Kamille

Kamille (chamomile) vermindert darmkrampen, werkt ontstekingsremmend, remt de maagzuurproductie, heeft een rustgevend effect en verlengt de slaapperiode. Belangrijkste inhoudsstof is apigenine-7-0-glucosiden.
Latijnse naam: Matricaria recutita (Matricaria chamomilla)
Andere namen: echte kamille, Duitse kamille, kleine kamille, veldkamille, German chamomile
Ondersteunende werking van kamille bij volgende aandoeningen:
 • Angst: kamille werkt ontspannend, angstremmend, slaapbevorderend en mild kalmerend. Het bestanddeel apigenine uit kamille heeft een angstverminderende en kalmerende werking door de binding aan GABA-receptoren in de hersenen. Inname van Chamomilla recutita extract geeft een algeheel gevoel van ontspanning en welbehagen zonder beïnvloeding van het normale dagelijkse functioneren of de motorische coördinatie. Er bestaat geen risico op gewenning, noch op psychische of fysieke afhankelijkheid. Chamomilla recutita extract is geïndiceerd bij lichte tot matige slaapstoornissen en nachtmerries door onrust en nervositeit.
 • Anuskloven: kamille olie werkt ontstekingsremmend, ontsmettend, wondhelend, huidherstellend en jeukstillend. (Uitwendig gebruik). 
 • Borstklierontsteking: vooral de etherische olie heeft antibacteriële, antivirale en schimmeldodende eigenschappen bij staphylococcus aureus, bacillus subtilis, e.colis en pseudomonas aeruginosa. 
 • Diarree: kamille extract is bij geschikt voor de symptomatische behandeling van spijsverteringsklachten van algemene en nerveuze aard, zoals diarree.
 • Gebrekkige eetlust: kamille is geschikt voor de behandeling van spijsverteringsklachten zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, zuurbranden, gasvorming, opgeblazen gevoel, gebrekkige spijsvertering, krampen en diarree. 
 • Helicobacter pylori: kamille kan toegepast worden bij zweren in maag en/of duodenum. Kamille extract kan bovendien zweervorming helpen voorkomen. Bijkomend voordeel is dat kamille extract naast de ontstekingsremmende, koortswerende en genezingsbevorderende werking tevens een antimicrobiële en schimmelbestrijdende werking heeft.
 • Maagdarmkrampen: kamille is geschikt voor de symptomatische behandeling van spijsverteringsklachten van algemene en nerveuze aard, zoals buikkrampen.
 • Maagwandontsteking (gastritis): kamille heeft een ontstekingsremmende, koortswerende en genezingsbevorderende werking.
 • Maag (zwakke): spijsverteringsklachten van algemene en nerveuze aard, zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, zuurbranden, gasvorming, opgeblazen gevoel, gebrekkige spijsvertering.
 • Misselijkheid en/of braken: kamille is geschikt voor de behandeling van spijsverteringsklachten zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, zuurbranden, gasvorming, opgeblazen gevoel, gebrekkige spijsvertering, krampen en diarree.
 • Nervositeit (zenuwen): kamille werkt ontspannend, angstremmend, slaapbevorderend en mild kalmerend. Het bestanddeel apigenine uit kamille heeft een angstverminderende en kalmerende werking door de binding aan GABA-receptoren in de hersenen. Inname van een kamille extract geeft een algeheel gevoel van ontspanning en welbehagen zonder beïnvloeding van het normale dagelijkse functioneren of de motorische coördinatie. Er bestaat geen risico op gewenning, noch op psychische of fysieke afhankelijkheid. Een kamille extract helpt vooral bij lichte tot matige slaapstoornissen en nachtmerries door onrust en nervositeit.
 • Spierkrampen: kamille heeft een bijzonder relaxerende uitwerking op de spieren.
 • Spijsverteringsproblemen: kamille extract helpt bij spijsverteringsklachten van algemene en nerveuze aard, zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, zuurbranden, gasvorming, opgeblazen gevoel, gebrekkige spijsvertering, krampen en diarree. Goede resultaten met kamille extract zijn geboekt bij spastisch colon.
 • Stress: kamille werkt ontspannend, angstremmend, slaapbevorderend en mild kalmerend. Het bestanddeel apigenine uit kamille heeft een angstverminderende en kalmerende werking door de binding aan GABA-receptoren in de hersenen. Inname van Chamomilla recutita extract geeft een algeheel gevoel van ontspanning en welbehagen zonder beïnvloeding van het normale dagelijkse functioneren of de motorische coördinatie. Er bestaat geen risico op gewenning, noch op psychische of fysieke afhankelijkheid. Chamomilla recutita extract is geïndiceerd bij lichte tot matige slaapstoornissen en nachtmerries door onrust en nervositeit.
 • Winderigheid (flatulentie): kamille is geschikt voor de symptomatische behandeling van spijsverteringsklachten van algemene en nerveuze aard, zoals gasvorming, opgeblazen gevoel, gebrekkige spijsvertering, krampen en diarree.
Dosering:
 • Kamille extract: 50 mg tot 300 mg 3 x per dag
Gebruikte delen:
 • De bloemhoofdjes, volledig open, vaak pas geplukt na het drogen van de gehele plant, met hooguit 2 cm van het steeltje; in de schaduw gedroogd
  Waarschuwingen:
  • De etherische olie niet aan zwangere vrouwen toedienen, andere aanwendingen zijn in matige doses wel toegelaten (hoewel sommige bronnen echte kamille helemaal afraden bij zwangerschap)
  • Niet geven bij allergie op echte kamille.