Echinacea

Alcoholische extracten van echinacea verdienen de voorkeur, omdat de belangrijkste weerstand stimulerende ingrediƫnten goed oplossen in alcohol en veel minder goed in water. Er zijn 9 soorten echinacea, 3 soorten zijn het belangrijkste om in echinacea-preparaten te gebruiken: echinacea angustifolia, echinacea purpurea en echinacea pallida.

Latijnse naam: Echinacea purpurea
Andere namen: Rode zonnehoed, purperrode kegelbloem, purperen kogelbloem, purperen rudbeckia, purple 
coneflower
Ondersteunende werking van echinacea bij volgende aandoeningen:
Dosering:
  • Echinacea tinctuur: preventief gebruik, bij het opstaan en gaan slapen tussen de 20 tot 25 druppels. Bij ziekte, om de 2 uur 30 druppels.

Gebruikte delen:
  • Het bloeiende kruid in volle bloei of de gehele plant, bovengronds deel te oogsten bij bloei, wortel in de herfst (bij echinacea purpurea zitten de meeste actieve stoffen in het bovengrondse deel).
    Waarschuwingen:
    • Niet geven aan mensen met transplantatie-organen of personen die immunosuppressiva krijgen. Tenzij kortdurend en enkel onder controle van een deskundige.
    • Niet geven bij allergie aan echinacea.
    • Niet toedienen, tenzij op voorschrift, bij evolutieve systemische aandoeningen: collageenziekten/bindweefselziekten, multiple sclerose, andere auto-immuunziekten, AIDS (HIV-seropostitiviteit, tuberculose, leukose, kanker en leukemie, nierziekten.