Saw palmetto

Saw palmetto extracten moet minimaal gestandaardiseerd 85% vetzuren en phytosterolen bevatten. Onderzoek heeft aangetoond dat deze extracten werkzaam zijn bij prostaatfunctie stoornissen.
Latijnse naam: Serenoa repens, sabal serrulata
Andere namen: Saw palmetto, zegepalm, dwergpalm, zaagpalmetto
Saw palmetto helpt bij:
 • Saw palmetto kan de symptomen van een prostaat vergroting verminderen, waaronder frequent urineren, pijnlijk urineren, plotselinge drang om te urineren en onvermogen om te plassen. Vermindert de drang om 's nachts te plassen (incontinentie), verhoogt de urinestroom en het gemakkelijker legen van de volledige blaas. Saw Palmetto lijkt net zo goed te werken als sommige voorgeschreven medicijnen, maar het duurt ongeveer 1 tot 2 maanden voordat de symptomen verbeteren.
Mogelijk helpt saw palmetto bij:
 • Prostaatoperatie: onderzoek toont aan dat het dagelijks nemen van 320 mg saw palmetto gedurende 2 maanden voor de prostaatoperatie, de tijd van de operatie verkort en bloedverlies vermindert. In 1 kleine studie werd echter vastgesteld dat het dagelijks innemen van 160 mg, 5 weken voor de operatie het risico op problemen tijdens de operatie niet verlaagt.
Mogelijk werkt saw palmetto niet bij:
 • Prostaatvergroting (BPH): sommige onderzoeken hebben aangetoond dat saw palmetto de symptomen enigszins zou kunnen verbeteren, zoals de frequentie verminderen om te gaan plassen 's nachts. Meer betrouwbare onderzoeken zijn nodig om de effectiviteit of ineffectiviteit van saw palmetto te kunnen aantonen.
Onvoldoende onderzoeken om de effectiviteit van saw palmetto te bewijzen:
 • Prostaatzwelling en chronisch bekkenpijn syndroom: sommige onderzoeken hebben aangetoond dat saw palmetto de symptomen van prostaatzwelling kan verbeteren. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van zaagpalmetto samen met selenium en lycopeen de symptomen van prostaatzwelling en chronisch bekkenpijn syndroom kan verbeteren.
 • Prostaatkanker: onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van saw palmetto prostaatkanker niet lijkt te voorkomen.
 • Kaalheid: sommige mannen melden dat het gebruik van saw palmetto met beta-sitosterol ervoor zorgt dat de haargroei wordt gestimuleert.
 • Blaascontrole (neurogene blaas): onderzoek wees uit dat 90 dagen innemen van 90-120 druppels met een samenstelling van echinacea en saw palmetto de hoeveelheid urine die de blaas kan bevatten en de hoeveelheid in de blaas achterblijft na urineren bij vrouwen met een neurogene blaas verbetert.

Dosering:
 • Voor goedaardige prostaatvergroting (BPH): 160 mg 2 x daags of 320 mg 1 x daags.
 • Voor de behandeling van kale plekken: 200 mg  saw palmetto 2 x daags gecombineerd met 50 mg beta-sitosterol 2 x daags.
Waarschuwingen:
 • Gebruik van Sabal vruchtextracten bij bestaande hormoontherapie kan deze therapie beïnvloeden.
 • Uit vele studies blijkt dat sabal vruchtextracten veilig als zijn.
 • Zeer zelden maken patiënten melding van lichte maagdarmklachten. Deze klachten verdwijnen als zij het extract tijdens de maaltijd innemen. Voor een optimaal resultaat dient de patiënt de behandeling met extracten minimaal 3 maanden te gebruiken.