Jodium

Jodium (iosol) is essentieel voor de synthese van schildklierhormonen thyroxine (T4) en trijodothyronine (T3), die diverse belangrijke fysiologische processen in het lichaam reguleren. Jodium wordt vooral via zeewier geconcentreerd, maar in zeewier (kelp) tabletten blijken niet altijd evenveel jodium aanwezig te zijn. In therapeutisch oogpunt is het belangrijk om een gestandaardiseerd extract te gebruiken.
Ondersteunende werking van jodium bij de volgende aandoeningen:
  • Mastopathie: jodium vermindert de pijnintensiteit van het goedaardig gezwel (borstcyste).
  • Schildklier (te trage): jodium tekort kan het bij volwassenen jaren duren voor het tot uiting komt, aangezien het lichaam eerst de jodiumvoorraad van de schildklier zal uitputten.
  • Zwangerschap: jodium tekort bij aanstaande moeders hebben een verhoogde kans op een kind met ADHD. ADHD als gevolg van een jodiumtekort zal zich vermoedelijk pas na de geboorte ontwikkelen. Het kind is immers in de baarmoeder beschermd tegen deze tekorten. Wanneer het kind borstvoeding krijgt of gewoon voedsel eet dan krijgt het kind hetzelfde jodiumarme voedsel dat zijn ouders eten en juist in de groeiperiode van peuter tot adolescent kan dit grote consequenties hebben. Net als met dwerggroei (cretinisme) is het de vraag of ADHD een genetische aandoening is of simpelweg een gevolg van een nutriëntentekort dat te wijten is aan familiaire voedingsgewoonten. Duidelijk is dat een jodiumtekort de ontwikkeling van intelligentie in de weg staat. Het IQ kan met 10 tot 15 punten dalen als gevolg van een tekort. Ook op sociaal gedrag heeft jodium invloed. Een mild tekort aan dit mineraal tijdens de zwangerschap heeft verstrekkende gevolgen. Het verhoogt de kans op een kind met een laag IQ, op struma bij zowel moeder als kind en op een miskraam of kindersterfte. Zowel internationale als nationale gezondheidsinstituten bevelen zwangere vrouwen aan om dagelijks minimaal 150 mcg jodium binnen te krijgen. Helaas ontbreekt jodium in veel zwangerschapsmulti’s en is er nog weinig draagvlak voor de aanbevelingen. De onderzoekers pleiten ervoor dat iedere zwangerschapsmulti een minimale hoeveelheid van 150 mcg gaat bevatten.

Dosering:
  • Jodiumtekort: 400-500 mcg/dag.
  • Kernramp: eenmalige dosis van 16 tot 130 mg  (speciale jodiumpillen).
Waarschuwing:
  • Een te hoge jodiuminname kan hyperthyroïdie, maar ook struma, hypothyroïdie en de ziekte van Hashimoto (autoimmuunthyroïditis) veroorzaken en dient vermeden te worden.
Indicaties:
  • Jodium vormt een onderdeel van het schildklierhormoon.
  • Struma (krop, gezwolle schildklier).
  • Hypothyroïdie (onvoldoende werking van de schildklier).