Doorgaan naar hoofdcontent

L-tyrosine

L-tyrosine is een belangrijke bouwsteen van zowel dopamine, adrenaline, noradrenaline en schildklierhormonen, allemaal stimuli van de stofwisseling en het zenuwstelsel. L-tyrosine wordt minder goed geabsorbeerd dan zijn precursor L-fenylalanine. L-tyrosine wordt beter opgenomen als L-fenylalanine als drager samen wordt ingenomen.

Mogelijk helpt L-tyrosine bij:
 • ADHD/ADD: L-tyrosine is een belangrijke bouwsteen voor zowel dopamine en noradrenaline. Twee belangrijkste neurotransmitters die een rol spelen bij de aandoening ADHD. 
 • Bijnieren (zwakke): L-tyrosine is een belangrijke bouwsteen van zowel dopamine, adrenaline, noradrenaline en schildklierhormonen, allen bevorderen ze de stofwisseling en het zenuwstelsel.
 • Bloeddruk (te laag): symptomen die ontstaan door een tekort van L-tyrosine, lijken op de symptomen van lage bloeddruk.
 • Depressie: tyrosine verkleint samen met tryptofaan en een bosbessenextract  de kans op babyblues. Babyblues is een depressieve toestand waarin veel moeders verkeren rond de vijfde dag na de bevalling. Babyblues vergroot bovendien de kans op een postnatale depressie waarmee 13% van de kersverse moeders te kampen krijgt. Tijdens een babyblues wordt een toename van 40% gezien van monoamine-oxidase-A (MAO-A) dat verantwoordelijk is voor de depressieve stemming.
 • Dopamine (te laag): L-tyrosine behoort tot de semi-essentiële aminozuren, dat wil zeggen: het wordt in het lichaam gemakkelijk gevormd uit fenylalanine, maar in bepaalde omstandigheden kan er ook gemakkelijk een tekort aan L-tyrosine ontstaan. L-Tyrosine is een belangrijke bouwsteen van zowel dopamine, adrenaline, noradrenaline en schildklierhormonen, allemaal stimuli van de stofwisseling en het zenuwstelsel.
 • Premenstrueel syndroom (PMS): L-tyrosine vermindert een aantal symptomen van het premenstrueel syndroom. Magnesium, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur, vitamine C en de spoorelementen ijzer en koper werken ondersteunend voor l-tyrosine. Een goede multi-vitamine helpt en ondersteund l-tyrosine.
 • Potentie/libido: L-tyrosine kan ondersteunend werken bij verlies van libido door depressie, stress en/of vermoeidheid. 
 • Schildklier (te traag): L-tyrosine is een belangrijke bouwsteen voor het schildklierhormoon thyroxine, ondersteunt de prikkeloverdracht onder invloed van dopamine en remt stoffen die neuronen beschadigen.
 • Stress (spanningen): L-tyrosine heeft een anti-depressieve werking en kan met name van belang zijn voor mensen met een druk leven, stress of een hoge chemische belasting. Omgevingsstress gaat gepaard met verlaagde niveau van noradrenaline. L-tyrosine voorkomt een lage noradrenaline-niveau.
 • Verslavingen: L-tyrosine biedt verlichting bij onthoudingsverschijnselen, door een verlaagde dopaminespiegel bij een verslaving te verhogen.
Dosering:
 • Een gebruikelijke dosering L-tyrosine is 400 tot 1600 mg per dag. De behoefte kan nog verder oplopen tot enkele grammen per dag. L-tyrosine dient gescheiden van de maaltijden ingenomen te worden (tenminste een half uur tot 1 uur na en voor de maaltijd).
Synergisme:
 • Om de omzetting van L-Tyrosine naar belangrijke neurotransmitters te ondersteunen zijn enkele cofactoren nodig, waarin het best kan worden voorzien door het innemen van een goede multi-vitamine bij de maaltijd.
 • Tyrosine is instabiel en heeft het moeilijk om de bloed-hersenbarrière te doorbreken. Acetyl is een co-enzym en een perfecte drager (transporter) voor tyrosine. De dosis van acetyl tyrosine hoeft niet zo hoog te zijn, is effectiever en in vergelijking is de kostprijs minder dan alleen tyrosine.
De omzetting van L-tyrosine in dopamine wordt beïnvloed door lichamelijke activiteiten. Hoe hoger de lichamelijke activiteit, hoe meer dopamine geproduceerd wordt in de hersenen.
Waarschuwing:
 • In de aangegeven dosering zijn van L-tyrosine geen contra-indicaties bekend.
 • Overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) of Graves-ziekte: het lichaam maakt gebruik van tyrosine om thyroxine (schildklierhormoon) te maken. Het gebruik van extra tyrosine kan de hoeveelheid thyroxine te hoog maken, waardoor hyperthyreoïdie en de ziekte van Graves erger worden. Als u een van deze aandoeningen heeft, neem dan geen tyrosinesupplementen.
 • Er is niet genoeg informatie beschikbaar om te bepalen of tyrosine veilig is om te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
Vitale voedingssupplementen als medicijn