Hop

Hop kan toegepast worden bij rusteloosheid, nervositeit, paniekreacties en slaapstoornissen.

Latijnse naam: Humulus lupulus
Andere namen: Hoppe, havikskruid, hommel, ranke, hopsplant
Ondersteunende werking van hop bij volgende aandoeningen:
  • Borsten (slappe): hop bevat fyto-oestrogenen die zich kunnen binden aan de menselijke oestrogeenreceptoren en daardoor onderontwikkelde borsten (te kleine borsten) kunnen stimuleren en vooral verstevigen.
Gebruikte delen:
  • De vrouwelijke bloemen ook hopbellen of hopkegels genoemd, te plukken voor volledige rijpheid in augustus-september, in de schaduw te drogen (eventueel in droogkast of aan warme lucht). Verliezen snel hun activiteit: de concentratie aan bitterstoffen daalt 50 à 70 % over 6 maand. Ze kunnen na drogen uitgeklopt worden om het lupuline te verzamelen.
Waarschuwingen:
  • Niet te gebruiken bij depressieve klachten; langdurig gebruik zou depressieve klachten bij de vrouw kunnen teweegbrengen.
  • Niet gebruiken tijdens de zwangerschap (fyto-oestrogeen).
  • Niet geven bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn of bij een voorgeschiedenis ervan: borstkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker, endometriose, baarmoederfibromen, trombose of embolie; tenzij op advies van een deskundige (hoewel tot nog tot geen argumenten zijn om fyto-oestrogenen dezelfde negatieve effecten tot te schrijven als de synthetische oestrogenen).