Blauwe plekken (bloeduitstortingen)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij blauwe plekken:
  • Arnica montana gel bevordert de opname van bloeduitstortingen, vermindert zwellingen, verhoogt de doorbloeding.
  • MSM gel of crème leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen. MSM in de vorm van bijvoorbeeld een gel, wordt snel en zeer goed opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cellagen van de huid en de (niet vettige) gelvorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar. MSM gel biedt verlichting van pijn en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat de elasticiteit en soepelheid ervan bevordert. Zwavel is eveneens belangrijk voor de functie van gewrichten. Daarnaast kan een MSM bevattende gel worden toegepast als eerste hulp bij kleine verwondingen, bloeduitstortingen (blauwe plekken), verzorgt de huid bijvoorbeeld na het scheren. Een dergelijke MSM gel of crème kan ook goed als vochtinbrengende crème worden gebruikt.
  • Toverhazelaar (hamamelis) uitwendig gebruikt vermindert de doorlaatbaarheid van de haarvaten, is een goed hulpmiddel bij builen, blauwe plekken, verstuikingen en kneuzingen.

De meeste blauwe plekken (onderhuidse bloeduitstortingen) ontstaan door een val of klap, waarna er onderhuids een bloeding optreedt. De bloeduitstorting kan worden beperkt met een nat kompres of ijskompres. Behandel een blauw oog met een nat kompres of ijskompres. Het enige nut van de alom bekende rauwe biefstuk is het koudeffect. Erstig gekneusde ledematen hebben 24 tot 48 uur rust nodig. Leg een getroffen been of arm omhoog, zodat de bloedtoestroming wordt beperkt.