Doorgaan naar hoofdcontent

Cayennepeper

Capsaïcine is een inhoudsstof van cayennepeper, dat pijnsensaties vermindert wanneer het op de huid wordt aangebracht als cayenne zalf (cayenne Ointment). Uitwendig toegepast stimuleert capsaïcine de lokale bloedsomloop en vermindert zwellingen.
Latijnse naam: Capsicum annuum
Andere namen: Spaanse peper, chili, Indiaanse peper, cayennepeper, rode peper, red pepper

Mogelijk helpt capsaïcine bij:
  • Haaruitval: cayenne verhoogd lokaal de bloedsomloop en kan daarom van nut zijn bij haaruitval.
  • Koude handen en voeten (winter handen en voeten): cayennepeper werkt uitwendig lokaal bloedsomloop verhogend, prikkelt de warmtegevoelige receptoren van de huid en kan door deze eigenschappen helpen bij koude handen en voeten.
  • Pijn: capsaïcine kan tijdelijk chronische pijn verlichten van verschillende aandoeningen, waaronder reumatoïde artritis, artrose, rugpijn, kaakpijn, psoriasis en andere aandoeningen.
  • Zenuwbeschadiging: het aanbrengen van een crème of het gebruik van een huidpleister vermindert pijn bij mensen met een zenuwbeschadiging veroorzaakt door diabetes. Capsaïcine vermindert de pijn gedurende 24 uur met 27 % tot 37 %, bij zenuwbeschadiging veroorzaakt door gordelroos.

Dosering:
  • Gestandaardiseerd cayenne extract: 3 x per dag tussen de 200 tot 400 mg.
  • Pijn: capsicumpleisters met 11 mg capsaïcine 1 x per dag aanbrengen en gedurende 4 tot 8 uur op zijn plaats houden.
  • Zenuwbeschadiging: veroorzaakt door diabetes (een crème met 0,075% capsaïcine, 4 x per dag of een specifieke pleister dat 8% capsaïcine bevat 1 x per dag). Zenuwbeschadiging veroorzaakt door gordelroos (een pleister met 8% capsaïcine, 1 x per dag).
Capsaïcine uit cayenne kan uitwendig, effectief maar slechts tijdelijk pijn verdoven.

Waarschuwingen:
  • In sommige gevallen doen zich huidreacties voor, door een te hoge concentratie capsaïcine.
  • Capsicum is veilig als het als supplement wordt ingenomen (korte termijn) en wanneer het op de juiste wijze op de huid wordt aangebracht. Capsicum is mogelijk onveilig, wanneer het in grote hoeveelheden of voor lange periodes wordt ingenomen. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot ernstigere bijwerkingen zoals lever- of nierschade, evenals ernstige bloeddrukstijgingen.
  • Capsicum is veilig wanneer het op de huid wordt aangebracht tijdens de zwangerschap. Maar er is niet genoeg bekend over de veiligheid ervan als het wordt ingenomen als supplement.
Planten, levenskracht en DNA een moderne kijk op kruidengeneeskunde, gemmotherapie en gezondheid door Nancy Popieul