Gember

Er bestaan verschillende soorten gember (ginger), in Afrika groeien de scherpste soorten (therapeutisch toepassingen), in China groeien de mildste soorten (culinaire toepassingen). Gemberpoeder werkt 10 x sterker dan verse gember, heeft meer biologisch actieve componenten en meer nutriënten dan verse gember. Het gemberextract is 30 x sterker dan verse gember en 3 x sterker dan gemberpoeder. Gestandaardiseerde gemberextracten bevatten een gegarandeerde hoeveelheid actieve stoffen, minimaal 5% fenylalkylketonen met gingerol, shogaol en zingeron.
Latijnse naam: Zingiber Officinale
Andere namen: Gijnebeer, gingom, zevenknobbel, ginger
Gember helpt bij:
 • Artritis: gember geeft reeds na 3 maanden vermindering van pijn bij mensen met reumatoïde artritis, bij een dagdosering van 2 tot 4 capsules van 500 mg gestandaardiseerd extract. Na 2,5 jaar gebruik van het extract neemt de effectiviteit niet af.
 • Misselijkheid en/of braken: uit onderzoek is gebleken dat gestandaardiseerde gember het maagdarmslijmvlies beschermt, de absorptie van vitaminen en mineralen verhoogt, misselijkheid en braken kan voorkomen. Gemberextracten wordt toegepast bij reisziekte, zwangerschapsmisselijkheid, ... Gemberpoeder werkt 10 x sterker dan verse gember.
 • Reisziekte: onderzoeken hebben aangetoond dat gemberextract opmerkelijk effectief en betrouwbaar is bij reisziekte. Door minimaal 3 uur voor de aanvang van de reis (per auto, boot of vliegtuig) een capsule gemberextract van 500 mg in te nemen met vruchtensap of water (een half uur voor de maaltijd) kan men misselijkheid of overgeven voorkomen. 
Mogelijk helpt gember bij:
 • Aften: gember heeft veel toepassingsmogelijkheden, kan bijvoorbeeld een directe invloed uitoefenen op hart- en bloedvaten en zodoende de stofwisseling verbeteren, vermoeidheid en stress verminderen die in verband worden gebracht met het ontstaan van aften.
 • Artrose: gember geeft reeds na 3 maanden vermindering van pijn, zwellingen en stijfheid bij een dagdosering van 2 tot 4 capsules van 500 mg gestandaardiseerd extract. Na 2,5 jaar gebruik van het extract neemt de effectiviteit niet af.
 • Bloedsomloop (problemen met): gember helpt bij een slechte bloedcirculatie, koude handen en voeten (winterhanden en wintervoeten) en hartzwakte.
 • Cholesterol: gember werkt cholesterolverlagend, mits men gemberextract enige tijd en dagelijks gebruikt. Dagelijkse inname van gember kan de kans op hart- en vaataandoeningen en hoge bloeddruk verkleinen. Gember is rijk aan antioxidanten die mogelijk verantwoordelijk zijn voor het gunstige effect op het hart en de bloedvaten.
 • Etalagebenen: gember verwijdt de vaatwanden, bevordert de hartspierwerking. Helpt bij een slechte bloedcirculatie, koude handen en voeten (winterhanden en wintervoeten) en hartzwakte.
 • Gebrekkige eetlust: gember prikkelt de warmtegevoelige receptoren van de maag, verhoogt de opname van voedingsstoffen, zorgt dat de maag minder snel geïrriteerd raakt omdat gember het maagslijmvlies beschermt. De volgende indicaties zijn toepasbaar bij spijsverteringsproblemen: verminderde eetlust (anorexie), maagklachten, misselijkheid, overgeven, maag- en darmkrampen, winderigheid, kolieken, diarree en reisziekte.
 • Koude handen en voeten (winterhanden en wintervoeten): gember werkt vaatverwijdend, stimuleert het vasomotorisch centrum (heeft invloed op de omvang van bloedvaten) in de hersenen en bevordert de hartspierwerking. Gember kan hierdoor een slechte bloedcirculatie verbeteren en de symptomen zoals koude handen en voeten verminderen.
 • Maagdarmkrampen: gember bevorderd de spijsvertering en werkt maagversterkend. Gember zorgt voor een betere absorptie van voedingsstoffen en fungeert als het ware als drager. Deze eigenschap is van nut bij spijsverteringsklachten zoals darmkrampen. Vrouwen die vlak voor of tijdens de menstruatie last hebben van krampen in de buik of onderrug zonder aanwijsbare oorzaak, kunnen baat hebben bij gemberextract. Vrouwen met menstruatiepijn (dysmenorroe) kunnen deze klachten verminderen door suppletie met gemberextract.
 • Maagwandontsteking (gastritis): gember reduceert ontstekingen, beschermt en hersteld de slijmvlieslaag.
 • Maag (zwakke): gember heeft een maagversterkende en spijsverteringsbevorderende werking, de voedselabsorptie neemt toe, dat betekent dat de biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen toeneemt. Gemberextracten extraheert met water/alcoholbasis waar men gemberpoeder en vers gembersap combineert, verhoogt de concentratie van werkzame stoffen. Tevens heeft het een synergetische (elkaar versterkende) werking. Het gemberextract is 30 x sterker dan verse gember en 3 x sterker dan gemberpoeder.
 • Menstruatiepijn: het nemen van een gember-extract, vermindert tijdens de eerste 3 tot 4 dagen van een menstruatiecyclus de pijn bij vrouwen met pijnlijke menstruatie.
 • Migraine: gember helpt bij de indicatie zoals migraine. Gingerol uit verse gember wordt omgezet in shogaol wanneer de wortel van gember gedroogd en verhit wordt. Shogaol werkt pijnstillend en ontstekingswerend, werkt 10 x sterker dan verse gember.
 • Pijn: gember gingerol uit verse gember wordt omgezet in shogaol wanneer de gemberwortel gedroogd en verhit wordt. Shogaol werkt pijnstillend en ontstekingswerend, werkt 10 x sterker dan verse gember.
 • Slijmbeursontsteking (bursitis): gember werkt ontstekingsremmend, slijmvliesverzachtend, slijmvliesbeschermend en slijmvliesvernieuwend. Gember reduceert bepaalde stoffen die een rol spelen bij ontstekingsreacties en zo de slijmvlieslaag beschermd.
 • Spijsverteringsproblemen: gember bevordert de spijsvertering en versterkt de maag, kan de voedselabsorptie met 200% verbeteren (de biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen neemt met 200 % toe). Gember fungeert als drager en optimaliseert de absorptie van waardevolle en onmisbare voedingsstoffen. Deze eigenschap is van grote betekenis en waarde bij bijvoorbeeld spijsverteringsklachten en een verminderde weerstand. De wortelstok bevat zingibain, een eiwitsplitsend en eiwitverterend enzym dat vergelijkbaar is met papaïne en bromelaïne. Hoewel de wortelstok slechts 2% zingibain bevat, is zingibain de krachtigste bron van eiwitsplitsende en eiwitverterende enzymen uit de natuur. Zingibain is zelfs 180 x sterker werkzaam dan papaïne. Door deze enzymatische werking zijn gember wortelstok extracten van groot belang bij de ondersteuning of verbetering van de spijsvertering.
 • Zwakke maag: gember heeft een maagversterkende en spijsverteringsbevorderende werking, de voedselabsorptie neemt toe, dat betekent dat de biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen toeneemt. Gemberextracten extraheert met water/alcoholbasis waar men gemberpoeder en vers gembersap combineert, verhoogt de concentratie van werkzame stoffen. Tevens heeft het een synergetische (elkaar versterkende) werking. Het gemberextract is 30 x sterker dan verse gember en 3 x sterker dan gemberpoeder.
 • Zwangerschapsmisselijkheid: gember vermindert misselijkheid en/of overgeven, verhoogt de beweeglijkheid van de darmen, beschermt het maagdarmslijmvlies en absorbeert toxines en zuren.  Bij inname van gember kan men de klachten van reisziekte, zwangerschapsmisselijkheid en postoperatieve misselijkheid bij gynaecologische ingrepen sterk doen afnamen. Gember is een preventief middel bij misselijkheid en overgeven.
Opmerking:
 • Gingerol uit verse gember wordt omgezet in shogaol wanneer de wortel van gember gedroogd en verhit wordt. Shogaol werkt pijnstillend en ontstekingswerend, werkt 10 x sterker dan verse gember. Gemberextracten extraheert met water/alcoholbasis waar men gemberpoeder en vers gembersap combineert, verhoogt de concentratie van werkzame stoffen. Tevens heeft het een synergetische (elkaar versterkende) werking. Het gemberextract is 30 keer sterker dan verse gember en 3 keer sterker dan gemberpoeder.

Dosering:
 • Gemberextract: 3 x per dag 250 mg bij de maaltijden.
Waarschuwingen:
 • Niet toedienen bij hoge koorts.
 • Niet toedienen bij galstenen, tenzij op voorschrift.
 • Niet toedienen bij actieve maagdarmzweren, brandend maagzuur; wel ter preventie van maagzweren.
 • Niet geven aan kinderen onder de 6 jaar.
 • Niet geven bij hypertensie (vanwege een mogelijke toename in de catecholaminesecretie), tenzij op voorschrift.
 • Vanwege het bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep; Niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).