Foliumzuur (folacine)

Folaat en foliumzuur wordt vaak door elkaar gebruikt. Foliumzuur is de synthetische verbinding die wordt gebruikt terwijl folaat verwijst naar de diverse tetrahydrofolaat afgeleiden die van nature in voedsel voorkomen. Quatrefolic (methyl folate) is de 4de generatie foliumzuur met 3 belangrijke voordelen: biologische beschikbaarheid, veiligheid en stabiliteit. Met andere woorden foliumzuur is goed, tetrahydrofolaat is beter en Quatrefolic is het beste.
Ondersteunende werking van Foliumzuur bij de volgende aandoeningen:
 • Anemie (bloedarmoede): gebrek aan vitamine B12 en foliumzuur kan macrocytaire anemie veroorzaken (een vorm van bloedarmoede dat gekenmerkt wordt door rode bloedcellen die groter zijn dan normaal. Gebrek aan vitamine B6 kan hypochrome anemie veroorzaken (bloedarmoede door chronisch bloedverlies). De voorkeur gaat naar een goede vitamine B complex, omdat alle B-vitaminen synergetisch samenwerken (elkaars werking versterken).
 • Beroerte: vitamines B's verkleinen de kans op een beroerte door een verlaging van de homocysteïnespiegel. Het effect is afhankelijk van diverse factoren waaronder de absorptie in het lichaam, de bloedconcentraties van vitamine B12 en foliumzuur en de aanwezigheid van onder andere een chronische nieraandoening. Een klinische studie bij ouderen die al een beroerte of infarct hadden gehad, liet zien dat inname van supplementen van vitamine B6 (25 mg), foliumzuur (2500 mcg) en vitamine B12 (400 mcg) bescherming biedt tegen een tweede hartinfarct, beroerte en overlijden. het risico hierop daalde met 21 %.
 • Botontkalking (osteoporose): foliumzuur blijkt het aantal heupfracturen sterk te verminderen, doordat ze de homocysteïnespiegel doen dalen. Een verhoogde homocysteïnespiegel in het bloed is een risico voor osteoporose.
 • Glaucoom: foliumzuur beschermt tegen het risico van een bepaalde vorm van glaucoom (pseudo-exfoliatie glaucoom). Bij deze vorm van glaucoom raakt het afvoersysteem van het kamerwater verstopt door wit schilferig materiaal dat afkomstig is van de ooglens. Een hoge inname van foliumzuur beschermt tegen het risico van pseudo-exfoliatie glaucoom. Mogelijk wordt dit bewerkstelligt door een verlaging van de homocysteïnespiegel.
 • Hartaanval: foliumzuur tekort veroorzaakt een verhoogd homocysteïnegehalte. Homocysteïne is een toxisch stofwisselingsproduct, dat normaal gesproken met behulp van geactiveerd foliumzuur wordt afgebroken. Als dit proces gestoord is kan homocysteïne zich ophopen. Een verhoogd homocysteïne-gehalte gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (o.a. veneuze en arteriële trombose, hartinfarcten en cerebrovasculaire accidenten).
 • Hart- en vaatziekten: een langdurig tekort aan foliumzuur kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen, zoals bloedklonters, hartinfarct, aderverkalking en beroerte.
 • Hoofdpijn
 • Migraine: foliumzuur speelt een belangrijke rol in het terugvormen van methionine uit het schadelijke homocysteïne. Kan helpen bij bepaalde vormen van migraine.
 • Neuralgie: foliumzuur kan zenuwschade voorkomen.
 • Oedeem (vocht vasthouden): vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur zijn essentieel bij een verstoorde homocysteïnestofwisseling, 20 % van de mensen met hart- en vaatproblemen lijden aan een genetische afwijking, waardoor homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt en oedeemvorming kan optreden. Een tekort aan vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur zijn ook belangrijke oorzaken bij een verhoogde homocysteïnespiegel, ze zijn essentieel om de homocysteïnespiegels te normaliseren.
 • Schizofrenie: foliumzuur speelt een belangrijke rol bij een goede hersenfunctie. Foliumzuurtekort wordt geassocieerd met depressie, schizofrenie en dementie.
 • Vitiligo: mensen met vitiligo hebben vaak een tekort aan foliumzuur. Een tekort aan foliumzuur kan vitiligo veroorzaken.
 • Zwangerschap: de behoefte aan foliumzuur tijdens de zwangerschap is verhoogd. Foliumzuur vermindert de kans op een neuraalbuisafwijking (is een afwijking van het centrale zenuwstelsel, een ontwikkelingsstoornis bij pasgeborenen).

Dosering:
 • Tussen 0,4 mg tot 10 mg per dag of meer, afhankelijk van de ernst van de aandoening of gezondheidsprobleem.
Synergisme (versterkt de werking van Foliumzuur):
Waarschuwing:
 • Een groot aantal medicijnen blijkt negatief in te werken op foliumzuur.
 • Hoge doseringen (5-10 mg) foliumzuur kunnen bij mensen met epilepsie soms toevallen uitlokken.