Doorgaan naar hoofdcontent

Kruidengeneeskunde

Kruiden die los verkocht worden, zijn meestal waardeloos. Gedroogde planten kunnen slecht tegen lucht, licht en vochtigheid. De blaadjes en bloemen gaan snel achteruit, de stengel en wortels minder snel. Hoe fijner versneden de plantendelen zijn, hoe sneller ze hun gewenste eigenschappen verliezen. Koop geen gedroogde kruiden die in potten of bakken bewaard worden. Ook verpulverde kruiden in stopflessen zijn meestal waardeloos. Dat gedroogde planten zo snel achteruitgaan, komt vooral door oxidatie. Als planten verpulverd worden, neemt dat oppervlak enorm toe. Kruidenproducten kunnen onzuiver of versneden zijn. Afhankelijk van de omstandigheden waarin de planten geteeld of geoogst zijn, kunnen ze resten van bestrijdingsmiddelen of schimmels bevatten of per ongeluk dan wel opzettelijk met andere planten vermengd zijn. Het beste is om bekende merken te kopen die de zuiverheid van hun ingredi├źnten waarborgen.

Het beste kunt u tincturen en gevriesdroogde aftreksels in capsules of poedervorm kopen. Ze verschaffen de heilzame werking van die planten in geconcentreerde vorm. Verse kruiden zijn gezond maar bij therapeutisch gebruik is een gestandaardiseerde supplementen aan te raden, omdat inhoudsstoffen van planten grote verschillen kunnen vertonen. Het is wel belangrijk dat kruidenpreparaten niet enkel een geïsoleerde inhoudsstof bevat, uit de praktijk is het bewezen dat alle inhoudsstoffen van het plantenextract, belangrijk is voor een helende werking.


Tincturen zitten meestal in medicijnflesjes met druppelaar en moeten voor het gebruik in wat water verdund worden. Een veel gebruikte dosis is de inhoud van een druppelaar in een kwart kopje water, 3 tot 4 x daags bij het eten in te nemen. Schud het flesje goed voor u de druppelaar vult. De hoeveelheid alcohol in een dosis kan geen kwaad, maar u kan eventueel ook producten proberen op azijnbasis of anders een gevriesdroogd preparaat gebruiken. Bij vriesdrogen wordt een product bevroren en bij lage druk ingedroogd. Heel krachtige preparaten van geneeskruiden worden gemaakt door extractie met oplosmiddelen en vriesdrogen van het aftreksel om die oplosmiddelen weer te verwijderen, ze worden in capsules geleverd. Het zijn geconcentreerde en goed houdbare producten.

Stop met kruidenmiddelen als u er niet goed op reageert. Zulke reacties zijn bij kruidenmiddelen zeldzamer dan bij reguliere geneesmiddelen, maar ze komen voor. U kunt allergisch zijn voor een plant of er alleszins niet goed tegen kunnen. Neem alleen kruidenmiddelen als u ze nodig heeft. Geneeskrachtige kruiden zijn een soort verdunde natuurlijke geneesmiddelen. Het zijn geen voedingsmiddelen of voedingssupplementen en u moet ze niet zomaar, zonder goede reden gebruiken; dat doet u met farmaceutische geneesmiddelen ook niet. Ga na of kruidenmiddelen wel bij u werken. Iedereen reageert op zijn eigen manier op kruiden. Als u hoort of leest dat een bepaald middel tegen een bepaalde aandoening helpt, wil dat nog niet zeggen dat u er ook baat bij vindt.

Zie ook:
Kruidengeneeskunde versus geneesmiddelen
Voedingssupplementen
Voedingssupplementen studie
Voedingssupplementen waarom?