L-lysine

L-lysine is geconcentreerd aanwezig in spierweefsel, verbetert de calciumopname en verlaagt de calciumuitscheiding, bevordert de botaanmaak en de vorming van collageen. L-Lysine helpt tegen herpes-infecties, bijvoorbeeld koortslip (herpes simplex) of gordelroos (herpes zoster) kunnen effectief worden behandeld met L-Lysine. De inname van l-arginine moet wel beperkt worden, omdat l-arginine de groei van herpesculturen juist stimuleert.

Ondersteunende werking van L-lysine bij de volgende aandoeningen:
Dosering:
  • Tijdens een virusinfectie is een effectieve dosering 1500 mg/dag, een half uur voor de maaltijd met water innemen. Wanneer er geen symptomen meer aanwezig zijn, volstaat een dagdosering van 500 mg. Tevens dient de voeding arginine-arm en lysine-rijk te zijn (zie synergisme).

Synergisme (versterkt de werking van L-lysine):
  • Arginine-rijke voedingsmiddelen dienen vermeden te worden zoals: chocolade, carob, volle granen, noten en zaden, pinda's, kokosnoot, haver, gelatine, uien, champignons.
  • Voedingsmiddelen die wel mogen zijn: vis, kip, rundsvlees, lamsvlees, melk, kaas, eieren, bonen, gierst, avocado, biergist, taugé, de meeste groenten.
  • Vitamine C en bioflavonoïden hebben een beschermend effect op het lysinegehalte in het lichaam. Het wordt aanbevolen een lysine supplement samen met vitamine C en bioflavonoïden te gebruiken.
Waarschuwing:
  • In de aangegeven doseringen zijn er geen gevaren verbonden.