Doorgaan naar hoofdcontent

Bronchitis

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij bronchitis:
 • Beta 1.3/1.6 glucaan wordt door de immuuncellen in het maagdarmstelsel opgenomen en getransporteerd naar organen die betrokken zijn bij het immuunsysteem. In deze organen wordt betaglucaan door macrofagen in kleine fragmenten gedeeld. Deze deeltjes binden via de complement receptor 3 (CR3) aan neutrofielen, een belangrijk type witte bloedcellen en versterken zodoende de immuunrespons.
 • Echinacea verbetert de kwaliteit van de weerstand, een preventief hulpmiddel tegen bronchitis.
 • Glutathion (gereduceerde) virussen verplaatsen zich in het lichaam in een beschermde capsule van eiwitten, als virussen de bestemming hebben bereikt in het lichaam, wordt de capsule vernietigt en komen de virussen vrij. Glutathion onderdrukt het kapotgaan van de capsules. De longen hebben de grootste behoefte aan glutathion. Daarom zou bij iedere luchtwegaandoening de mogelijkheid op glutathion tekorten overwogen moeten worden. Glutathion voorkomt dat overmatige slijmvorming optreedt, daarom is de opbouw van slijm in de luchtwegen vaak een vroeg stadium van glutathion tekort. Tekort aan glutathion wordt in verband gebracht met verschillende luchtwegaandoeningen en longbeschadiging.
 • Knoflook heeft een brede activiteit tegen infecties van bacteriën, virussen, parasieten, gisten en schimmels van de luchtwegen waaronder bronchitis. 1 mg allicine komt overeen met 15 IU penicelline. Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine.
 • Maitake verbetert de kwaliteit van de weerstand, werkt antiviraal, antibacterieel en ontstekingsremmend. Maitake kan ingezet worden bij een zwak immuunsysteem, infecties, verkoudheden, bronchitis, griep en herpes.
 • NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) wordt gegeven bij bronchitis, cystische fibrose, astma, sinusitis en longontsteking. Het helpt om slijm af te breken, waardoor het gemakkelijker kan worden opgehoest. NAC splitst de zwavelbruggen van in het slijm in aparte sulfhydrylgroepen, waardoor kleinere moleculen ontstaan.
 • Niaouli is een sterk anti-infectieus en ontsmettend middel, werkt tegen virussen en bacteriën. Werkt ondersteunend bij bronchitis.
 • Pelargonium versterkt het immuunsysteem, werkt antiviraal en matig antibacterieel, helpt slijmen oplossen, beschermt het slijmvlies van de luchtwegen: virale infecties, chronische bronchitis, amandelontsteking, sinusitis, keelpijn, verkoudheid, neusverkoudheid en middenoorontsteking.
 • Probiotica heeft bij preventief gebruik gunstige effecten op de gezondheid door de immuunfunctie te reguleren. Probiotica blijkt een acute infectie aan de bovenste luchtwegen te kunnen helpen voorkomen.
 • Sulforafaan (broccoli) ondersteunt de macrofagen (cellen die lichaamsvreemde stoffen opruimen) van het immuunsysteem in het longweefsel bij het doden van schadelijke bacteriën. Bij COPD-patiënten werken deze cellen minder goed. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
 • Tijm kan toegepast worden bij luchtweginfecties, bronchitis.
 • Vitamine D3 een lage vitamine D-status verhoogt de kans op chronische
  luchtwegaandoeningen zoals bronchitis en longemfyseem. Een vitamine D-spiegel van minimaal 95 nmol/l vermindert de kans op een acute luchtweginfectie gedurende de herfst- en winterperiode in de gematigde klimaatzone.
 • Vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.

Bij hoesten, gepaard gaande met een slijmerige afscheiding, gaat het om een acute bronchitis, de aandoening van de onderste luchtwegen die zich veruit het meeste voordoet. Pijn achter het borstbeen is ook een kenmerkend symptoom hiervan. Bij een chronische bronchitis nemen deze klachten steeds verder toe, wat uiteindelijk resulteert in vlagen van ademnood. Bronchitis wordt veroorzaakt door virussen. Deze kunnen ook overslaan vanuit de neus- en keelholte naar de bronchiën. Een bijkomende bacteriële infectie kan de symptomen verergeren. Weliswaar kunnen ook herhaalde acute aandoeningen een chronische bronchitis veroorzaken, maar vaker ontstaat deze door een prikkeling van de luchtwegen in de vorm van stoffen, chemische nevels of roken.

Zie ook:
Ademhalingsstoornissen
Amandelontsteking
Astma
Emfyseem
Griep
Hoesten
Immuunsysteem
Infecties (ontstekingen)
Middenoorontsteking
Sinusitis
Verkoudheid
Virusinfecties natuurlijk behandelen - Wat je zelf kunt doen tegen verkoudheid, bronchitis, griep, herpes, maagdarminfecties en veel meer - Auteur: Andrea Flemmer