Alcoholisme

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij alcoholisme:
 • Flush-vrije niacine is belangrijk voor het normaal functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel, wordt ingezet bij psychische aandoeningen waaronder seniliteit, alcoholisme en drugsverslaving.
 • Kudzu vermindert de schadelijke gevolgen van alcohol, beschermt de lever tegen alcohol en gifstoffen, bevordert het herstel van leverweefsel, beschermt het zenuwweefsel tegen de gevolgen van alcohol. Daïdzeïne (een inhoudsstof van kudzu) bevordert de omzetting van acetaldehyde (giftig afvalproduct van alcohol), in het onschuldige acetaat en vermindert het verlangen naar alcohol.
 • L-glutamine helpt bij ontwenningsverschijnselen van alcoholisme en verslavingen in het algemeen.
 • NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) kan toegepast worden als tegengif om leverbeschadiging te voorkomen.
 • Schisandra (schizandra) beschermt de lever tegen schade, bevordert de leverwerking, bevordert het herstel van levercellen. Beschermt tegen leverontsteking door alcoholische of chemische oorsprong.
 • Silymarine en silybine (mariadistel) bij gebruik van 3 x per dag 140 mg silymarine gedurende 4 tot 8 weken treedt er een sterke normalisatie op in de waarden van de leverenzymen. Deze stijgen als schade aan de lever optreedt. Toegenomen waarden vormen een indicatie voor de ernst van de leverschade. Vermoeidheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid en braken door overmatig gebruik van alcoholisme verminderen sterk.
 • Thiamine (vitamine B1) werkt preventief tegen het syndroom van Korsakov door alcoholmisbruik.
 • Vitamine B-complex (co enzym) en hoog gedoseerde vitaminen/mineralen wie regelmatig alcohol drinkt, heeft een hogere behoeften aan vitaminen, alcohol breekt namelijk vitaminen af, vooral de B-vitaminen, vitamine A en vitamine C.

 • Alcohol is een sluipend gevaar. Eerst veroorzaakt alcohol een aangenaam gevoel, maar zeer snel ontstaan problemen die (op lange termijn) aanleiding kunnen geven tot ernstige ziekten. Ongeveer 40 miljoen jaar geleden gingen onze voorouders veel fruit eten, voornamelijk rijp fruit, zoals de meeste mensapen nog steeds doen. Onrijpe vruchten vielen minder in de smaak, want die zijn meestal zuur en hard. De plant zorgt er namelijk voor dat dieren zich niet aan zijn vruchten te goed doet zolang de zaden niet volgroeid zijn. Nadien wil de plant dat wel, want dan verspreiden de dieren zijn zaden, met een beetje mest er bovenop. Rijpe vruchten worden zachter en zoeter en dan smakelijker en voedzamer voor mensen, maar tegelijk toegankelijker voor allerlei micro-organismen. Daarom moet je fruit meteen opeten als het rijp is, anders gaat het rotten. Aangezien deze primitieve mensachtigen echter een nomadisch bestaan leidden, konden ze niet elke dag bij het ochtendgloren eens kijken of hun abrikozen al rijp waren: als ze al een boom vonden, was het fruit vaak overrijp en een beetje gegist (waarbij de aanwezige suikers door gistcellen in alcohol worden omgezet). Voor onze voorouders betekenden de geur en de smaak van alcohol dat ze een rijpe en dus voedzame vrucht in handen hadden. In tegenstelling tot andere verslavende substanties heeft alcohol zelf ook een aanzienlijke voedingswaarde (7,1 kcal/g, bijna dubbel zoveel als koolhydraten): wie geregeld alcohol drinkt, haalt daar naar schatting 1 tot 10 % van zijn calorieën uit. Bij een alcoholicus loopt dat zelfs op tot 50 %, bierbuiken zijn geen fabeltje. Alcohol werd generatie na generatie populairder en dat kon destijds geen kwaad, omdat de beschikbare hoeveelheden alcohol erg klein waren. Zelfs wie zich helemaal vol gistend fruit propte, voelde daar waarschijnlijk weinig van.

  In onze hedendaagse samenleving is alcohol echter overvloedig aanwezig. Dat is een groot probleem, want ons lichaam is nog altijd ingesteld op zoveel mogelijk, daardoor weten heel wat mensen geen maat te houden, waardoor sommigen zelfs verslaafd raken aan alcohol. Dat geldt overigens niet alleen voor alcohol: ook onze uitgesproken voorkeur voor suikerrijke en vette voeding is te wijten aan onze hongerige voorouders, voor wie dergelijke voedsel zeldzaam was. Zij konden daar dus best zoveel mogelijk van eten als ze de kans kregen. Alcohol is een krachtige, toxische en psychoactieve stof, het is een harddrug vergelijkbaar met heroïne, cocaïne, LSD en andere drugs. Alcohol is een aanvaarde sociale, legale drug, niemand heft zijn hoofd als jij op een terrasje een biertje zit te drinken, daarom wekt alcoholmisbruik de valse indruk dat dit minder gevaarlijk is dan het gebruik van illegale drugs. Het ontspannende effect van alcohol is een gemakkelijke grijparm om problemen te vergeten en spanningen te verlichten. Mensen die zeggen dat ze alcohol nodig hebben om plezier te maken, hebben veelal onderliggende sociale angsten.


  Alcoholisme is een verslaving die het meeste voorkomt, het lichaam raakt zo gewend aan grote hoeveelheden alcohol, dat men zonder drank niet meer normaal kan functioneren. Alcoholisme kenmerkt zich door een constante behoefte aan alcohol en het onvermogen de fles te laten staan. Na verloop van tijd heeft men dan ook meer en meer alcohol nodig. Alcoholisme is meestal een proces van jaren waarbij geleidelijk steeds meer wordt gedronken. In het begin drinkt men om erbij te horen of om problemen het hoofd te bieden. Vervolgens wordt het organisme afhankelijk van de alcohol en treden er bij niet drinken ontwenningsverschijnselen op, zoals slapeloosheid, trillen, soms hallucinaties. Het kan geen kwaad om die af en toe een glaasje drinkt, maar iemand die elke dag een glaasje of meer drinkt heeft veel kans afhankelijk te worden van alcohol om zich lekker en ontspannen te voelen en na verloop van tijd is het maar een kleine stap naar lichamelijk afhankelijkheid. De kans daarop is heel groot als u drinkt om sombere gevoelens en/of angstgevoelens te onderdrukken, omdat alcohol u niet leert hoe u zo'n geestesgesteldheid kunt veranderen en u dus steeds opnieuw moet innemen om die afstand te houden.


  Zie ook:
  Beroerte
  Levercirrose
  Leverontgifting
  Leverontsteking
  Syndroom van Korsakov
  Verslavingen