Vitamine E (tocoferolen complex)

Vitamine E wordt versterkt door vitamine C, glutathion en NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne). Voor een betere werking is het belangrijk om een vitamine E supplement in een complex te nemen. Het direct op de huid aanbrengen van vitamine E crème, is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Vitamine E rijke voeding nuttigen, verhoogt de vitamine E-spiegels in het lichaam, echter een minimaal gedeelte van de vitamine E wordt opgeslagen in de huid.
Ondersteunende werking van vitamine E (gemengde tocoferolen) bij de volgende aandoeningen:
 • Acrocyanose: vitamine E is zeer belangrijk voor de conditie van het cardiovasculair systeem, waar het de bloedvetten modificeert en stabiliseert. Het gaat de vorming van bloedstolsels (trombose) tegen omdat het een bloedverdunnende werking heeft (het is een anti-stollingsfactor) en het de bloedcirculatie verbetert. Het gaat oxidatie van LDL-cholesterol tegen, versterkt de capillaire wanden en remt de vorming van atherosclerotische plaques. Daarnaast speelt vitamine E een rol bij de vorming en bescherming van rode bloedlichaampjes tegen toxinen in het bloed. 
 • Aderverkalking: vitamine E is zeer belangrijk voor hart en bloedvaten, waar het de bloedvetten verandert en stabiliseert. Gaat de vorming van bloedstolsels tegen omdat het een bloedverdunnende werking heeft en de bloedcirculatie verbetert. Gaat oxidatie van LDL-cholesterol tegen, versterkt de wanden van de haarvaten en remt de vorming van plaques (cholesterol) in de aders (aderverkalking).
 • Bloedsomloop (problemen): vitamine E is zeer belangrijk voor de conditie van hart en bloedvaten, waar het de bloedvetten modificeert en stabiliseert. Het gaat de vorming van bloedstolsels (trombose) tegen omdat het een bloedverdunnende werking heeft en de bloedcirculatie verbetert. Het gaat oxidatie van LDL-cholesterol tegen, versterkt de capillairwanden en remt de vorming van slagaderverkalking (atherosclerotische plaques). Daarnaast speelt vitamine E een rol bij de vorming en bescherming van rode bloed-lichaampjes tegen toxinen in het bloed. Vitamine E helpt bij circulatiestoornissen.
 • Brandwonden: vitamine E is noodzakelijk bij brandwonden, littekenweefsel ontstaat bij zuurstofgebrek. Vitamine E vermindert juist de behoefte aan zuurstof. Het vitamine E-gehalte in het bloedplasma van personen met brandwonden is drastisch verlaagd door vrije radicalen schade. Een combinatie van vitamine E, vitamine C en zink blijkt de genezing van brandwonden te versnellen, deze 3 werken als antioxidanten en versneller het genezingsproces van brandwonden, met minder kan op littekenweefsel. 
 • Diabetes: vitamine E vermindert oxidatieve stress bij personen met diabetes type-1 en leidt tot een versterking van het antioxidatieve systeem. Na vitamine E-suppletie daalde de MDA (malondialdehyde) concentratie (verhoging van MDA geeft schade door vrije radicalen aan).
 • Eczeem: vitamine E complex crème vitamine E bevat veel verbindingen zoals bèta-, gamma-, en delta-tocoferolen en de tocotriënolen. Zo zou gamma-tocoferol veel effectiever ontstekingsprocessen remmen dan alfa-tocoferol. Bij de keuze voor een vitamine E crème is het belangrijk er op te letten dat de crème niet uitsluitend alfa-tocoferol bevat, maar daarnaast ook de andere tocoferolen. Het direct op de huid aanbrengen van een vitamine E bevattende crème is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E-rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid. Helpt bij eczeem. 
 • Etalagebenen: vitamine E is belangrijk voor de conditie van hart en bloedvaten. Gaat de vorming van bloedstolsels tegen en verbetert de bloedcirculatie. Vermindert LDL-cholesterol, beschermt de haarvaatwanden en remt aderverkalking.
 • Fracturen (botbreuken): vitamine E tekort verhoogt het risico op botbreuken, vitamine E heeft een positief effect op de botdichtheid en de spiermassa van ouderen, mogelijk door de antioxidatieve eigenschappen van vitamine E.
 • Hart-en vaatziekten: vitamine E beschermt ons lichaam tegen vrije radicalen, naast de antioxidantenwerking is vitamine E belangrijk voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Vitamine E gaat de vorming van bloedstolsels (trombose) tegen en verbetert de bloedcirculatie, versterkt de haarvaatwanden en vermindert plaquesvorming.
 • Hepatitis (leverontsteking): vitamine E vermindert bij niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) de lever-enzymwaarden aspartaat-aminotransferase (ASAT) en afname van leververvetting.
 • Huidkloven: onderzoeken hebben aangetoont dat vitamine E crème, gel of zalf met tocoferolen de conditie van de huid verbetert. De huid wordt terug elastischer, minder droog, ruwheid en schraalheid van de huid verdwijnt en rimpels worden minder uitgesproken.
 • Huidverzorging van binnenuit: vitamine E verbetert de conditie van de huid (elasticiteit, droogheid, ruwheid, schraalheid). De huid wordt minder ruw en de lengte en diepte van rimpels vermindert. Het direct op de huid aanbrengen van een vitamine E bevattende crème of het op de huid aanbrengen van de inhoud van een vitamine E capsule, is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid.
 • Impetigo
 • Littekens: vitamine E uitwendig gebruikt versnelt de wondgenezing door de vrije zuurstofradicalen en de schade die ze veroorzaken tegen te gaan. Omdat genezing onder gunstiger voorwaarden plaatsvindt is er minder littekenvorming. Het direct op de huid aanbrengen van een vitamine E bevattende crème of het op de huid aanbrengen van de inhoud van een vitamine E capsule, is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid.
 • Menstruatie (overdreven bloedverlies): vitamine E verlicht de pijn bij menstruatie en vermindert het bloedverlies.
 • Metabool syndroom: vitamine E spiegels zijn lager bij personen met het metabool syndroom. Mogelijk komt dit doordat ontstekingen en oxidatieve stress de opname van de vitamine E in de darm en/of de verwerking van de vitamine E in de lever verstoort.
 • Netelroos: vitamine E wordt gebruikt voor de behandeling van vrijwel alle soorten huidaandoeningen en met name bij de behandeling van diverse soorten wonden, ook brandwonden, huiduitslag, dermatitis, eczeem, acne, netelroos en psoriasis. Het direct op de huid aanbrengen van een vitamine E bevattende crème of het op de huid aanbrengen van de inhoud van een vitamine E capsule, is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid.
 • Onvruchtbaarheid: vitamine E helpt bij nadelige inwerking op de geslachtshormonen bij de vrouw, houdt het voortplantingssysteem gezond.
 • Prostaatvergroting: vitamine E remt ontstekingen van het prostaatweefsel en houdt het prostaatweefsel gezond.
 • Psoriasis: vitamine E bevat veel verbindingen zoals bèta-, gamma-, en delta-tocoferolen en de tocotriënolen. Zo zou gamma-tocoferol veel effectiever ontstekingsprocessen remmen dan alfa-tocoferol. Bij de keuze voor een vitamine E crème is het belangrijk er op te letten dat de crème niet uitsluitend alfa-tocoferol bevat, maar daarnaast ook de andere tocoferolen. Het direct op de huid aanbrengen van een vitamine E bevattende crème is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid. Helpt bij psoriasis.
 • Stofwisselingsstoornissen
 • Trombose (bloedvatverstopping): vitamine E is zeer belangrijk voor de conditie van hart en bloedvaten, waar het de bloedvetten aanpast en stabiliseert. Het gaat de vorming van bloedstolsels (trombose) tegen omdat het een bloedverdunnende werking heeft en het de bloedcirculatie verbetert.
 • Veroudering: antioxidanten zorgen ervoor dat de huid wordt beschermd tegen oxidatieve stress door UV-straling. De opbouw van een antioxidant-reservoir in het lichaam is noodzakelijk. Na blootstelling aan zonlicht is het belangrijk dit reservoir meteen weer aan te vullen. Voedingssupplementen met vitamine C, vitamine E en N-acetylcysteïne (NAC) of andere antioxidanten zijn hierbij in het bijzonder aan te bevelen.
 • Wonden: vitamine E verbetert de conditie van de huid (elasticiteit, droogheid, ruwheid, schraalheid) en bevordert de wondgenezing. Het direct op de huid aanbrengen van een vitamine E bevattende crème of het op de huid aanbrengen van de inhoud van een vitamine E capsule, is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid.

Dosering:
 • Tussen de 100 en 1000 IE vitamine E. Voorwaarde is wel dat vitamine E in complexvorm wordt toegediend (dus inclusief andere tocoferolen). Geadviseerd wordt om hooggedoseere therapie met alleen d-alfa tocoferol alleen kortdurend toe te passen.
Synergisme (versterkt de werking van vitamine E complex):
 • De werking van vitamine E wordt versterkt door vitamine C en glutathion. Het naast vitamine E gebruiken van vitamine
 • C en NAC heeft daarom een synergistische werking. Om een optimale voorziening van synergistische nutriënten te waarborgen, raden wij tevens als basissuppletie een goede multi-vitamine aan.
Waarschuwing:
 • Gebruik tijdens de zwangerschap en lactatieperiode van doseringen vitamine E van meer dan 500 mg per dag wordt ontraden, zeker wanneer dit niet in complexvorm plaatsvindt.