Doorgaan naar hoofdcontent

Ziekte van Pfeiffer

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij de ziekte van Pfeiffer:
  • Kattenklauw (Cat's claw) verhoogd de weerstand (helpt bij een verzwakt immuunsysteem), werkzaam tegen virussen, bacterieën en schimmels.
  • Pau d'arco remt de groei van verschillende virussen waaronder het Epstein-Barr virus.
  • Vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
Een Pfeiffer infectie (klierkoorts) wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus (EBV). Naast de ziekte van Pfeiffer kan het Epstein-Barr-virus nog verschillende andere ziektes veroorzaken bij mensen. De ziekte van Pfeiffer komt veel voor bij jongeren tussen 15 en 20 jaar en bij jongvolwassenen. Omdat het virus soms door zoenen wordt overgebracht, wordt de ziekte van Pfeiffer ook wel kissing disease genoemd.

Oorzaken:
  • 15 tot 20 % van de bevolking is drager van het virus, zonder dat dit klachten veroorzaakt. De ziekte is niet erg besmettelijk. Via het speeksel bij mond-op-mondcontact. Bij seksuele activiteit is de afscheiding van de geslachtsorganen besmettelijk. Door gezamenlijk gebruik van bestek en serviesgoed. Door bloedtransfusie en beenmergtransplantatie. Hoesten of niezen leidt meestal niet tot verspreiding van het virus, omdat EBV slecht in de lucht kan overleven. Verder komt het maar weinig voor dat huisgenoten van iemand met de ziekte van Pfeiffer de ziekte ook krijgen.
 Symptomen:
  • Meestal worden mensen na besmetting met het Epstein-Barr-virus niet ziek. Op de leeftijd van 5 jaar heeft de helft van de kinderen antistoffen tegen het virus. Bij volwassenen is dit percentage opgelopen tot ongeveer 90 %. Na besmetting duurt het 4 dagen tot 8 weken voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. Bij jonge kinderen is deze periode korter.
  • De eerste symptomen zijn koorts, keelpijn en opgezette klieren in de hals. Vaak wordt in eerste instantie gedacht aan ontstoken amandelen. Bij een gewone keelontsteking is de keelpijn na 5 dagen over. Bij de ziekte van Pfeiffer duurt de keelpijn vaak wat langer. Maar de ziekte kan ook zonder keelpijn verlopen. Op het gehemelte kunnen kleine bloeduitstortingen zichtbaar zijn.
  • Vermoeidheid is het meest opvallende verschijnsel. Sommige mensen hebben er weinig last van, anderen zijn zo vermoeid dat ze extra rust moeten nemen.
  • Daarnaast kunnen hoofdpijn, misselijkheid, transpireren en hoesten voorkomen.
  • Ook kan de lever of de milt tijdelijk vergroot zijn en kunnen er leverfunctiestoornissen optreden.
  • Daarbij komt in zeldzame gevallen hepatitis (leverontsteking) met geelzucht voor.