Doorgaan naar hoofdcontent

Veroudering tegengaan (anti aging)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij te snel verouderen:
 • Acetyl-L-carnitine aanmaak van ALC daalt met het ouder worden, helpt de hersenen te beschermen tegen ouderdomsverschijnselen.
 • Astaxanthine in combinatie met bijvoorbeeld omega 3-vetzuren of een van vitamine E afgeleide stof, heeft een zeer positief effect op het uiterlijk. Na 2 weken inname van een natuurlijke supplement astaxanthine, werden verbeteringen vastgesteld op 7 verschillende gebieden: fijne rimpels, vochtgehalte, huidtonus, elasticiteit, gladheid, zwelling, vlekken en sproeten. Met een lage dagdosis was na 2 weken tijd nagenoeg elk huidaspect binnen de behandelgroep aan de beterende hand. Na 4 weken waren er bij de proefpersonen minder zwelling onder de ogen, verbeterde elasticiteit en een beter huidgevoel.
 • Astragalus (TA-65) activeert het eiwit telomerase, dat in staat is om telomeren aan het uiteinde van de chromosomen te herstellen en zelfs terug te verlengen. Daardoor kunnen cellen langer leven en optimaal functioneren. Hierdoor remmen we veroudering af en kunnen we er zelfs terug jonger gaan.
 • Co-enzym Q10 (ubiquinol) bij ouderen helpt ubiquinol om lichamelijk en geestelijk vitaal te blijven en degeneratieve (ziekte)processen te voorkomen en/of te vertragen. Ubiquinol voorziet huidcellen van energie, waardoor deze collageen en elastine kunnen aanmaken. Daarnaast is ubiquinol een sterke antioxidant die de huid bescherming biedt tegen vrije radicalenschade.
 • CurcuWin (curcuma) heeft een beschermende werking bij veroudering, ondersteunt een breed scala aan lichaamsfuncties, het kan worden ingezet voor het immuunsysteem, zenuwstelsel, luchtwegen, hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte.
 • Glutathion (gereduceerde) ouderdomsziekten komen vaker voor bij mensen met lage glutathionniveaus dan bij mensen met normale glutathionwaarden. Verder gaat veroudering gepaard met een vermindering van de immuunfunctie.
 • L-carnosine heeft het vermogen om oude cellen die bijna tegen hun levenseinde aanlopen nieuw leven in te blazen. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat carnosine naast een antioxidant en vrije radicaalvanger ook een membraanbeschermer is, de glycosylering tegengaat en mogelijk ook immuunversterkend werkt. Tussen de leeftijd van 10 jaar en 70 jaar nemen de lichaamsconcentraties carnosine gestaag af met in totaal 63%. Om deze reden wordt de leeftijdsgebonden afname in spierkracht en -functie in verband gebracht met verminderde weefselconcentraties van carnosine.
 • Menaquinon-7 (vitamine K2) speelt een belangrijke rol bij cognitieve processen in relatie tot veroudering. Vanwege het gunstig effect op de bloedsomloop en bothuishouding is vitamine K2 uitermate geschikt voor de ouder wordende mens. Vitamine D3 zorgt voor een betere opname van vitamine K2.
 • Mucuna pruriens bevat veel bio-actieve stoffen die onder andere de neurotransmitters dopamine, serotonine, noradrenaline stimuleren. vertraagt het verouderen (achteruitgaan) van het verstandelijk vermogen.
 • OPC's (oligomere proanthocyanidines) ondersteunt de longfunctie, beschermt de huid tegen veroudering, bevordert het natuurlijke afweersysteem, hierdoor hebben OPC's een gunstige invloed bij verouderingsverschijnselen.
 • Pycnogenol heeft een bijzondere affiniteit met collageen en elastine, waardoor ze zorgen voor een gladde en stevige huid, cosmetisch herstel en huidveroudering.
 • Resveratrol slecht werkende lichaamsfuncties die verouderingsprocessen versnellen blijken onder andere samen te hangen met de afname van de energieproductie in cellen. Net als caloriebeperking, induceert resveratrol genen die zorgen voor vorming van meer en/of grotere mitochondriën. Dit stimuleert de energieproductie in de cellen, waarbij naar verhouding minder zuurstof wordt verbruikt en minder vrije radicalen vrijkomen. Dit heeft in vitro en in vivo een gunstig effect op veroudering en levensduur. Daarnaast verbetert resveratrol de overleving op de lange termijn van (onvervangbare) cellen door verbetering van de stofwisseling, verdediging- en reparatieprocessen en remming van geprogrammeerde celdood.
 • Vitamine C (bioflavonoïden complex) de huid is ons grootste orgaan, met een oppervlakte van 1,5 à 2 m² bij volwassenen. Het is een lichtgevoelig orgaan waar onder invloed van (zon)licht en zuurstof uit de lucht vrije zuurstofradicalen worden gegenereerd. Huidcellen kunnen door gevormde lipidenperoxiden schade oplopen, die zich uiterlijk manifesteren als rimpels. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde voedingsstoffen de huid bescherming kunnen bieden tegen deze vorm van veroudering. Een van deze voedingsstoffen is vitamine C, naast onder meer vitamine A, calcium, magnesium, ijzer en zink.
 • Vitamine E antioxidanten zorgen ervoor dat de huid wordt beschermd tegen oxidatieve stress door UV-straling. De opbouw van een antioxidant-reservoir in het lichaam is noodzakelijk. Na blootstelling aan zonlicht is het belangrijk dit reservoir meteen weer aan te vullen. Voedingssupplementen met vitamine C, vitamine E en N-acetylcysteïne (NAC) of andere antioxidanten zijn hierbij in het bijzonder aan te bevelen. Bij vitamine E verdient de natuurlijke vorm de voorkeur, omdat de werkzaamheid hiervan in het lichaam veel hoger is. Natuurlijk vitamine E bevat per gewichtseenheid ongeveer het dubbele van de synthetische vorm. De natuurlijke vorm van vitamine E is te herkennen aan zijn wetenschappelijke benaming: d-alfa-tocoferol (of d-alfa-tocoferylsuccinaat).
 • Vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.

Veroudering is natuurlijk niet een fenomeen dat zich alleen aan de buitenkant van het lichaam manifesteert, ook in het lichaam vinden allerlei verouderingsprocessen plaats. Naarmate een mens ouder wordt, boet het afweersysteem aan kracht in. De kracht van het afweersysteem is vooral afhankelijk van de bescherming tegen vrije radicalen: het aangeboren antioxidant-systeem. Dat systeem wordt in de loop van een mensenleven steeds wat zwakker. Dat proces van afname van de natuurlijke afweer begint al vanaf ongeveer op 25 jaar, maar dan is het nog niet merkbaar. Vanaf ongeveer 40 jaar, beginnen de problemen duidelijker te worden.

Veroudering kunnen we misschien het best omschrijven als de optelsom van alle niet meer te repareren schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Het gaat om schade in de cellen (aan de mitochondriën), de celinhoud en de celkern met het DNA) en schade aan de celwand. Daarnaast spelen andere verschijnselen een rol, zoals het afzetten van geoxideerde vetten in de vaten, schade aan vetzuur- en eiwitstructuren in het lichaam en cross-linking van eiwitten. Gezamenlijk leiden al deze verschijnselen tot veroudering.

Hoe gezond iemand ook leeft, hoe gunstig de omstandigheden ook zijn, iedereen verouderd. Er zijn sterke aanwijzingen dat veroudering, als proces, voor een groot deel te wijten is aan beschadiging van de telomeren. Dat zijn de beschermende structuren aan de uiteinden van DNA-strengen. Het DNA is het erfelijke materiaal dat in elke celkern ligt opgesloten. DNA bevat de genetische blauwdruk: het bepaalt de kleur van haar, ogen, hoe groot iemand wordt, een eventuele aanleg voor ziekte, de bloedgroep en nog heel wat meer... DNA bevat de instructies die cellen moeten volgen bij de celdeling (het vermenigvuldigen van cellen). Het DNA bestaat uit 2 strengetjes die in elkaar gedraaid zitten (dubbele helixstructuur). Aan het uiteinde van elke DNA-streng zitten stukjes materiaal die de streng beschermen: de temoleren.

U kan de temoleren vergelijken met plastieken stukjes die aan het einde van een schoenveter zitten. Raakt dat plastiekje los, dan begint de veter te rafelen. Als de telomeren kapot gaan, verschrompelt de DNA-streng en kan dan vanzelfsprekend niet meer (goed) doen wat nodig is. Bij normale processen van celdeling gaat bij de deling een klein stukje telomeer verloren, maar uiteindelijk is het op. Cellen sterven dan af of raken dermate beschadigd dat normale uitoefening van de taak niet meer mogelijk is. In de loop van een leven raken grote hoeveelheden cellen beschadigd of sterven af. Omdat een lichaam uit onvoorstelbare hoeveelheden cellen bestaat (meer dan 30 triljoen) is daar in eerste instantie niets van te merken, er is altijd nog voldoende over om te doen wat gedaan moet worden. Maar steeds meer cellen gaan verloren. Door de voortdurende afbraak van cellen verliest de mens uiteindelijk zelfs ook gewicht.

 Als veroudering een optelsom is van schade door vrije radicalen kan men dan veroudering voorkomen? Alle levensvormen die van zuurstof afhankelijk zijn hebben te maken met vrije radicalen en hebben die vrije radicalenprocessen zelfs nodig. Elke ademteug en elke hap voedsel betekenen dat vrije radicalen gevormd (gaan) worden. Iedere geslaagde afweerreactie betekent de aanwezigheid van vrije radicalen. Het antioxidant-systeem kan nooit 100% effectief zijn. Voordat de vrije radicalen uitgeschakeld zijn, is al enige schade aangericht en niet alle schade kan worden gerepareerd. Kortom het verlies van cellen en de daarmee gepaard gaande veroudering is niet te vermijden.

Als het antioxidant-systeem kan worden versterkt, is het heel goed mogelijk dat iemand op een gezondere manier oud(er) wordt. Verstandig gebruik van een antioxidant-supplement kan daar een ondersteunende rol bij spelen. Er zijn ook mensen die van nature behept zijn met een zwakke gezondheid of zelfs met ziekte, waarbij het extra nemen van anti-oxidant-supplementen niet veel invloed hebben.

Zie ook:
Adaptogenen
Aminozuren en anti-aging
Grijze staar
Haaruitval
Huidrimpels
Huidverouderig
Huidverzorging
Immuunsysteem
Minder snel verouderen

Verouderingsproces vertragen en omkeren
Recept voor anti-aging - Mooi met voeding & voedingssupplementen. advies van een apotheker - Auteur: Gert E. Schuitemaker