Bronchitis

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij bronchitis:
  • Glutathion virussen verplaatsen zich in het lichaam in een beschermde capsule van eiwitten, als virussen de bestemming hebben bereikt in het lichaam, wordt de capsule vernietigt en komen de virussen vrij. Glutathion onderdrukt het kapotgaan van de capsules. De longen hebben de grootste behoefte aan glutathion. Daarom zou bij iedere luchtwegaandoening de mogelijkheid op glutathion tekorten overwogen moeten worden. Glutathion voorkomt dat overmatige slijmvorming optreedt, daarom is de opbouw van slijm in de luchtwegen vaak een vroeg stadium van glutathion tekort. Tekort aan glutathion wordt in verband gebracht met verschillende luchtwegaandoeningen en longbeschadiging.
  • NAC (N-Acetyl-L-cysteïne) wordt gegeven bij bronchitis, cystische fibrose, astma, sinusitis en longontsteking. Het helpt om slijm af te breken, waardoor het gemakkelijker kan worden opgehoest. NAC splitst de zwavelbruggen van in het slijm in aparte sulfhydrylgroepen, waardoor kleinere moleculen ontstaan.
Plantenextracten die ondersteunend werken bij bronchitis:
  • Echinacea verbetert de kwaliteit van de weerstand, een preventief hulpmiddel tegen bronchitis.
  • Knoflook (allium sativum) heeft een brede activiteit tegen infecties van bacteriën, virussen, parasieten, gisten en schimmels van de luchtwegen waaronder bronchitis. 1 mg allicine komt overeen met 15 IU penicelline. Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine.
  • Maitake verbetert de kwaliteit van de weerstand, werkt antiviraal, antibacterieel en ontstekingsremmend. Maitake kan ingezet worden bij een zwak immuunsysteem, infecties, verkoudheden, bronchitis, griep en herpes.
  • Niaouli is een sterk anti-infectieus en ontsmettend middel, werkt tegen virussen en bacteriën. Werkt ondersteunend bij bronchitis.
  • Pelargonium versterkt het immuunsysteem, werkt antiviraal en matig antibacterieel, helpt slijmen oplossen, beschermt het slijmvlies van de luchtwegen: virale infecties, chronische bronchitis, amandelontsteking, sinusitis, keelpijn, verkoudheid, neusverkoudheid en middenoorontsteking.
  • Tijm kan toegepast worden bij luchtweginfecties, bronchitis.


Bij hoesten, gepaard gaande met een slijmerige afscheiding, gaat het om een acute bronchitis, de aandoening van de onderste luchtwegen die zich veruit het meeste voordoet. Pijn achter het borstbeen is ook een kenmerkend symptoom hiervan. Bij een chronische bronchitis nemen deze klachten steeds verder toe, wat uiteindelijk resulteert in vlagen van ademnood. Bronchitis wordt veroorzaakt door virussen. Deze kunnen ook overslaan vanuit de neus- en keelholte naar de bronchiën. Een bijkomende bacteriële infectie kan de symptomen verergeren. Weliswaar kunnen ook herhaalde acute aandoeningen een chronische bronchitis veroorzaken, maar vaker ontstaat deze door een prikkeling van de luchtwegen in de vorm van stoffen, chemische nevels of roken.

Zie ook:
Ademhalingsstoornissen
Amandelontsteking
Astma
Emfyseem
Griep
Hoesten
Immuunsysteem
Infecties (ontstekingen)
Middenoorontsteking
Sinusitis
Verkoudheid