Haver

Haver (oats) kan de energie enorm doen toenemen.
Latijnse naam: Avena sativa
Andere namen: oat
Ondersteunende werking van haver bij volgende aandoeningen:
Inwendig gebruik:
  • Constipatie, chronische constipatie.
  • Wanneer een zachte stoelgang vereist is: aambeien, anaalfissuren (anuskloven), darmwanduitstulpingen, postoperatief na chirurgie aan anus of rectum, tijdens de zwangerschap.
  • Verhoogd cholesterolgehalte: daling van totaal cholesterol met 13 % na 3 weken bij inname van 100 gram/daags, met 17 % na 14 weken, daling van LDL-cholesterol.
  • Hoge bloedsuikerspiegel na de maaltijd, ouderdomsdiabetes, reactieve hypoglycemie.
  • Ondersteunt een afslankingsdieet.
Gebruikte delen:
  • Haverzemelen.
  • Onrijpe graantjes van de verse, nog groene plant, nog nier verhard door zetmeel. Zowel ontschorst als niet-ontschorst toegepast.
  • Het rijpe graan, voornamelijk als voedingsmiddel (gekookt graan, vlokken, meel).
  • Haverstro.
    Waarschuwingen:
    • Niet in te nemen bij (dreigende) obstructies en vernauwingen van de slokdarm of het maagdarmkanaal.
    • Niet geven bij buikpijn van ongekende oorsprong.
    • Niet geven bij ileus.
    • Niet geven bij organische colitis (ziekte van Crohn), tenzij op voorschrift.
    • Niet geven bij bedlegerigheid.
    • Best niet geven aan diabetici met een moeilijk te regelen bloedsuikerspiegel: er kan een verlaging van de insulinedosis nodig zijn bij insuline-afhankelijke diabetici.
    • Haver best niet langdurig of in grote hoeveelheden gebruiken bij reumatische aandoeningen (door de hogere zuurtegraad).
    Haver (oats)