Doorgaan naar hoofdcontent

Koortsuitslag

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij koortslip:
  • Caprylzuur is werkzaam tegen virussen met een coating. Tot deze virussen behoren onder meer de herpes- en influenzavirussen.
  • Chlorella wordt preventief gebruikt bij het voorkomen en aanpakken van herpes simplex infecties.
  • Echinacea werkt uitwendig ontsmettend, antibacterieel en is werkzaam tegen virussen. Helpt bij koortsblaasjes.
  • Knoflook werkt algemeen weerstand verhogend en is werkzaam tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
  • Lactoferrine heeft een krachtige antivirale werking tegen een groot aantal RNA- en DNA-virussen die mens en dier besmetten (onder meer het rotavirus, herpesvirus (type 1 en 2).
  • L-lysine werkt zeer goed tegen virale infecties. Met name herpes-infecties (koortslip, gordelroos,...) kunnen effectief behandeld worden met l-lysine. Bij genitale herpes werkt l-lysine minder goed.
  • Pau d'arco één van de sterkste werkingen van pau d'arco is tegen virussen. De stof lapachol uit pau d'arco remt de groei van verschillende virussen waaronder diverse herpesvirussen.
Een koortslip is een vorm van stomatitis (mondslijmvliesontsteking). Daarbij ontwikkelen zich talrijke pijnlijke zweren (koortsblaasjes) in de mond of bij de lippen. De infectie wordt veroorzaakt door het Herpesvirus. Vooral het herpes-simplex-type-I-virus is verantwoordelijk voor het ontstaan van koortsblaasjes in en om de mond. Herpes-simplex-type-II is meestal de veroorzaker van een besmetting met genitale-herpes. Maar het kan ook de mondbesmetting veroorzaken.

De meeste mensen komen als kleuter voor het eerst in contact met het virus. Dit zit in het vocht van de koortsblaasjes. Besmetting vindt plaats via direct contact (zoenen, knuffelen), via de handen of gebruiksvoorwerpen. Deze zogenaamde primaire infectie geeft meestal weinig tot geen klachten. In minder dan 1 % van de gevallen treedt een pijnlijke ontsteking op van de mond, de tong of het tandvlees. Het herpes-simplex-virus zit levenslang in de zenuwcellen van het lichaam. Het kan op latere leeftijd, meestal na de puberteit, terugkeren in de vorm van een koortslip. Een aantal factoren kan een bijkomende infectie in gang zetten. Zoals vermoeidheid, menstruatie, zwangerschap of infectie van de luchtwegen. Maar het kan ook komen door sterke emoties, allergie of blootstelling aan zonlicht/ultraviolette straling.

Symptomen:
Een dag of twee voordat de blaasjes verschijnen, ontstaat vaak een jeukend, brandend of tintelend gevoel. De besmette plaats gevoeliger.Bij de mond verschijnen groepsgewijs kleine blaasjes met daarin een geelachtige vloeistof, deze blaasjes ontstaan op een verhoogd, rood, pijnlijk plekje op de huid. Ze gaan vervolgens open of lopen leeg, waarna er korsten op komen. Deze vallen na een aantal dagen af en leggen nieuwe roze huid bloot. Deze verschijnselen kunnen gepaard gaan met lichte koorts. Een koortslip geneest in 7 tot 10 dagen volledig en laat geen littekens achter.

Zie ook:
Aften
Blaren
Gordelroos
Herpes genitalis
Huidkloven
Huidinfecties
Immuunsysteem
Impetigo
Infecties (ontstekingen)
Gordelroos
Koorts
Proctitis