Doorgaan naar hoofdcontent

Hyperventilatie

Hyperventilatie

Hyperventilatie op natuurlijke wijze behandelen

Blauw glidkruid

Glidkruid versterkt de zenuwen, herstelt weefsels op het zenuwstelsel, werkt kalmerend, bevordert de slaap, vermindert angsten en stress. Er is aangetoond dat glidkruid anxiolytische activiteiten (middel dat angsten vermindert) bezit. Bioactieve verbindingen in glidkruid kunnen vrije radicalen neutraliseren en zelfs elimineren, hierdoor wordt oxidatieve stress sterk vermindert.

DHA

DHA (docosahexaeenzuur) ondersteunt de prikkeloverdracht tussen cellen, is essentieel voor een goede neurologische en visuele ontwikkeling tijdens de foetale fase en vroege kindertijd. Langdurige tekorten aan DHA (en EPA) verhoogt de kans op psychische aandoeningen. Op jonge leeftijd is er een kans op ontwikkelingsstoornissen zoals angst, depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, borderline stoornis, stress en agressie. Op volwassen leeftijd is er een kans op cognitieve achteruitgang en dementie op latere leeftijd.

DPP-IV enzym

DPP-4 (dipeptidylpeptidase 4) staat in voor de afbraak van exorfinen. Door exorfinen af te breken beschermt DPP-IV enzym de endorfine receptoren tegen opioïde belasting. Endorfine is een snel werkende en natuurlijke antidepressivum en een natuurlijke angstremmer.

GABA

GABA (gamma-aminoboterzuur) vermindert stress en angst, remt overactieve neuronen in de hersenen en draagt bij aan een helder bewustzijnsniveau. Stress-symptomen zoals hoofdpijn, geïrriteerdheid, concentratiestoornissen, hyperactiviteit, piekeren kunnen ontstaan door een overmacht van glutamaat en te weinig GABA in de hersenen. Door het verbeteren van de GABA-niveau wordt deze overactivatie geremd en treedt er een ontspannend effect op.

Kamille

Kamille werkt ontspannend, angstremmend, slaapbevorderend en mild kalmerend. Het bestanddeel apigenine uit kamille heeft een angstverminderende en kalmerende werking door de binding aan GABA-receptoren in de hersenen. Inname van kamille extract geeft een algeheel gevoel van ontspanning en welbehagen zonder beïnvloeding van het normale dagelijkse functioneren of de motorische coördinatie. Er bestaat geen risico op gewenning, noch op psychische of fysieke afhankelijkheid. Kamille extract is geïndiceerd bij lichte tot matige slaapstoornissen en nachtmerries door onrust en nervositeit.

L-theanine

L-theanine vermindert angst en nervositeit bij alledaagse activiteiten. L-theanine heeft invloed op de elektrische activiteiten van de hersenen en leidt tot een toename van alfagolven. Alfagolven in de hersenen zorgen voor een betere concentratie, maar met een ontspannen gevoel.

L-tryptofaan

L-tryptofaan is van belang voor een goede gemoedstoestand. Het beschermt het zenuwweefsel en verbetert de stress-tolerantie. Daarnaast ondersteunt tryptofaan de darmwerking, vermindert het hongergevoel, vermindert stressgevoeligheid, helpt bij geestelijke druk en angst en speelt een belangrijke rol bij de behandeling van slaapstoornissen en depressies.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) zijn belangrijk voor de overdracht van informatie tussen de hersencellen en belangrijk voor de membranen van zenuwcellen die betrokken zijn bij groeiprocessen in de hersenen, bij leerfuncties en geheugenfuncties. Omega 3-vetzuren hebben positieve effecten bij ouderen met milde achteruitgang van het verstandelijk vermogen zoals concentratiestoornissen. Een tekort aan omega 3-vetzuren in de eerste levensjaren geeft op latere leeftijd de kans op ADHD en andere psychische problemen. Serotonine speelt een voorname rol bij uiteenlopende hersenfuncties waaronder de stemming, het nemen van beslissingen, sociaal gedrag en de beheersing van impulsief gedrag. Bij autisme, ADHD, bipolaire stoornissen, schizofrenie, depressies en angststoornis worden lage concentraties van serotonine in de hersenen aangetroffen. Een adequate inname van zowel vitamine D als omega 3-vetzuren zou leiden tot een optimale productie en werking van serotonine in de hersenen wat de gunstige effecten van deze voedingsstoffen bij psychische aandoeningen kan verklaren.

Probiotica

Probiotica kan een chronisch tekort aan gezonde darmbacteriën verbeteren en teveel ziekteverwekkende bacteriën in het maagdarmkanaal verminderen. Een slechte darmflora kan leiden tot aandoeningen zoals ADHD, autisme, depressie, angststoornissen. Het gebruik van antibiotica, het ter wereld komen via keizersnede, overgewicht en diabetes bij aanstaande moeders en de afwezigheid van borstvoeding, kunnen verstoringen van de microflora in de hand kan werken.

Saffraan

Crocine een inhoudsstof van saffraan heeft een angstremmende en antidepressieve werking, remt de heropname van serotonine, norepinephrine en dopamine. Het eerste effect treedt al binnen een week op en een maximaal effect na 6 weken. Het is als ondersteunende behandeling geschikt bij matige depressies.

5-HTP

Stress en angsten zijn de tegenpolen van serotonine een belangrijke neurotransmitter in de hersenen, nodig voor de regulatie van onder meer stemming, gedrag en seksualiteit en een normale eetlust (zonder overmatige behoefte aan bijvoorbeeld koolhydraten). 5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) verbetert de symptomen van depressie en kan voor sommige mensen net zo nuttig zijn als conventionele antidepressiva en heeft een zeer gunstig effect ter verbetering van de slaap.

Vitamine B6

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de productie van hormonen zoals serotonine en noradrenaline, die factoren als stemming, energie en concentratie helpen controleren. Vitamine B6 heeft invloed op productie van zowel serotonine als GABA, belangrijke stoffen die de stemming controleren en belangrijk om depressie, pijn, vermoeidheid en angst te voorkomen. Vitamine B6-tekort kan het geheugen negatief beïnvloeden en kan bijdragen aan cognitieve stoornissen zoals de ziekte van Alzheimer en dementie op latere leeftijd.

Vitamine D

Vitamine D is betrokken bij de productie en werking van serotonine in de hersenen wat gunstige effecten geeft bij uiteenlopende hersenfuncties waaronder de stemming, het nemen van beslissingen, sociaal gedrag en de beheersing van impulsief gedrag. Er worden lage concentraties van serotonine in de hersenen aangetroffen bij autisme, ADHD, bipolaire stoornissen, schizofrenie, angsten en depressies. Vitamine D speelt een rol bij overmatige slaperigheid gedurende de dag. Vitamine D-receptoren in het hersengebied zijn betrokken bij het in slaap vallen en bij het slapen in het algemeen. Vitamine D helpt bij het reguleren van het slaap-waakritme.

Walnoot

Walnootolie bevat veel omega 3-vetzuren die helpen bij het vormen van de zachte, vloeibare buitenlaag van cellen, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren. Dit is cruciaal om de beweging van neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine, in en uit de cellen te laten stromen. Zonder voldoende van de juiste soorten vetten in het dieet, is de geleiding van de neurotransmitters onvoldoende, waardoor men gevoelens en gedachten kan ontwikkelen van toenemende angst, chronische stress, onbedwingbare honger, vermoeidheid, stemmingswisselingen en depressies.
L-theanine vermindert angst en verhoogt de concentratie bij alledaagse activiteiten bij personen die een relatief hoge mate van angst ervaren. L-theanine heeft invloed op de elektrische activiteiten van de hersenen en leidt tot een toename van alfagolven. Alfa-golven hangen samen met een toestand van ontspanning.
Wat is hyperventilatie
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
L-theanine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit