Doorgaan naar hoofdcontent

Amandelontsteking

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij ontstoken amandelen:
  • Echinacea helpt ondersteunend bij ontstoken luchtwegen, afweer en algeheel welbevinden.
  • Kalmegh (andrographis) staat bekend om zijn medicinale werking bij luchtwegenaandoeningen. Kalmegh werd in Aziatische landen gebruikt als antibioticum, totdat de farmaceutische antibiotica zijn plaats innam.
  • Kattenklauw (cat's claw) verbetert de weerstand, werkt antiviraal, antibacterieel, werkt tegen virussen, bacteriën en schimmels. Kattenklauw is een goede hulpmiddel om keelinfectie, neusinfectie, oorinfectie, sinusitis en bronchitis tegen te gaan.
  • Knoflook versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan gezonde luchtwegen. Helpt bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking en amandelontsteking). Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine.
  • Pau d'arco de immuunstimulerende effecten van Pau d’Arco zijn deels toe te schrijven aan de sterke antimicrobiële effecten. Er is een grote groep ziekteverwekkende bacteriën waartegen Pau d'Arco effectief is gebleken en helpt bij diverse infectieziekten zoals amandelontsteking. Veel Pau d’Arco op de markt blijkt echter van slechte kwaliteit te zijn, voornamelijk vanwege gebrek aan kwaliteitscontrole. Vaak wordt zowel de binnenste als de buitenste bast gebruikt (die er bij de houtproductie wordt afgestript), en doordat de takken en bladeren al verwijderd zijn is controle op de identiteit van het materiaal niet meer goed mogelijk. Het is dan ook niet zo gek dat een analyse van 12 verschillende Pau d’Arco producten aantoonde dat slechts één product Lapachol bevatte en dan ook slechts in spoorhoeveelheden. Vandaar ook dat het zo belangrijk is om een gestandaardiseerd Pau d'Arco product te kiezen.
  • Pelargonium verbetert de immuniteit, is werkzaam tegen virussen en matig antibacterieel, helpt slijmen oplossen, beschermt het slijmvlies van de luchtwegen. Helpt ondersteunend bij virale infecties, chronische bronchitis, amandelontsteking, sinusitis, keelpijn, verkoudheid, neusverkoudheid, middenoorontsteking.
  • Tijm kan toegepast worden bij luchtweginfecties, tijm stimuleert het opgeven van slijm bij hoesten en gaat hoesten tegen. Tijmolie werkt sterk anti-microbieel tegen allerlei bacteriën, virussen en schimmels.

Een keelontsteking (besmettelijke ontsteking van de amandelen) ook angina genoemd, is een acute ontsteking van de keel, die vaak beperkt blijft tot de amandelen. Het is een veel voorkomende infectie die wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. In de loop van een keelontsteking bereikt de ontsteking, de reactie van de weefsels na agressie door een micro-organisme (virus of bacterie), soms heel de keelholte. Nochtans blijft dit gewoon beperkt tot de amandelen of ook nog, vooral dan bij kinderen van minder dan 4 jaar, tot het bovenste deel van de keel.

Een keelontsteking kan verschillende vormen aannemen:
  • Rode keelontsteking (het slijmvlies van de binnenkant van de keel is abnormaal rood van kleur).
  • Witte keelontsteking (het slijmvlies is bedekt met een witachtig membraan).
  • Ulcereuze keelontsteking (het slijmvlies vertoont één of meer verzweringen).
Zie ook:
Keelontsteking - Auteur: Repman