Suiker

Middelen die verhinderen dat suiker wordt opgeslagen of middelen die de zin in suikerconsumptie verminderen:
Suiker (officiële naam: sacharose) is een zoete stof en behoort tot de koolhydraten. Suiker levert wel energie (calorieën), maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels (lege koolhydraten).

Als we suiker eten hebben we vitaminen, mineralen en insuline nodig maar omdat deze niet in geraffineerde suiker te vinden is moet ons lichaam uit eigen voorraad putten. Voor de opname van geraffineerde suiker hebben we de gehele vitamine-B complex, chroom, zink, vezels en een scala aan andere voedingstoffen nodig.

Af en toe een kleine hoeveelheid suiker nuttigen kan niet zo'n kwaad maar dagelijks grote hoeveelheden suiker verorberen, put ons lichaam totaal uit. Te veel suiker eten kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht en ander aandoeningen zoals een verhoogde kans op schimmelinfecties, cariës (tandbederf),meningitis (hersenvliesontsteking), candida- infecties, enz...

Groeihormoon:
Een paar uur voor het slapen gaan is het aangeraden geen suiker meer te eten, omdat in de eerste uren van de slaap groeihormonen worden aangemaakt. Bij gezonde personen onderdrukt de inname van suiker de groeihormoonafgifte, suiker veroorzaakt hoge insulinepieken in het lichaam. Insuline is de tegenpool van het groeihormoon. Als de ene veel aanwezig is in het bloed, dan is de andere dat minder. Het groeihormoon zorgt tijdens de kindertijd voor de groei en ontwikkeling. Als men lichamelijk volwassen is, zakt de groeihormoonproductie zeer sterk, maar niet tot nul. Ook op volwassen leeftijd hebben we nog een minimale productie van groeihormoon nodig, voor de spieren en voor vetafbraak. Het groeihormoon stimuleert ook de vermenigvuldiging van cellen, het zorgt ervoor dat men meer immuun is voor infecties en andere ziekten.

Schimmelinfecties:
Bacteriën die schimmels veroorzaken zijn bij iedereen aanwezig, maar groeien enorm bij overmatige suikerconsumptie. Ze produceren gifstoffen die schadelijk zijn voor het lichaam, deze gifstoffen veroorzaken symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, depressie, buikpijn, gespannenheid, verlies van libido, winderigheid, diarree, darmstoornissen,...

Suikers:
Velen denken dat bruine suiker gezonder is dan witte suiker, maar bruine suiker is niets anders dan witte suiker omgeven met melassestroop. Alle uit koolhydraten bestaande zoetstoffen zijn suikers, hoewel ze vaak andere namen dragen: sacharose (of sucrose), dextrose, glucose, lactose, maltose,... Ook honing bevat veel suikers. Als de naam suiker vervangen wordt door één van deze benamingen realiseert u zich misschien niet altijd dat u iets eet met waarschijnlijk heel veel suiker. Suiker wordt ook gebruikt als conserveermiddel en komt dikwijls voor in producten waarvan u het nooit zou van vermoed hebben. Tot slot alcohol is om het poëtisch te zeggen een veredelde suiker.

Kunstmatige zoetstoffen:
Verschillende experimenten hebben aan getoond dat mieren (en andere insecten) kunstmatige zoetstoffen maar niks vinden. Ze snuffelden wel wat aan het goedje, maar waren niet onder de indruk. Zoetbekken zijn nog altijd beter af met suiker dan kunstmatige zoetstoffen, daarentegen is stevia wel een uitstekend alternatief voor suiker en kunstmatige zoetstoffen. Maar consumptie van kunstmatige zoetstoffen alsook stevia doet ons lichaam constant verlangen naar zoetigheid.

Onderzoeken hebben aangetoond dat de bloedsuikerspiegel stijgt na inname van kunstmatige zoetstoffen. Tijdens het onderzoek kreeg de helft van de controlegroep suikerwater te drinken en de andere helft kunstmatige zoetstoffen toegediend. De groep met de kunstmatige zoetstoffen bleek een fors hogere bloedsuikerspiegel te hebben dan de groep die suikerwater te drinken kreeg. De uitslagen wezen op een vermindering van de insulinetolerantie bij de controlegroep die kunstmatige zoetstoffen toegediend kregen. Dit is in de meeste gevallen een voorbode van diabetes. Het feit dat diabetes de laatste tientallen jaren explosief gestegen is, is niet alleen het gevolg van excessief gebruik van suiker, waardoor een intolerantie van glucose en insuline op gaat treden, maar ook door het overmatig gebruik van kunstmatige zoetstoffen.

Er is bijna geen chronische ziekte die niet met (overmatig) suikergebruik te maken heeft. Het menselijke organisme is niet in staat om zuiver chemische stoffen te verwerken. Dat is ook de reden, waarom synthetische geneesmiddelen steeds ongewenste neveneffecten hebben. Ongeraffineerde bronnen van natuurlijke suikers zoals groenten, fruit, peulvruchten en granen, maar ook suikerbiet en suikerriet, zijn van nature vergezeld van vele andere natuurlijke substanties, nodig voor de opname, vertering en verbranding tot energie, zoals onder meer mineralen en sporenelementen: calcium, magnesium, zink, chroom, koper, kobalt, vanadium,... Ook essentiële vetzuren, eiwitten en vezels. Bijvoorbeeld in 1 appel zitten meer dan 200 bio-actieve stoffen. Tijdens het raffinageproces worden al die begeleidende stoffen uit het suikerriet en/of suikerbiet verwijderd. Dit resulteert in een wit en extra zoet product dat onze stofwisseling met lege koolhydraten belast en dat onze nutriëntenreserves (vooral vitaminen en mineralen) uitput om deze geraffineerde suiker te kunnen verwerken. Zo wordt bijvoorbeeld calcium aan botten en tanden onttrokken en rooft geraffineerde suiker de B-vitaminen en omdat geraffineerde suiker de darmflora verandert, wordt ook de lichaamseigen aanmaak van vitaminen belemmert.

Zie ook:
Artrose
Candida infectie
Darmflora (verstoorde)
Gezond afvallen
Groeihormoon
Hart- en vaatziekten (de echte oorzaken)
Hoge bloeddruk
Infecties (ontstekingen)
Insuline
Metabool syndroom
Tandbederf
Tandvleesontsteking
Verslaving
Zwakke bijnieren