Vitamine C

Vitamine C (bioflavonoïden complex) is een enorm belangrijke vitamine dat een rol speelt bij vrijwel alle ziektebeelden. Vitamine C zou dan ook deel moeten uitmaken van ieder therapeutisch programma. Vrijwel alle diersoorten kunnen zelf vitamine C produceren. De geproduceerde hoeveelheden zijn al snel enkele tientallen milligrammen per kilogram lichaamsgewicht per dag. Wanneer een dier onder stress staat kan dat zelfs oplopen tot zo’n 200-300 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Het is niet raar om te veronderstellen dat wanneer de mens het vermogen om zelf vitamine C te produceren niet verloren zou hebben, onze eigen productie in dezelfde orde van grootte zou liggen. Dit zou de dagelijkse behoefte voor een gezond persoon op tenminste enkele grammen brengen.
Ondersteunende werking van vitamine C bij de volgende aandoeningen:
Vitamine C speelt bij vrijwel alle ziektebeelden een rol, de volgende opsomming is daarom niet volledig:
 • Allergieën: OPC's remmen de aanmaak van histamine, meer nog dan vitamine C. OPC's kunnen de klachten bij een groot aantal allergieën verminderen. OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten bieden weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën. Eveneens worden schadelijke radicalen onwerkzaam gemaakt.
 • Anemie (bloedarmoede): vitamine C zorgt onder meer voor ijzerresorptie, ijzertransport en vorming van hemoglobine, een gebrek aan vitamine C kan ijzergebreksanemie veroorzaken.
 • Angina pectoris (hartkramp): vitamine C vermindert de kans op een hartinfarct en op angina pectoris met fatale afloop. Dagelijks een hoge dosis vitamine C beschermt tegen hartziekten. Een studie waarbij 9 verschillende onderzoeken werden beoordeeld, laat zien dat een suppletie van meer dan 700 mg vitamine C de kans op een coronaire hartziekte zoals een hartinfarct en angina pectoris verkleint.
 • Angst: vitamine C kan effectief angst verminderen, vitamine C heeft positieve effecten op het gemoed.
 • Astma: vitamine C heeft een gunstig effect bij kinderen met astma. De sterkte van het effect wordt beïnvloed door de leeftijd, ernst van de astma en de blootstelling aan vochtigheid. Vitamine C supplementen verminderen astmasymptomen en verbeteren de longcapaciteit.
 • Galstenen: vitamine C verlaagd het risico op het ontwikkelen van galstenen.
 • Gordelroos: vitamine C vermindert pijn als gevolg van gordelroos en bevordert het genezingsproces.
 • Griep: vitamine C activeert het immuunsysteem, vermindert de duur en verschijnselen van griep.
 • Hart- en vaatziekten: voor de aanmaak van collageen en andere bindweefselstructuren is vitamine C essentieel. Vitamine C helpt bij het gezond en elastich houden van de bloedvaten. Vitamine C is belangrijk voor alle weefsels die ons lichaam structuur geven zoals gewrichten, pezen, huid en spieren (waaronder de hartspier).
 • Hartinfarct: een hoge dosis vitamine C vermindert de kans op hart- of vaatziekte.
 • Herpes genitalis: vitamine C heeft een algemene virusdodende werking. Herpesvirussen kunnen als enkele van de vele typen virussen door vitamine C in vitro geneutraliseerd worden, alsook een geïnfecteerde persoon volledig van het virus verlossen. De gouden klinische regel die niet veronachtzaamd mag worden wanneer een virus opgeruimd moet worden, luidt: geef voldoende vitamine C voor een voldoende lange tijd.
 • Hoge bloeddruk: vitamine C kan ontstekingen verlagen bij personen met hoge bloeddruk.
 • Huidrimpels (huidveroudering): vitamine C bevordert de vorming van collageen, dat belangrijk is voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid stevig en soepel te houden. Maar met het vorderen der jaren neemt de collageenproductie af, waardoor de huid veroudert. Er ontstaan rimpels, de huid wordt slapper en gevoeliger voor invloeden van buiten.
 • Huidverzorging van binnenuit: vitamine C vertraagd veroudering van de huid. Te weinig vitamine C wordt in verband gebracht met een gerimpelde en droge huid. Vitamine C kan genen activeren die verantwoordelijk zijn voor het regenereren van de huid. Vitamine C is in staat huidbeschadiging te herstellen door het stimuleren van rustende fibroblasten (bindwefselcellen) welke vervolgens naar het verwonde huidgedeelte migreren.
 • Immuunsysteem: vitamine C activeert het afweersysteem, vult de antioxidanten aan in het lichaam en versnelt herstel na ziekte. De beste vormen van vitamine C zijn de zogenaamde "ontzuurde" vormen van vitamine C. Dit zijn de mineraalascorbaten, die milder zijn voor de maagwand en beter worden opgenomen. Onderzoeken naar de farmacologische werking van mineraalascorbaten hebben aangetoond dat de resorptie tweemaal zo snel verloopt vergeleken bij toediening van vitamine C in de vorm van ascorbinezuur.
 • Insectenbeten: gestoken door een wesp of bij, probeer dan zo snel mogelijk 1000 mg tabletten vitamine C te bemachtigen (neem ze mee op reis!). Slik direct 5 tot 10 tabletten en vervolgens elk uur 1 tot 3 tabletten. Wanneer u uw darm hoort rommelen, zit u aan de bovengrens van de dosering. Dit is een teken dat u de toediening kunt minderen. Om de pijn van een insectenbeet snel te verminderen: neem een vitamine C tablet en plet deze, bijvoorbeeld met een vijzel. Maak het topje van een vinger nat, doop deze in het vitamine C-poeder en wrijf hiermee de insectenbeet in. Ook de pijn van een kwallenbeet kan hierdoor overigens snel afnemen.
 • Jicht: vitamine C in kleine doses verdeeld over de dag helpt urinezuur uit de weefsels vrij te komen en uit te scheiden. Neem geen hoge dosis vitamine C, daardoor kan te veel urinezuur ineens vrijkomen, zodat nierstenen kunnen ontstaan.
 • Kanker: vitamine C kan toegepast worden om de activiteit van kankercellen te remmen. Kankercellen in een tumor zijn in staat een nieuwe maligniteit te initiëren. De cellen zijn verantwoordelijk voor de tumorgroei, progressie en metastasering en zijn vaak meer resistent tegen therapieën dan andere kankercellen.
 • Koude handen en voeten (winterhanden, wintervoeten): vitamine C voorkomt dat de doorbloeding in de fijn vertakte haarvaten vermindert na consumptie van glucose. Glucose remt (vermoedelijk door oxidatieve stress) de vaatverwijding en vermindert de doorbloeding in de microcirculatie.
 • Metabool syndroom: vitamine C vermindert de schadelijke effecten van een verhoogd glucose en insuline gehalte. Vitamine C is namelijk een krachtige antioxidant. Daarnaast normaliseert vitamine C de reactie van insuline. Hierdoor ontstaat een meer normale en minder ontketende reactie op glucose. Vitamine C speelt ook nog een rol in de vermindering van de glycosylering van eiwitten die AGE’s bevorderen.
 • Netelroos: vitamine C is een zeer belangrijk vitamine dat een rol speelt bij vrijwel alle ziektebeelden. Vitamine C zou dan ook deel moeten uitmaken van ieder therapeutisch programma. Wordt toegepast bij allergieën door zijn anti-histamine werking.
 • Neuralgie: patiënten met neuralgie hebben lagere vitamine C-spiegels in hun bloed dan gezonde mensen. vitamine C heeft effect op de pijnbeleving.
 • Stress: vitamine C is een enorm belangrijk vitamine dat een rol speelt bij vrijwel alle ziektebeelden. De gemiddelde behoefte aan vitamine C ligt volgens deskundigen tussen de 25 en 35 mg per kilogram lichaamsgewicht. Volwassenen hebben meer dan 2 gram vitamine C per dag nodig. In gevallen van ziekte of stress vreet het lichaam extra vitamine C. Een dosis van 1000 mg per dag is dan ook een minimum.
 • Urineweginfecties: vitamine C beschermt zwangere vrouwen tegen urineweginfecties. Dagelijkse suppletie met 100 mg vitamine C vermindert de kans met 65% op een urineweginfectie.
 • Verkoudheid: vitamine C activeert het afweersysteem, vult de antioxidanten aan in het lichaam en versnelt herstel na ziekte. vitamine C is een essentiële vitamine en betrokken bij vrijwel alle ziektebeelden. Vitamine C kan toegepast worden bij het voorkomen en behandelen van verkoudheid, andere virale infecties en brochitis.
 • Veroudering: de huid is ons grootste orgaan, met een oppervlakte van 1,5 à 2 m² bij volwassenen. Het is een lichtgevoelig orgaan waar onder invloed van (zon)licht en zuurstof uit de lucht vrije zuurstofradicalen worden gegenereerd. Huidcellen kunnen door gevormde lipidenperoxiden schade oplopen, die zich uiterlijk manifesteren als rimpels. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde voedingsstoffen de huid bescherming kunnen bieden tegen deze vorm van veroudering. Een van deze voedingsstoffen is vitamine C, naast onder meer vitamine A, calcium, magnesium, ijzer en zink.
 • Vocht vasthouden (oedeem): vitamine C stabiliseert de vaatwanden en elastische bindweefselstructuren, belangrijk om oedeemvorming te voorkomen.
 • Voedselallergie: vitamine C en OPC's hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten biedt weerstandsverhoging tegen allergieën. Eveneens worden schadelijke radicalen onwerkzaam gemaakt.
 • Ziekte van Addison: vitamine C is één van de belangrijkste voedingstoffen voor de bijnieren. De hoogste concentratie vitamine C is te vinden in de ogen, hersenen en bijnieren. De productie van bijnierhormonen zijn voor een groot deel afhankelijk van een voldoende aanvoer van vitamine C. Te weinig aanvoer van vitamine C doet de uitscheiding van deze hormonen verminderen, waardoor de behoefte aan vitamine C verder toeneemt.
 • Ziekte van Alzheimer: vitamine C verkleint mogelijk de kans op aandoeningen van het zenuwweefsel en gedragsveranderingen die gerelateerd zijn aan de ziekte van Alzheimer. Vitamine C is in staat vrije radicalen weg te vangen.


Dosering:
 • De doseringsadviezen die gegeven worden variëren tussen 60 mg en 18.000 mg per dag voor gezonde personen. Bij ziekte en stress kunnen de doseringsadviezen nog verder oplopen.
 • Vrijwel alle diersoorten kunnen zelf vitamine C produceren. De geproduceerde hoeveelheden zijn al snel enkele tientallen milligrammen per kilogram lichaamsgewicht per dag. Wanneer een dier onder stress staat kan dat zelfs oplopen tot zo’n 200-300 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Het is niet raar om te veronderstellen dat wanneer de mens het vermogen om zelf vitamine C te produceren niet verloren zou hebben, onze eigen productie in dezelfde orde van grootte zou liggen. Dit zou de dagelijkse behoefte voor een gezond persoon op tenminste enkele grammen brengen. 
 • Vaak wordt als bovenlimiet de zogenaamde ‘bowel tolerance’ aangehouden: de hoeveelheid vitamine C die net geen diarree veroorzaakt. Niet-opgenomen vitamine C verdwijnt namelijk naar de dikke darm, waar het water aantrekt en zo (osmotische) diarree veroorzaakt.
 • Het is belangrijk de vitamine C inname zo veel mogelijk over de dag te spreiden om een evenwichtige opname te krijgen. 3 gram over de dag verspreid is veel effectiever dan 1 x per dag 5 gram vitamine C.