Doorgaan naar hoofdcontent

Allergieën

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij allergieën:
 • OPC's (oligomere proanthocyanidines) remmen de aanmaak van histamine, meer nog dan vitamine C. OPC's kunnen de klachten bij een groot aantal allergieën verminderen. OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten bieden weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën. Eveneens worden schadelijke radicalen onwerkzaam gemaakt.
 • Probiotica een niet-evenwichtige darmflora kan bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid. Deze doorlaatbaarheid wordt in verband gebracht met een groot aantal ziektebeelden, waaronder voedselovergevoeligheden. Probiotica kan ingezet worden bij het voorkomen en behandelen van voedselallergieën. Bij een voedselallergie verloopt de reactie op de allergenen via het immuunsysteem. Probiotica verhoogt de immuniteit van de darm, verbetert de functie van cytokinen en de doordringbaarheid van de darm neemt af. Zo’n 80% van de afweer vindt zijn oorsprong in de darm. Een goed afweersysteem voorkomt allergische reacties. Bij kinderen met eczeem (atopische dermatitis) veroorzaakt door koemelkallergie kunnen Lactobacillen de symptomen verminderen. De probiotische bacteriën produceren lactase waardoor lactose afgebroken kan worden.
 • Quercetine (met bromelaïne) is een uitmuntende antioxidant, als vanger van vrije radicalen draagt quercetine bij tot het verminderen van een scala aan ziekten. Quercetine bevat een stof dat een sterke, langdurige ontstekingsremmende en wondhelende werking heeft. Quercetine heeft een remmend effect op de afscheiding van histamine, daardoor is quercetine nuttig bij de behandeling van allergieën.
 • Vitamine C (bioflavonoïden complex) OPC's remmen de aanmaak van histamine, meer nog dan vitamine C. OPC's kunnen de klachten bij een groot aantal allergieën verminderen. OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten bieden weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën. Eveneens worden schadelijke radicalen onwerkzaam gemaakt.

Allergie is een abnormale reactie van ons organisme op een vreemde stof die normaal geen problemen veroorzaakt. Het organisme heeft een verdedigingssysteem dat op agressie reageert: het immuunsysteem.

Wanneer een micro-organisme het lichaam binnendringt, ontdekt het organisme de stoffen die aanwezig zijn op de oppervlakte van het micro-organisme (antigenen) en vormt het antilichamen als een reactie daarop. Tegelijkertijd vallen de witte bloedlichaampjes het micro-organisme aan. Bij een allergie vergist het immuunsysteem zich en vormt antilichamen om te vechten tegen stoffen die foutief geïdentificeerd zijn als gevaarlijk. Dit mechanisme noemt men hypersensibiliteit (overgevoeligheid).

Allergievriendelijk koken - Zonder gluten, lactose soja en andere allergenen - Auteur Wendy Rose Scheers

Wanneer er contact is met een allergeen, komt het immuunsysteem van de allergische persoon in actie: antilichaampjes, afgescheiden door het organisme, zetten zich vast op bepaalde cellen van de huid en de slijmvliezen (de mastocyten), waarvan de korreltjes histamine bevatten. Deze stof is verantwoordelijk voor de ntstekingssymptomen die, bijvoorbeeld, het samentrekken van de spieren van de bronchiën veroorzaken.

Tijdens het volgende contact verenigt het allergeen zich met een antilichaampje waardoor histamine vrijkomt en verschillende allergische symptomen optreden:

 • Huiduitslag
 • Kriebelingen
 • Zwelling
 • Neusloop en/of neusverstopping
 • Niezen
 • Krampachtig hoesten
 • Conjunctivitis (bindvliesontsteking)
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Diarree
Zie ook: