Absintalsem

De aromatische olie in Alsem (wormwood) bevat de toxine thujone en isothujone. In normale thee of tincturen is maar heel weinig van deze olie aanwezig. De olie is weliswaar effectief tegen wormen, maar kan ook het menselijk zenuwstelsel beschadigen. De bittere stoffen absinthin en anabsinthin stimuleren de spijsvertering.
Latijnse naam: Artemisia absinthium
Andere namen: aals, alsemkruid, wormkruid, olsem, common wormwood
Ondersteunende werking van alsem bij volgende aandoeningen:
 • Gebrekkige eetlust: alsem bevordert de maagwerking, bevordert de eetlust en bevordert de spijsvertering. Helpt bij een gebrekkige eetlust.
 • Ziekte van Crohn: alsem werkt ontstekingsremmend op het darmslijmvlies, ondersteunend bij de ziekte van Crohn en stimuleert de spijsvertering.

Dosering:
 • Tinctuur: 3 x per dag tussen de 20 tot 40 druppels.
 • Droogextract: 2 tot 3 x per dag, 200 mg, voor de maaltijden.
Gebruikte delen:
 • Het bovengronds bloeiende kruid.
  Waarschuwingen:
  • Niet geven aan zwangere vrouwen, vanwege een baarmoederstimulerende en mogelijke abortieve werking.
  • Niet geven aan zogende vrouwen (maakt de moedermelk zeer bitter).
  • Niet geven bij maag- en darmulcera (maag- en darmzweren).
  • Niet geven aan kinderen.
  • Niet geven bij allergie aan alsem.

  Absint prikkelt de bitterreceptoren in het mondslijmvlies door de bitterstoffen waardoor er reflectorisch een toename is van maag-, pancreas- en galafscheiding, rechtstreekse prikkeling van het maag-darm slijmvlies. Heeft een positieve werking bij de ziekte van Crohn. Absint werkt uitwendig ontsmettend, ontgeurend en insektenwerend. Wanneer bittere kruiden als Absintalsem in aanraking komen met de bitterreceptoren in de mond, brengen ze in de maagwand de afscheiding op gang van het hormoon gastrine, dat de eetlust opwekt en de productie van spijsverteringssappen en gal verhoogt. Een uitstekend middel voor de spijsvertering, met name door het hoge gehalte aan bitterstoffen stimuleert en bevordert het kruid het hele spijsverteringsproces. Het kan gebruikt worden bij indigestie, vooral als deze veroorzaakt worden door een tekort aan maagsappen. Ook bij galstoornissen, verder bevorderd het uiteraard de eetlust. Het is een probaat kruid tegen wormen, vooral rondworm en aarsmaden. Verder algeheel versterkend en reinigend, helpt bij infecties en koorts. Gaat winderigheid tegen. Zeer rijk aan vitaminen en mineralen, vroeger in gebruik tegen scheurbuik. Het is een probaat kruid tegen wormen, vooral rondworm en aarsmaden. Verder algeheel versterkend en reinigend, helpt bij infecties en koorts. Gaat winderigheid tegen. Zeer rijk aan vitaminen en mineralen, vroeger in gebruik tegen scheurbuik. Vrouwenkwalen Alsem wekt de menstruatie op. Versterkt de baarmoeder.

  De fijngehakte blaadjes kunnen gebruikt worden om sauzen, vleesgerechten en hutsepot te aromatiseren. Deze specerij wordt ook toegevoegd als smaakmaker bij alcoholische dranken. De etherische olie van absintalsem was bijvoorbeeld een ingrediĆ«nt van absint, een alcoholisch aperitief dat Henri Pernod in 1797 voor het eerst maakte. Het werd een zeer geliefde drank, die ondermeer werd vereeuwigd in het schilderij “l’Absinthe” van Manet. In de 19de eeuw werd “absinthisme”, het overmatige absintgebruik in Europa en de VS een ernstig probleem. Ze zou de dood van een aantal kunstenaars bespoedigd hebben.