Doorgaan naar hoofdcontent

L-lysine

L-lysine is geconcentreerd aanwezig in spierweefsel, verbetert de calciumopname en verlaagt de calciumuitscheiding, bevordert de botaanmaak en de vorming van collageen. L-Lysine helpt tegen herpes-infecties, bijvoorbeeld koortslip (herpes simplex) of gordelroos (herpes zoster) kunnen effectief worden behandeld met L-Lysine. De inname van l-arginine moet wel beperkt worden, omdat l-arginine de groei van herpesculturen juist stimuleert.

Ondersteunende werking van L-lysine bij de volgende aandoeningen:
  • Aften: L-lysine werkt tegen infecties veroorzaakt door virussen, voornamelijk het herpes-virus. Dat koortslip, gordelroos en aften kan veroorzaken. 
  • Gordelroos: een tekort aan l-lysine kan de weerstand verminderen tegen virussen. L-lysine heeft een positieve werking tegen herpes infecties zoals koortlip (herpes simplex) en gordelroos (herpes zoster). De inname van l-arginine (dat bijvoorbeeld zit in noten, zaden, avocado, chocolade) dient beperkt te worden, omdat l-arginine het vermenigvuldigen van de herpes virussen juist stimuleert.
  • Huidkloven: L-lysine werkt ondersteunend bij huidklachten die samengaan met herpes-infecties zoals koortslip, gordelroos, waterpokken en aften.
  • Koortsuitslag: L-lysine werkt zeer goed tegen virale infecties. Met name herpes-infecties (koortslip, gordelroos,...) kunnen effectief behandeld worden met l-lysine. Bij genitale herpes werkt l-lysine minder goed.
  • Peesontsteking (tendinitis): L-lysine bevordert de calciumopname vanuit het maagdarmkanaal, is goed voor de botaanmaak, is van belang voor de aanmaak van collageen en daarmee voor de sterkte van pezen, banden, bloedvaten, huid en andere weefsels.

Dosering:
  • Tijdens een virusinfectie is een effectieve dosering 1500 mg/dag, een half uur voor de maaltijd met water innemen. Wanneer er geen symptomen meer aanwezig zijn, volstaat een dagdosering van 500 mg. Tevens dient de voeding arginine-arm en lysine-rijk te zijn (zie synergisme).
Synergisme:
  • Arginine-rijke voedingsmiddelen dienen vermeden te worden zoals: chocolade, carob, volle granen, noten en zaden, pinda's, kokosnoot, haver, gelatine, uien, champignons.
  • Voedingsmiddelen die wel mogen zijn: vis, kip, rundsvlees, lamsvlees, melk, kaas, eieren, bonen, gierst, avocado, biergist, taugé, de meeste groenten.
  • Vitamine C en bioflavonoïden hebben een beschermend effect op het lysinegehalte in het lichaam. Het wordt aanbevolen een lysine supplement samen met vitamine C en bioflavonoïden te gebruiken.
L-lysine vervult vele functies in het lichaam, maar de meest in het oog springende werking van L-lysine is de werking tegen herpes-infecties.

Waarschuwingen:
  • In de aangegeven doseringen zijn er geen gevaren verbonden.