbehagen zonder beïnvloeding van het normale dagelijkse functioneren of de motorische coördinatie. Er bestaat geen risico op gewenning, noch op psychische of fysieke afhankelijkheid. kamille extract is geïndiceerd bij lichte tot matige angstenslaapstoornissen en nachtmerries door onrust en nervositeit.
 • Klachten rond menstruatie en menopauze: kamille heeft van oudsher een reputatie als vrouwenkruid en werd toegepast als tonicum voor de baarmoeder, bij het wegblijven van de menstruatie en hevige pijn voor en/of na de menstruatie, bij spanningen en geprikkeldheid voor de maandstonden en menopauze.
 • Overige toepassingen: allergieën, verkoudheid, verminderde weerstand, griep met spierpijn, jicht, reuma, galstenen, spierkrampen, lage rugpijn, ischias en reisziekte.

Dosering:
Kamille extract: 50 mg tot 300 mg 3 x per dag

Gebruikte delen:
De bloemhoofdjes, volledig open, vaak pas geplukt na het drogen van de gehele plant, met hooguit 2 cm van het steeltje; in de schaduw gedroogd
  Waarschuwingen:
  De etherische olie niet aan zwangere vrouwen toedienen, andere aanwendingen zijn in matige doses wel toegelaten (hoewel sommige bronnen echte kamille helemaal afraden bij zwangerschap)
  Niet geven bij allergie op echte kamille.