Doorgaan naar hoofdcontent

Heemst

Heemst (marshmallow) wordt gebruikt bij ontstekingen van de luchtwegen, bij prikkelhoest en helpt ontstekingen van het maagslijmvlies te verminderen.
Vooral de wortel van een 2 jaar oude plant bevat de meeste werkzame stoffen, liefst geoogst in de herfst, niet wassen, wel afborstelen en laten drogen, nadien best de buitenste bastlagen verwijderen. Bewaren buiten de invloed van licht en vocht. In voedingsmiddelen worden heemstblad en wortel als smaakstof gebruikt. Verwar heemst niet met kaasjeskruid (Malva sylvestris).
Latijnse naam: Althaea officinalis
Andere namen: Echte heemst, witte malve, witte maluw, hoge maluwe, marshmallow

Mogelijk helpt heemst bij:
Er is onvoldoende bewijs om de effectiviteit van heemst aan te tonen.
  • Brandend maagzuur (reflux): heemst werkt verzachtend op de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel. Heemst kan slokdarmontsteking door opstijgend maagzuur ten gevolge van een maagbreuk en brandend maagzuur voorkomen.
  • Laryngitis (ontsteking van het strottenhoofd): heemst wordt gebruikt bij ontstekingen van mond- en keelslijmvlies, bij prikkelhoest en werkt ontstekingsremmend.
Dosering:
  • De juiste dosis voor heemst is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een ​​geschikte dosering voor heemst vast te stellen.
Heemst wordt gebruikt bij ontstekingen van mond- en keelslijmvlies en prikkelhoest.

Waarschuwingen:
  • Er zijn geen toxische bijwerkingen bij therapeutische doses.
  • Heemst kan bij sommige mensen lage bloedsuikerspiegels veroorzaken.