L-lysine

L-lysine is geconcentreerd aanwezig in spierweefsel, verbetert de calciumopname en verlaagt de calciumuitscheiding, bevordert de botaanmaak en de vorming van collageen. L-Lysine helpt tegen herpes-infecties, bijvoorbeeld koortslip (herpes simplex) of gordelroos (herpes zoster) kunnen effectief worden behandeld met L-Lysine. De inname van l-arginine moet wel beperkt worden, omdat l-arginine de groei van herpesculturen juist stimuleert.

Ondersteunende werking van L-lysine bij de volgende aandoeningen:
  • Aften: L-lysine werkt tegen infecties veroorzaakt door virussen, voornamelijk het herpes-virus. Dat koortslip, gordelroos en aften kan veroorzaken. 
  • Gordelroos: een tekort aan l-lysine kan de weerstand verminderen tegen virussen. L-lysine heeft een positieve werking tegen herpes infecties zoals koortlip (herpes simplex) en gordelroos (herpes zoster). De inname van l-arginine (dat bijvoorbeeld zit in noten, zaden, avocado, chocolade) dient beperkt te worden, omdat l-arginine het vermenigvuldigen van de herpes virussen juist stimuleert.
  • Huidkloven: L-lysine werkt ondersteunend bij huidklachten die samengaan met herpes-infecties zoals koortslip, gordelroos, waterpokken en aften.
  • Koortsuitslag: L-lysine werkt zeer goed tegen virale infecties. Met name herpes-infecties (koortslip, gordelroos,...) kunnen effectief behandeld worden met l-lysine. Bij genitale herpes werkt l-lysine minder goed.
  • Peesontsteking
Dosering:
  • Tijdens een virusinfectie is een effectieve dosering 1500 mg/dag, een half uur voor de maaltijd met water innemen. Wanneer er geen symptomen meer aanwezig zijn, volstaat een dagdosering van 500 mg. Tevens dient de voeding arginine-arm en lysine-rijk te zijn (zie synergisme).

Synergisme (versterkt de werking van L-lysine):
  • Arginine-rijke voedingsmiddelen dienen vermeden te worden zoals: chocolade, carob, volle granen, noten en zaden, pinda's, kokosnoot, haver, gelatine, uien, champignons.
  • Voedingsmiddelen die wel mogen zijn: vis, kip, rundsvlees, lamsvlees, melk, kaas, eieren, bonen, gierst, avocado, biergist, taugé, de meeste groenten.
  • Vitamine C en bioflavonoïden hebben een beschermend effect op het lysinegehalte in het lichaam. Het wordt aanbevolen een lysine supplement samen met vitamine C en bioflavonoïden te gebruiken.
Waarschuwing:
  • In de aangegeven doseringen zijn er geen gevaren verbonden.