Doorgaan naar hoofdcontent

Verkoudheid

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij een verkoudheid:
 • Canadese geelwortel heeft een positieve invloed op de slijmvliezen van het ademhalingssysteem, houdt de luchtwegen gezond.
 • Echinacea versterkt de weerstand, voorkomt en behandeling van infecties aan de bovenste luchtwegen: verkoudheid, griep, neusverkoudheid, amandelontsteking, mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking, strottenhoofdontsteking, middenoorontsteking, sinusitis, bronchitis, kinkhoest en chronische luchtwegeninfecties.
 • Glutathion (gereduceerde) virussen verplaatsen zich in het lichaam in een beschermde capsule van eiwitten, als virussen de bestemming hebben bereikt in het lichaam, wordt de capsule vernietigt en komen de virussen vrij. Glutathion onderdrukt het kapotgaan van de capsules. De longen hebben de grootste behoefte aan glutathion. Daarom zou bij iedere luchtwegaandoening de mogelijkheid op glutathion tekorten overwogen moeten worden. Glutathion voorkomt dat overmatige slijmvorming optreedt, daarom is de opbouw van slijm in de luchtwegen vaak een vroeg stadium van glutathion tekort. Tekort aan glutathion wordt in verband gebracht met verschillende luchtwegaandoeningen en longbeschadiging.
 • Kalmegh (andrographis) heeft weerstandsverhogende (immuunsysteem) werking, verlaagt koorts, heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Ideaal bij keelontsteking, verkoudheden en sinusitis.
 • Kattenklauw (Cat's claw) verhoogd de weerstand (helpt bij een verzwakt immuunsysteem), werkt antiviraal, antibacterieel, antigungaal (tegen virussen, bacteriën en schimmels). Een goed hulpmiddel bij keelontsteking, neusinfectie, oorontsteking, sinusitis en bronchitis.
 • Knoflook heeft een zeer brede antimicrobiële activiteit en is effectief tegen bacteriën, virussen, parasieten, gisten en schimmels waaronder Candida albicans. Helpt uitstekend bij parasitaire infecties van de luchtwegen zoals onder andere bij bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking en keelontsteking. Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine.
 • Maitake verbetert de kwaliteit van de weerstand, werkt antiviraal, antibacterieel en ontstekingsremmend. Maitake kan ingezet worden bij een zwak immuunsysteem, infecties, verkoudheden, bronchitis, griep en herpes.
 • NAC (N-Acetyl-L-cysteïne) wordt gegeven bij bronchitis, cystische fibrose, astma, sinusitis en longontsteking. Het helpt om slijm af te breken, waardoor het gemakkelijker kan worden opgehoest. NAC splitst de zwavelbruggen van in het slijm in aparte sulfhydrylgroepen, waardoor kleinere moleculen ontstaan.
 • Niaouli is een sterk anti-infectieus en ontsmettend middel, werkt tegen virussen en bacteriën en antiparasitair (parasieten), werkt ondersteunend bij chronische bronchitis en sinusitis.
 • OPC's (oligomere proanthocyanidines) is een bijzondere vorm van de bioflavonoïden. Speelt een rol in diverse orgaansystemen, zoals het immuunsysteem. OPC en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten biedt weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën.
 • Pau d'arco remt en vernietigt diverse bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Inzet bij bij diverse infectieziekten zoals griep en verkoudheid.
 • PEA (palmitoylethanolamide) is een ontstekingsremmende lichaamseigen stof, met een bewezen werkzaamheid tegen griep en verkoudheid. PEA normaliseert uit balans gebrachte biologische processen zoals chronische ontstekingen.
 • Pelargonium (Umckaloabo) verbetert de immuniteit, werkt antiviraal en matig antibacterieel, helpt slijmen oplossen, beschermt het slijmvlies van de luchtwegen. Pelargonium werkt ondersteunend bij sinusitis omdat het bepaalde stoffen activeert van het immuunsysteem.
 • Tijm kan toegepast worden bij luchtweginfecties en bronchitis.
 • Vitamine C (bioflavonoïden complex) activeert het afweersysteem, vult de antioxidanten aan in het lichaam en versnelt herstel na ziekte. vitamine C is een essentiële vitamine en betrokken bij vrijwel alle ziektebeelden. Vitamine C kan toegepast worden bij het voorkomen en behandelen van verkoudheid, andere virale infecties en brochitis.
 • Vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
 • Zinkgluconaat uit de meeste onderzoeken blijkt dat het nemen van zuigtabletten met zinkgluconaat via de mond de duur van een verkoudheid bij volwassenen vermindert. Bij volwassenen lijkt het innemen van zink-supplementen geen algemene verkoudheid te voorkomen.

Verkoudheid wordt niet veroorzaakt door koud weer, tocht of door naar buiten te gaan met nat haar. Verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen (zo'n 200 verschillende virusstammen). Rhinovirussen veroorzaken de meeste verkoudheidsziekten in de lente, zomer en het vroege najaar. De coronavirussen veroorzaken de meeste verkoudheidsziekten in de winter en vroege voorjaar. Al deze virussen verspreiden zich op dezelfde manier, namelijk door direct contact. Als iemand hoest of niest, ademt iemand anders het virus in. Het virus kan trouwen 3 uur buiten het lichaam in leven blijven op veel gebruikten voorwerpen zoals telefoons (gsm's), deurklinken, geld, enz. Als iemand het virus oploopt en in zijn/haar neus of ogen wrijft voordat men de handen heeft gewassen, heeft het virus zich in de slijmvliezen genesteld, waar het zich gaat vermenigvuldigen. Het immuunsysteem verzet zich tegen deze indringen met als gevolg een loopneus, niezen, hoofdpijn, hoesten en/of keelpijn.

Een verkoudheid is meestal na 1 week over, hardnekkige virusstammen kunnen zelfs 2 weken blijven hangen. De ernst van de klachten varieert sterk van mens tot mens. Het verkoudheidsvirus bezorgt ons naarmate we ouder worden steeds minder last. Dit dankzij de belangrijke rol van het immuunsysteem bij het bestrijden van verkoudheid. Kinderen worden gemiddeld 6 tot 8 x per jaar verkouden, volwassenen 2 tot 4 x per jaar en mensen boven de mensen ongeveer 1 x per jaar.
Dit boek geeft uitleg over virussen en hoe we ze kunnen bestrijden
Zie ook:
Ademhalingsstoornissen
Amandelontsteking
Bloedneus
Bronchitis
Duizeligheid
Griep
Hoesten
Hoofdpijn
Immuunsysteem
Infecties (ontstekingen)
Kinkhoest
Koorts
Sinusitis