L-lysine

L-lysine is geconcentreerd aanwezig in spierweefsel, verbetert de calciumopname en verlaagt de calciumuitscheiding, bevordert de botaanmaak en de vorming van collageen. L-Lysine helpt tegen herpes-infecties, bijvoorbeeld koortslip (herpes simplex) of gordelroos (herpes zoster) kunnen effectief worden behandeld met L-Lysine. De inname van l-arginine moet wel beperkt worden, omdat l-arginine de groei van herpesculturen juist stimuleert.
Ondersteunende werking van L-lysine bij de volgende aandoeningen:
Dosering:
 • Tijdens een virusinfectie is een effectieve dosering 1500 mg/dag, een half uur voor de maaltijd met water innemen. Wanneer er geen symptomen meer aanwezig zijn, volstaat een dagdosering van 500 mg. Tevens dient de voeding arginine-arm en lysine-rijk te zijn (zie synergisme).
Synergisme (versterkt de werking van L-lysine):
 • Arginine-rijke voedingsmiddelen dienen vermeden te worden zoals: chocolade, carob, volle granen, noten en zaden, pinda's, kokosnoot, haver, gelatine, uien, champignons.
 • Voedingsmiddelen die wel mogen zijn: vis, kip, rundsvlees, lamsvlees, melk, kaas, eieren, bonen, gierst, avocado, biergist, taugé, de meeste groenten.
 • Vitamine C en bioflavonoïden hebben een beschermend effect op het lysinegehalte in het lichaam. Het wordt aanbevolen een lysine supplement samen met vitamine C en bioflavonoïden te gebruiken.
Waarschuwing:
 • In de aangegeven doseringen zijn er geen gevaren verbonden.
Indicaties:
 • Helpt tegen infecties, helpt tegen herpesinfecties (koortslip, gordelroos, herpes genitale, aften, ...), voor een juist gebruik van vetzuren (nodig voor de energieproductie).
 • Virusinfecties in het algemeen.
 • Bevordert de calciumopname vanuit het maagdarmkanaal, is goed voor de botaanmaak, is van belang voor de aanmaak van collageen en daarmee voor de sterkte van pezen, banden, bloedvaten, huid en andere weefsels: L-lysine wordt eerst ingebouwd in protocollageen, vervolgens omgezet in hydroxylysine (onder invloed van vitamine C), wat tot gevolg heeft dat er collageenvorming plaatsvindt.
 • Is van belang voor de synthese van carnitine, is goed voor de spierfunctie, heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten, bevordert het natuurlijke afweersysteem, activeert het afweersysteem, is van belang voor het hormonale systeem.
 • Stimuleert het concentratievermogen.
 • Beschermt de huid rond de lippen, ondersteunt het herstellend vermogen van de huid, zuivert de huid.
Meer info:
 • L-lysine ivervult vele functies in het lichaam. Het is geconcentreerd in het spierweefsel, helpt bij de absorptie van calcium vanuit het maagdarmkanaal, bevordert de botaanmaak en de vorming van collageen. Vitamine C is nodig bij de omzetting van lysine in hydroxylysine, wat vervolgens wordt ingebouwd in collageen.
 • De meest in het oog springende werking van L-lysine is de werking tegen virale infecties. Met name herpes-infecties zoals koortslip (herpes simplex), gordelroos (herpes zoster) kunnen effectief worden behandeld met L-lysine. De effectiviteit bij genitale herpes is minder gebleken. Na de initiële ontdekking dat arginine groeistimulerend en lysine remmend werkt op de groei van vloeibare herpesculturen, is klinisch onderzoek verricht. Daaruit bleek dat wanneer lysine/arginine-balans maar groot genoeg gehouden kan worden. De replicatie van virusdeeltjes onder controle kan worden gehouden. Men vermoedt dat de werking berust op de opname van het qua chemische structuur sterk gelijkende lysine in plaats van arginine door het virus. Arginine en lysine beconcurreren elkaar bij de opname vanuit het darmkanaal en wanneer er voldoende overmaat lysine is, dan zal het de opname van arginine effectief verminderen. L-lysine is tevens nodig voor de vorming van antilichamen.
 • Vegetariërs hebben vaak een lysine tekort, omdat dit aminozuur te weinig vertegenwoordigt is in een vegetarische dieet. Symptomen van een lysine tekort zijn afnemend concentratievermogen, chronische vermoeidheid, duizeligheid, groeiremming en een verzwakte immuunsysteem.