Salvestrolen

Salvestrolen zijn nutriënten (fytoalexinen) die vroeger volop in onze groenten en fruit voorkwamen, maar nu bijna niet meer voorkomen. Fytoalexinen zijn plantaardige afweerstoffen die de plant beschermen tegen schimmels, virussen, bacteriën, UV-licht en insecten. De plant maakt ze alleen in grotere hoeveelheden aan als dit noodzakelijk is. Aangezien gangbaar geteelde groenten en fruit worden bespoten met bestrijdingsmiddelen, hebben deze meestal een laag gehalte aan fytoalexinen. Dit is ongunstig voor de mens aangezien bepaalde fytoalexinen (salvestrolen genoemd) ons kunnen beschermen tegen kanker. Resveratrol is geen geschikte salvestrol en daarom niet in voedingssupplementen met salvestrolen kan worden toegepast. Gelukkig zijn inmiddels fytonutriënten (bioflavonoïden, carboxylzuren, stilbenen, stilbenoïden) in groenten, kruiden en fruit geïdentificeerd, die als gemeenschappelijke noemer hebben dat ze apoptose induceren in kankercellen na activering door CYP1B1.

Ondersteunende werking van salvestrol bij volgende aandoeningen:
  • Kanker: salvestrolen kunnen kankercellen er toebrengen zichzelf te vernietigen. De werkzaamheid van salvestrolen werd in vitro aangetoond op tumorcellen. Salvestrolen kunnen voorkomen dat precancereuse cellen (cellen met aanleg voor kanker) definitief op hol slaan en dat kankercellen tot een tumor uitgroeien. In menselijke kankercellen komt een enzym CYP1B1 voor en in mindere mate, in bloedvaten daaromheen, terwijl men dit enzym in gezonde cellen niet aantreft. Het gen voor de aanmaak van dat enzym is wel aanwezig in gezonde cellen, maar wordt slechts geactiveerd als cellen ontaarden. Bij een gezond mens ontsporen dagelijks cellen, die in een goed functionerend organisme zichzelf uitschakelen.
Dosering:
  • Preventie kanker: 350 salvestrolpunten per dag. Aanvullende behandeling kanker: ≥ 2x 2000 salvestrolpunten per dag (er zijn geen toxische effecten gezien bij doses tot 80.000 salvestrolpunten). Preventie kankerrecidivering:≥ 2000 salvestrolpunten per dag. Obesitas: dosis 50% verhogen. Spreid de inname van salvestrolen zoveel mogelijk over de dag voor een gelijkmatige bloedspiegel. Gebruik salvestrolen altijd in combinatie met een multi en de synergisten biotine, niacine, vitamine C, magnesium, ijzer (indien ijzertekort) en selenium.
Waarschuwing:
  • Salvestrolen zijn veilig, er zijn geen negatieve efeecten waargenomen bij gebruiken van salvestrolen, ook niet bij hoge doseringen.