Doorgaan naar hoofdcontent

Menopauze (overgangsklachten)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken tijdens de menopauze:
 • Dong quai symptomen die ontstaan bij de overgangsklachten zoals opvliegers en overmatig zweten, verminderen bij het gebruik van dong quai.
 • Rode klaver bevat fyto-oestrogenen en kunnen zich binden aan de menselijke oestrogeenreceptoren. Rode klaver onderdrukt de botresorptie, stimuleert de botvorming bij vrouwen in de menopauze.
 • Soja isoflavonen uit soja hebben een gunstige invloed op de gezondheid bij vrouwen tijdens de menopauze. Maar ook voor die tijd en zelfs voor en tijdens de reproductieve jaren hebben isoflavonen positieve gevolgen (pre-menopauze). Tijdens de menopauze zal het niveau van oestrogeengehaltes verminderen en worden algemene symptomen zoals opvliegers, slapeloosheid, zweten, stemmingsschommelingen, vaginale droogte en hoofdpijnen veroorzaakt.
 • Zilverkaars wordt gebruikt bij menstruele klachten (PMS), menstruatieklachten en overgangsklachten. Extracten van zilverkaars stimuleren de neurotransmitters van het zenuwstelsel en bindingen aan de oestrogeenreceptoren. Zilverkaars bevat fyto-oestrogenen, vangt een oestrogeengebrek op bij tekorten en fungeert als een zwak oestrogeen, vermindert de progesteronproductie ten voordele van oestrogeen. Uit een goed gecontroleerd onderzoek bleek dat vrouwen na 12 weken meer baat hadden bij het zilverkaarsextract dan bij hormonale suppletietherapie. Vooral het aantal opvliegers nam door het gebruik van zilverkaars extract sterk af, verlicht depressieve gevoelens en angst tijdens de menopauze. Meestal duurt het 4 tot 8 weken voordat de effecten van suppletie merkbaar worden.

De term menopauze (overgang) betekent dat de maandelijkse menstruatie voorgoed ophoudt. Deze fase in het leven van een vrouw, wordt de productie van eicellen in haar eierstokken gestaakt en neemt haar vruchtbaarheid af. De leeftijd waarop de menopauze optreedt, varieert van begin 40 jaar tot midden 50 jaar. Het proces duurt gewoonlijk 2 tot 3 jaar. Dit lichamelijke proces gaat gepaard met allerlei psychische factoren, zoals de angst niet langer aantrekkelijk te zijn, onzekerheid over het verdere levensdoel, verdriet omdat de vruchtbare fase voorbij is. Deze emoties spelen soms een grotere rol dan het lichamelijke ongemak, dat door de plotselinge veranderingen in het hormonale evenwicht wordt veroorzaakt. Bij sommige vrouwen stopt de menstruatie plotseling en voorgoed, maar bij de meeste vrouwen begint de menopauze met een onregelmatige menstruatiecyclus. Vaak neemt de intensiteit van de bloedingen af en worden de tussenpozen groter. De bloedingen kunnen vaker optreden of na een vrij regelmatige periode weer enige tijd uitblijven.

Tijdens de menopauze stopt de productie van eicellen, maar vermindert ook de productie van oestrogeen. In de vetlagen onder de huid, wordt nog wat oestrogeen aangemaakt, zodat zwaardere vrouwen minder gevolgen ondervinden van de overgang.

Het verlies van oestrogeen veroorzaakt symptomen zoals:
 • Opvliegers.
 • Nachtelijke transpiratie.
 • Een droge vagina.
 • Veelvuldige drang tot plassen.
 • Een geleidelijk, ongemerkt, maar gestadig verlies van beendermassa (osteoporose), hierdoor neem het risico op botbreuken, vooral van de heup, op oudere leeftijd toe.
Het hogere oestrogeengehalte beschermt vrouwen in vergelijking met mannen beter tegen hartaanvallen. Maar na de menopauze raken zij die bescherming kwijt.

Tijdens de menopauze hebben veel vrouwen last van:
 • Angst.
 • Geïrriteerdheid.
 • Gebrek aan concentratie.
 • Slapeloosheid.
 • Stemmingswisselingen.
 • Depressie.
Deze problemen vallen vaak samen met opgroeiende kinderen die het huis verlaten en voor sommige vrouwen betekent dit een ernstig identiteitsverlies. Vrouwen die buitenshuis werken, hebben vaak minder overgansklachten omdat behalve de lichamelijke veranderingen de persoonlijke situatie hetzelfde blijft. De symptomen kunnen verergeren door stress, gebrek aan levenslust en beknotting van activiteiten en lichaamsbeweging, die het gevolg zijn van de psychische barrières. Maar veel vrouwen hebben nauwelijks problemen met de nieuwe situatie, ze voelen zich fit en sterk en zijn blij dat ze verlost zijn van de last van de maandelijkse menstruatie. Ze genieten nu meer van seks omdat mogelijke zwangerschap geen rol meer speelt. Vaginale droogte en nauwer worden vermindert door een regelmatig seksleven. Omdat mensen steeds ouder worden, verloopt het proces van ouder worden steeds trager. Vroeger werden mensen van 55 jaar als oud bestempeld, maar nu kan een vrouw na de menopauze nog vele jaren een actief leven leiden. Het welzijn tijdens deze periode kan zowel op natuurlijk als medische wijze worden verbeterd.
Supplementen voor vrouwen 45+ en ouder
Zie ook:
Botbreuken
Botontkalking (osteoporose)
Depressie
Isoflavonen
Menstruatie (uitblijven van)
Vaginale infecties
Vette huid
Zweten (overmatig)