Depressie

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij een depressie:
 • Acetyl-L-carnitine verbetert de energieniveaus van de hersencellen, verhoogt het niveau van de stof als acetylcholine, deze is belangrijk voor een goede stemming, geheugenfunctie en een gunstig effect op de structuur en functie van de celmembraan. Verstoringen van de membraanfunctie spelen een rol bij depressies. Acetyl-L-carnitine doet de cortisolgehaltes dalen en de depressie bij ouderen verbeteren in veel gevallen spectaculair.
 • DL-fenylalanine maakt deel uit van de lichaamsstoffen endorfinen en enkefalinen. Deze stoffen maken het lichaam minder gevoelig voor pijn, verbetert de stemming, positievere levensinstelling, verhoogde alertheid, verbeterde geheugenfunctie, verhoogde vitaliteit en seksuele intresse. Dit zijn belangrijke redenen waarom DL-fenylalanine een antidepressieve werking heeft.
 • GABA wordt gebruikt voor het verminderen van angst, het verbeteren van de gemoedstoestand, verminderen van het Pre Menstrueel Syndroom (PMS) en bij het behandelen van ADHD. GABA wordt ook ingezet bij andere neuropsychiatrische aandoeningen zoals stress, epilepsie en slaapstoornissen. . Het innemen van GABA via het mondslijmvlies heeft een directe werking op het verhogen van het welbehagen.
 • L-tryptofaan is een essentieel aminozuur dat niet rijkelijk in het voedsel te vinden is. Speelt een belangrijke rol bij de behandeling van slaapstoornissen, stress, depressies en darmstoornissen.
 • L-tyrosine heeft een antidepressieve werking en kan van belang zijn voor mensen met een druk leven, stress of een hoge chemische belasting. Tyrosine wordt minder goed geabsorbeerd dan fenylalanine. Daarom is het nuttig wanneer het om antidepressieve effect gaat, om naast tyrosine ook fenylalanine in te zetten of tyrosine te gebruiken dat gebonden is aan acetyl (acetyl-tyrosine). Tyrosine is ook belangrijk voor het schildklierhormoon thyroxine. Tekorten van dit hormoon kunnen aanleiding geven tot moeheid, gewichtstoename en depressie.
 • Omega-3 vetzuren hebben in de hersenen een gunstige invloed op stemming, gedrag en denkvermogen (DHA en EPA) en kan depressie verlichten.
 • SAMe verhoogt de serotoninespiegel, dopaminespiegel en norepinefrinespiegel. Lage SAMe niveau’s in het cerebrale vloeistof (CSF) zijn gemeten bij zwaar depressieve patiënten. Deze lage niveaus worden verhoogd na inname van SAMe. Het nemen van SAMe verbetert de symptomen bij zware depressie.
 • Vitamine B complex stress, koffie en alcohol en onze moderne voeding zorgen dat we een verhoogde behoefte hebben aan vitaminen B's. Deze vitaminen hebben betrekking op de omzetting van voedsel in energie. Vitamine B's geven lichamelijke en geestelijke energie bij vermoeidheid en bij lusteloosheid. De vitaminen werken opbeurend bij sombere gevoelens en depressie.
Plantenextracten die ondersteunend werken bij een depressie:
 • Ginkgo biloba doorbloedingsstoornissen van de hersenen kunnen verschillende symptomen teweegbrengen, één ervan is depressiviteit. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een goede ginkgo biloba preparaat, de hersendoorbloeding positief beïnvloed.
 • Kava heeft een kalmerende werking heeft, een natuurmedicijn bij depressies zonder bijwerkingen. De ervaring van het persoonlijke geluk wordt verhoogd door middel van kava.
 • Lijnzaadolie bevordert de ontwikkeling van hersenweefsel en netvlies, verbetert de kwaliteit van de celmembraan van zenuwcellen. Helpt daardoor depressies te verminderen.
 • Saffraan het antidepressieve effect van saffraan komt door een bestanddeel crocine-1, remt de heropname van serotonine, norepinephrine en dopamine. Het eerste effect treedt al binnen een week op en een maximaal effect na 6 weken. Het is als ondersteunende behandeling geschikt bij matige depressies.
 • Sint-Janskruid heeft een complexe samenstelling. Hypericine en pseudohypericine hebben milde werking bij depressiviteit en antivirale eigenschappen. Aanvankelijk dacht men dat uitsluitend de hypericine verantwoordelijk was, het gehele complex van bestanddelen, zoals bij zoveel kruiden, is verantwoordelijk.
 • Zwarte netel heeft een anti-depressieve werking, bevordert het geestelijk prestatievermogen (leervermogen, analystisch denken, geheugen, concentratie), werkt kalmerend en bevordert de ontwikkeling van hersenweefsel en netvlies.
Een depressie (neerslachtigheid) wordt gekenmerkt door een gevoel van somberheid, meestal vergezeld met een gebrek aan interesse voor de dagelijkse activiteiten. Depressie is een vaak voorkomende stoornis, minstens 1 op de 5 mensen hebben kans om in hun leven een depressie te krijgen. 20 % van alle depressies wordt uiteindelijk chronisch, doordat er te laat met behandelen wordt begonnen. 15 % van alle mensen met een depressie pleegt zelfmoord. De wereldgezondheidsorganisatie plaatst zelfmoord op de tweede plaats als doodsoorzaak. Eenzaamheid en depressie spelen hierbij een zeer belangrijke rol.Genetische factoren en biologische ontregeling liggen aan de basis tot het krijgen van een depressie. Psychologische factoren zoals rouwen, ontslag, scheiding, ziekte,... kunnen depressies uitlokken. De combinatie van voorbeschiktheid en externe factoren zouden depressies kunnen veroorzaken. Het is van belang een echte depressie te onderscheiden van sommige depressieve reacties, die vooral samenhangen met stressfactoren en die ook weer verdwijnen zodra de persoon zich van de stress heeft kunnen bevrijden. Droefheid bij een depressie is geen normale droefheid. Het eerste type overheerst heel het bewustzijn van de zieke, terwijl de tweede soort samenhangt met een bepaalde gebeurtenis die van voorbijgaande aard is. Vaak gaat pathologische droefheid samen met een verlies aan zelfvertrouwen en pessimisme. De depressieve persoon heeft een gebrek aan gevoelens en wordt onverschillig tegenover anderen, vooral tegenover zijn omgeving. Zowel de lichamelijke motoriek als de geestelijke activiteiten van de depressieve persoon vertragen; de patiënt beweegt zich trager en heeft meer moeilijkheden met nadenken dan normaal. Zijn/haar concentratie- en aandachtsvermogen zijn veranderd. Zijn/haar resultaten op school of op het werk gaan hieronder lijden. Activiteiten die de persoon normaal gesproken zou uitvoeren, worden hierdoor geremd. Dit komt meestal tot uiting door onbeslistheid en aarzeling. De lichamelijke symptomen zijn: vermoeidheid, slapeloosheid (vooral in de vroege ochtend), eetproblemen (de patiënt heeft vaak geen eetlust of eet daarentegen veel te veel). Het geheel van deze symptomen verandert het gedrag en het gewone functioneren van de patiënt enorm tijdens de depressie.


Zie ook
Andropauze (penopauze)
Bloedsomloopproblemen
Burnout
Concentratiestoornissen
Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)
Geheugenproblemen
Menopauze
Ontgiften
Premenstrueel syndroom PMS
Trage schildklier