Anorexie (gebrekkige eetlust)

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij een gebrekkige eetlust:
 • Alsem (wormwood) bevordert de maagwerking, bevordert de eetlust en bevordert de spijsvertering. Helpt bij een gebrekkige eetlust.
 • Gember (ginger) prikkelt de warmtegevoelige receptoren van de maag, verhoogt de opname van voedingsstoffen, zorgt dat de maag minder snel geïrriteerd raakt omdat gember het maagslijmvlies beschermt. De volgende indicaties zijn toepasbaar bij spijsverteringsproblemen: verminderde eetlust (anorexie), maagklachten, misselijkheid, overgeven, maag- en darmkrampen, winderigheid, kolieken, diarree en reisziekte. Gemberpoeder werkt 10 x sterker dan verse gember omdat het meer biologisch actieve componenten en meer nutriënten bezit dan verse gember. Gemberextracten extraheert men op water/alcoholbasis waarbij men gemberpoeder en vers gembersap combineert. Deze combinatie van poeder en sap leidt tot een verhoogde concentratie van werkzame stoffen. Tevens heeft het een synergistische (elkaar versterkende) werking. Het gemberextract is 30 x sterker dan verse gember en 3 x sterker dan gemberpoeder.
 • Gentiaan bevordert de eetlust en bevordert de speekselsecretie.
 • Grote engelwortel (Angelica) bevordert de eetlust.
 • Kalmoes werkt eetlust opwekkend en kan helpen bij gebrekkige eetlust.
 • Kamille is geschikt voor de behandeling van spijsverteringsklachten zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, zuurbranden, gasvorming, opgeblazen gevoel, gebrekkige spijsvertering, krampen en diarree.
 • Zink (monomethionine): zink-supplementen kan gewichtstoename bevorderen en symptomen die horen bij een depressie verlichten bij mensen met anorexie.

Eetlust is het verlangen te voldoen aan de voedselbehoefte van het lichaam. De eetlust ontstaat door prikkels in de maag en in het bloed die door de hersenen worden vertaald als hongergevoel. Anorexia nervosa komt zowel bij kinderen als volwassenen voor. Meisjes en jonge vrouwen lijden soms aan deze dwangmatige obsessie.

Men raakt verslaafd aan het mager zijn en kiest dat als oplossing voor bepaalde problemen: 
 • Te hoge verwachtingen van thuis en op school.
 • Onzekerheid.
 • Geen of weinig zelfrespect.
 • Als meisjes gaan menstrueren en vrouwelijke lichaamsvormen ontwikkelen, hebben ze soms het gevoel de controle over hun lichaam te verliezen. Voor hen is uithongeren een manier om de klok terug te draaien en die controle te herstellen: het lichaam krijgt zijn prepuberale vorm terug en de menstruatie blijft uit.
 • Door de bezorgdheid van de omgeving voelen ze zich heel bijzonder.
 • Er is ook een verband tussen anorexia nervosa en de media, waar slankheid geïdealiseerd wordt en het vereenzelvigen met gezondheid, succes en geluk.
 • Jonge, volwassen vrouwen zijn kwetsbaar, maar ook jonge mannen lijden steeds vaker aan eetstoornissen.
 • Anorexia is een eetfobie waaraan een psychische stoornis ten grondslag kan liggen. Men heeft wel honger maar men negeert die eetlust. Af en toe eet men te veel en wordt dan vervolgens uitgebraakt of er worden laxeermiddelen gebruikt. Toch is meestal de anorexielijder heel de dag gefocust op eten, het honger gevoel blijft uiteindelijk knagen.
Na een tijd verslechtert de conditie van de anorexielijder en treden een aantal ernstige neveneffecten op:
De kleur en structuur van het haar, nagels en huid verandert en er ontstaat sterke lichaamsbeharing. Uiteindelijk wordt men chronisch ziek en als behandeling uitblijft, sterft men door ondervoeding, hypothermie en/of uitdroging. Het gewichtsverlies is voor iedereen duidelijk, behalve de anorexielijder zelf, die vindt zichzelf nog veel te dik. De pogingen van hem goed te laten eten, kan de situatie vaak doen verergeren.

Soms is gebrek aan eetlust een voorbode van een naderende ziekte; ook na een ziekte is er meestal weinig eetlust. In beide gevallen vormt dit een normale reactie van het lichaam. Soms is een tekort aan vitamine A en Vitamine B de oorzaak. Ook andere factoren kunnen een rol spelen; zoals een ontsteking van het maagslijmvlies, het gebruik van bepaalde medicijnen en de nasleep van een streng dieet. Alleenstaande oudere mensen ontwikkelen vaak slechte eetgewoonten. Sommigen vinden het teveel moeite om een warme maaltijd voor zichzelf klaar te maken.


Ouders moeten zich niet te snel zorgen maken over het gebrek aan eetlust bij hun kinderen. In veel gevallen blijken de lengte en het gewicht van de kinderen redelijk overeen te stemmen met de voor de leeftijd geldende normen. Er is dan geen reden tot bezorgdheid, het opdringen van voedsel zou juist tot maagklachten kunnen leiden. Laat het kind zoveel eten als het wil, schep slechts een klein beetje op zijn/haar bord, het kind zal heus niet zo gauw verhongeren. Vaak zal het kind al na enkele dagen meer trek krijgen en natuurlijk laat uw kind niet teveel snoepen tussen de maaltijden door.